Nyheter

Thomas debatterar vindkraft

Nyheter Nye KD-ordföranden debatterar

Vindkraft - Omtvistad miljövinst

 Med intresse har vi följt debatten runt etablering och användning av vindkraft inom vår kommuns gränser.

Som kommun måste vi ha en politiskt styrning över denna verksamhet, men även säkerställa att vi följer alla legala krav för denna typ av verksamhet.

En förändrad syn ges här på hur kommande beslut skall tas avseende nyetablering/utbyggnad av vindkraft inom vår kommun. Med detta menas övergripande beslut som tas i kommunstyrelse eller enskilda tillståndsbeslut  i berörda nämnder.

Det är bra för vår kommun att vindkraft etableras inom vår kommun, men inte till vilket pris som helst.

När två miljöintressen ställs mot varandra, blir det dock svårt att avgöra vad som är viktigast.

Alt. 1   Vindkraft som en energikälla vet vi hjälper oss att uppfylla flera miljömål. Detta är vi  i kommunen för.

Alt. 2   Att inte bebygga områden med unika nyckelbiotoper eller speciell fauna .

I valet av mellan dessa alternativ skall det noggrant utvärderas om Alt. 2 skall väljas. Ambitionen är  att i högre utsträckning än idag, välja detta alternativ om minsta tvekan finns om påverkan av naturvärden som vi vill bevara.

Kommunen måste våga ta ett beslut som innebär att vi väljer  Alt 2 , dvs att utnyttja rättigheten att lägga in ett kommunalt veto mot nyetablering inom vissa utpekade områden. Man kan inte heller överlåta detta till miljöprövningsdelegationen på olika länsstyrelser utan att man har gett våra synpunkter enligt Alt 2.

Alternativ 2.  Bakgrund till detta ställningstagande är att vi har en unik biotop eller fauna som vi vill bevara.

·        Kungsörnar. Inom vår kommun har det visat sig att några områden vara något av artens kärnområde I hela länet.

Vindkraft i dessa områden skulle innebära en alltför stor risk för kungsörnarna samt även begränsa en expansion av arten. Vindkraft utgör ett reellt hot mot kungsörnar.

·        Skogshönsen, tjäder, orre och järpe har en av länets största spelplatser här.  Att etablera vindkraftverk i dessa områden är högst olämpligt.

·        I dessa områden finns flera biotopskydd eller nyckelbiotoper med t.ex. gammelskogskaraktär. Eller tex. områden med lite påverkan av dränering eller torvtäkt. Dessa områdens orörda karaktär riskeras gå förlorad för all framtid, om vindkraft och inte minst vägar på dessa områden blir ett faktum.

Områden som avses kan i grova drag beskrivas ligga inom eller angränsande till triangeln Skillingaryd – Bondstorp – Vaggeryd. Till detta områden runt Boarp i vår östra del i kommunen.

Våra lokala naturföreningar har via återkommande inventeringar koll på vilka områden som täcks enligt Alt 2 ovan.

Alt 1.  Det finns områden inom vår kommun, där man kan tänka sig vindkraft. I den vindkraftsplan som finns, anges hur många kraftverk som kan byggas. Det finns ingen motsättning här, så länge man gör det på rätt områden som inte kolliderar med andra naturvärden.

Det vi vet är att teknik utvecklas och andra energiformer är på stark frammarsch.

För information, kan det vara bra att känna till att av den totala elproduktion som idag finns, drivs ca 2% idag via fossila bränslen.  Om man vill minska de fossila utsläppen, är det industri, transporter etc. som man skall angripa, dvs utökad vindkraft bidrar marginellt i denna målsättning för att minska utsläppen.
Om vindkraften tränger undan våra unika naturvärden borde vi istället överväga andra former av elproduktion.

Elproduktion går med överskott idag i Sverige. Exporten av el, är just nu större än vad vindkraften kan leverera.

Detta borde innebära utbyggnadstakten kommer att minska.

Solenergi är vår framtida energikälla, och vi önskar att kommunen aktivt stöder detta. Detta för att uppnå våra gemensamma mål, kommunens eller regeringens, att minska utsläppen av fossila bränslen.

Skydda och stå upp för de naturvärden vi tycker är viktigast.

Thomas Axelsson ( KD)

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *