Temakväll om realskolan
Nyheter I år är det 75 år sedan realskolan startade i Vaggeryd och 50 år sedan de sista elevkullarna tog sina realexamina. På onsdag är realskolan föremål för en temakväll på Bäckalyckan i Vaggeryd.
Under de 25 år som hann gå mellan 1946 och 1971 spelade realskolan tveklöst en stor roll för att höja utbildningsnivån för tusentals ungdomar, inte enbart i Vaggeryd utan även Skillingaryd, ja, hela nuvarande Vaggeryds kommun och dessutom grannorter som Malmbäck.
Förhoppningsvis blir det en trivsam minnenas kväll på Bäckalyckan. Efter en introduktion, om hur realskolan i Vaggeryd föddes och fick fastare form för att slutligen få statligt klartecken 1945, blir det vandring längs minnenas allé, varvad med musikunderhållning.
Den som svarar för musiken är Rune Fredriksson. Han kommer att bjuda sång och musik knuten till olika skolämnen.
Rune föddes och växte upp i Vaggeryd för att 1971 lämna hemorten.
Ny hemortsadress blev Göteborg där han utbildade sig till musiklärare och under 40 år var han lärare på musikhögskolan i Göteborg. Men han har värnat kontakten med hembygden via sommarstugan.
Arrangörer för kvällen om realskolan är utöver IOGT/NTO även Byarums Hembygdsförening. Anledningen är främst att årets hembygdsbok har just realskolans historia som tema. Fem artiklar handlar om realskolan. De är skrivna av Ingalott Åman, Gunnel Runesson, Erik Sjöberg och Thore Ohlsson. Dessa artiklar är högst personligt hållna och mycket läsvärda.
Thore Ohlsson var för övrigt både elev, på 1950-talet, och lärare på realskolan på 1960-talet, en erfarenhet som han delar med bland andra kusinerna Kurt och Nils-Bertil Andersson – och kanske ytterligare någon.