Nyheter

Teresia är nya kyrkoherden

Nyheter Teresia Clifford har nu gjort sin första vecka i Skillingaryds församling. Vi har träffat vår nya kyrkoherde.

Teresia Clifford är nya kyrkoherden i Skillingaryds församling

Kyrkoherden öppnar upp dörren till församlingsexpeditionen under fredagseftermiddagen. I en vecka har Teresia Clifford varit kyrkoherde i Skillingaryds församling. Vi sätter oss ned på hennes kontor och hon börjar berätta:

– Jag bor i Rudu by, norr om Huskvarna. Jag har varit präst i 15 år. Innan dess jobbade jag som församlingsassistent i Sofiaförsamlingen i Jönköping, under några månader 2006-2007 jobbade jag som präst i Byarums pastorat. Jag blev därefter stiftsadjunkt, då var min tjänst vid Stiftsgården Tallnäs, där jag jobbade med konfirmander och svenska kyrkans unga. Tjänsten flyttades sedermera till Växjö och jag följde med. Jag har haft många arbetsuppgifter inom stiftet, bland annat kulturpedagogik som var ett projekt där jag jobbade med mötesplatsen för trons och livets frågor. Senast, under 1,5 år, har jag varit komminister i Rogberga Öggestorp församling, berättar Teresia Clifford.

Teresia Clifford är nybliven kyrkoherde och vi undrar hur man blir det?

– Först måste man vara prästvigd och därefter läser man ytterligare utbildningar. Jag har läst på kvartsfart i ett år. Utbildningen har varit mycket psykologi, teori om processer och kyrkans identitet och kyrkoordning. Det har verkligen varit jättekul. Jag gick internatutbildning via Lunds universitet. Man blir oftast rekommenderad av sin kyrkoherde där man jobbar tillsammans med. Jag anmälde mitt intresse och har man tur får man plats, det är bara fem personer per stift och år. Jag tror att, förutom Lund, det finns utbildningar i Uppsala och kanske någon mer del av landet. Jag slutade min utbildning så sent som i november, säger Teresia Clifford.

Tjänsten som kyrkoherde i Skillingaryds församling annonserades ut och Teresia blev intresserad.

– Jag var här på plats och träffade de fantastiska personerna som jobbar här. Det var en miljö som kändes spännande och här finns möjligheter för kyrkans arbete.

– Som kyrkoherde har man arbetsmiljöansvaret för all personal: man ser till till att arbetstiderna fungerar och att hela verksamheten fungerar. Som kyrkoherde sitter man också med i kyrkorådet. Det är verkligen jättespännande på riktigt och jag är ödmjuk inför att ha fått möjligheten att ha ansvar för hur arbetet bedrivs i församlingen.

Hur har första veckan på nya jobbet varit?
– Jag har fått lära känna platsen, mina medarbetare och haft samtal. Jag har försökt att lära mig personalsystemet, kikat på församlingens ekonomi och haft gudstjänst. I dag har vi digitala gudstjänster via sociala medier och vi firar gudstjänst med max åtta personer i kyrkan, kommenterar Teresia Clifford.

Hur väl känner Teresia till Vaggeryds kommun?

– Fina Tallnäs, underbara blåbärsskogar, härliga badsjöar, mitt hjortronställe….. Men vi flyttar inte hit, då min man är kyrkoherde i vår hemförsamling Skärstad Ölmstad.

Gudstjänsten, när Teresia blir kyrkoherde, blir den 7 mars och är under högtidliga former då biskopen kommer på besök.

– Hur exakt den kommer att bli är just idag lite osäkert. Det är beroende på utvecklingen av corona, så den kommer säkert att bli lite annorlunda än tidigare.

– Min tjänst är verkligen jättespännande och det finns så otroligt mycket kompetens i arbetslaget. Vi kommer göra en gemensam inriktning i församlingens anda, avrundar den nya kyrkoherden.

Teresia Clifford är nya kyrkoherden i Skillingaryds församling

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *