Thomas frågar Gert: Uppdraget gällande utmaningsrätt är inte genomfört
Nyheter I en interpellation i kommunfullmäktige lämnade Thomas Axelsson (KD) frågan till kommunstyrelsens ordförande Gert Jonsson (M) om varför inte beslutade utmaningsrätt har genomförts. Gert Jonsson (M) svarar: Kommunfullmäktiges beslut från 2021 har pausats....
Inlämnade av interpellationen presenterades av Thomas Axelsson (KD).
– Förra veckan talade någon om att det var sista dagen för valfrihet inom hemtjänsten och kommunal hemtjänst var tvingande till våra invånare från den 1 september. Kommunens hemtjänst har besökt brukaren några gånger och givetvis inte av samma hemtjänstpersonal som när privat hemtjänst besökte brukaren. Utmaningsrätten bör prövas igen.
– Kan du Gert, säga att detta fall har verkställts, eller har vi rutiner för återrapportering om verkställighet till denna kammare, det vill säga kommunfullmäktige. Vad är då utmaningsrätt. Vi har en mängduppgifter i kommunen som vi skulle kunna göra i egen regi. För att nämna några exempel:
- Grävtjänster, parkarbeten som idag både utförs i egen regi eller av externa utförare.
Dessa skulle kunna göras i större omfattning. Låt dessa förtag utmana och offerera sina tjänster:
- Samhällsbyggartjänster som Lantmäteri eller arbete med detaljplaner.
- Skolskjutsar
- Externa konsulter eller tjänster inom IT och ekonomi skulle vara utmärkta tjänster som utfördes av andra.
- Energibolaget skulle kunna erbjuda energieffektivisering. Utbildningar med mera som görs i egen regi, kan köpas.
- Utbildningar, kan externa parter göra.
– Att dessa privata utförare inte skall kunna offerera eller utmana tjänster som görs i egen regi är ju befängt. Faktiskt tror jag idag att flera företag idag erbjuder och offerera sina tjänster. LOU är inte begränsade faktor om vi utför rutiner för utmaningsrätt. En utmaningsrätt leder ju till en LOU. Utmaningsrätt är egentligen bara ett strukturerat sätt att hantera inkommande offerter på arbeten och tjänster.
– Jag kan kanske förstå om man tillhör politikens vänstersida, att man inte vill ha denna lösning, och då får valfriheten vara underordnad. En vd som inte följer och genomför beslut av styrelsen, brukar inte bli långvarig. En politiker som väljer makten före en sakfråga, av kanske personliga skäl, vad vet jag, får inte i alla fall mitt förtroende.
– Var det fri företagsamhet, som du propagerade för Gert, när du propagerade för utmaningsrätt?
I interpellationen finns att läsa:
”Utmaningsrätt innebär att kommunen bjuder in andra aktörer till att utmana kommunen om att driva kommunal verksamhet på billigt eller bättre sätt. Det kan till exempel vara anställda, kooperativ, företag och föreningar som kommer med idéer till alternativa sätt att bedriva kommunens verksamhet.
Utmaningsrätten är ett sätt för kommunen att dra nytta av kompetens och innovationskraft utanför den egna organisationen, få in förbättringsförslag och samtidigt testa hur deras verksamhet står sig på marknaden. Kommunfullmäktige beslutade 30 augusti 2021 att kommunstyrelsen skulle få i uppdrag att utforma riktlinjer och regelverk. All verksamhet får utmanas utom de kommunala bolagen. Myndighetsutövning, strategiska ledningsfunktioner samt verksamheter som enligt lag och förordning måste utföras av kommunen får inte utmana. Verksamhet som redan är konkurrensutsatt omfattas inte av utmaningsrätten, eftersom det ges möjlighet att lägga anbud när det enskilda uppdraget ska upphandlas på nytt.
Thomas Axelsson (KD) frågar Gert Jonsson (M);
– Hur har kommunalrådet, ordförande i kommunstyrelse, medverkat i att detta uppdrag inte ännu har genomförts?
– Avser kommunalrådet att verkställa fattade beslut och genomföra beslutande uppdrag.
– Verkställighet av kommunfullmäktiges beslut. Finns det i nuläget fler ärende inom detta område som inte är verkställda.
– Makten före sakfråga, det får inte mitt förtroende. Är det fri företagsamhet när du propagerade för utmaningsrätt, Gert?
Gert Jonsson (M) svarar:
– Thomas räknar upp en massa här, men det grundar sig på att extern aktör skickar in en utmaning. Sedan hanteras detta av respektive nämnd. Det har inte kommit in något. Det är företag som hör av sig. Man måste komma ihåg det här med hur landet ser ut. När vi tog det här i fullmäktige var det stor diskussion och vann med en rösts övervikt. När vi fick ett nytt fullmäktige så finns det inte underlag för detta. När man sätter sig ned och förhandlar så framgår det tydligt att ingen kommunal verksamhet ska utmanas. Det här ska förtydligas. Vi kommer att lyfta upp strategiskt hållbarhet och utmaningsrätt är satt under paus 2023-2026. Det pågår i nuläget inget arbete med riktlinjer och regelverk för utmaningsrätt, således.
Thomas Axelsson (KD);
– Hur kan man säga att någon inte har sökt. Det har inte informerats att det finns en utmaningsrätt. Då kan man inte säga att det här inte gäller. Det finns ju inget underlag som företag kan söka. Du säger att ni pausat detta. Hur kan man pausa något som inte är genomfört? Nytt styre säger du. Det är kommunfullmäktige som beslutar och detta ska verkställas. Så är det enligt kommunallagen.
Kommunfullmäktige ansåg att interpellationen var besvarad.
Jag undrar om KD och Axelsson förstår det som de läser. Den privata hemtjänsten som själv slängt in handduken besökte aldrig brukare på kvällar eller nätter. De hade personalbrist. Det fick kommunens hemtjänst göra istället. Så det var fler ansikten även tidigare. Nu kan det bli sammanhängande vård hela dygnet, hela veckan. Bättre att vara praktisk än ideologisk tjurig. För brukarnas bästa.