Nyheter

Tekniken och kossorna fungerar bra

Nyheter Det är vad Martin Björn berättar efter att driften tagits över vid Bratteborgs Gård. 

Martin Björn, arrendator på Bratteborgs Gård, är nöjd med kor och teknik

10 januari 2017 mjölkades den första kon på Bratteborgs Gård då unge Martin Björn tog över arrendet. Nu hoppas han på en inte så torr sommar som förra året.

– Allt har sina utmaningar. Ett år till med den torkan som förra sommaren gav vill vi inte ha. Fodret till djuren har funnits, men det har kostat, berättar Martin Björn.

Nu när han jobbat med sitt egna i 2,5 år har de första kalvarna som föddes på gården kalvat själva och nu börjat leverera mjölk.

– I början var man på tårna, men jag känner mig tryggare nu. Vi börjar få avkastning på gården och sjukdomar har vi varit förskonade ifrån. Mjölkgropen och all teknik fungerar mycket bra. När man blir tryggare i sin roll så känns det klart bättre, säger Martin.

Vildsvin diskuteras i alla forum och så även för vår kommuns lantbrukare. Några enstaka vildsvin finns på Bratteborgsmarkerna, men huserar, nu i allafall, ”bara” på betesmarken.

– Vi är lindrigt drabbade, det är värre på östra sidan av E4:an, där finns det fler. Men visst, de finns i närheten och de har gjort mindre angrepp på mina marker, säger Martin.

Idag finns 120 kor på Bratteborg, något som Martin känner sig bekväm med. Tanken från början var kanske att utöka djurantalet, men…

– Det är bättre att satsa på kvalité istället för kvantitet. 120 kor känns rätt lagom för oss, avslutar Martin som brukar 120 hektar ekologisk åkermark och 80 hektar betesmark på Bratteborgs gård.

Det var i början av februari 2017 vi träffade kommunens nye mjölkbonde. Artikeln finns att läsa här.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *