Nyheter

Tidsödande och ansträngande sjukresor

Nyheter Är man i behov av vård och inte själv kan ta sig till en vårdinrättning är det nästan en hel dags tröttande företag. Som långtidssjuk har man ju oftast inte mycket krafter över till mer än att vara sjuk

För Lena Stark i Vaggeryd som åker till Värnamo sjukhus ungefär var fjortonde dag tar det på krafter och tid. Har hon två besök på sjukhuset samma dag får hon oftast vänta flera timmar mellan besöken, och då ute i centralhallen på en stol. Ibland passar hon på att fika eller äta i sjukhusrestaurangen, men det är ju en kostnad som inte alltid finns resurser till. Hemma behöver hon allt som oftast vila liggandes mellan olika göromål, då det tar på krafterna att bara göra de allra enklaste i hemmet.

När jag pratade med Lena var hon nyss hemkommen från en sjukresa till Värnamo. Hon startade i Vaggeryd vid klockan 09:30 och var sen hemma klockan 14:30. Den dagen gick det faktiskt lite snabbare. Ibland är hon borta mellan 9–16. För oftast ett läkarbesök.

Lena har kronisk värk och för tillfället infektion i en fot, som gör att hon även får besöka Vårdcentralen i Vaggeryd mellan sjukhusbesöken i Värnamo.
Hon önskar att de som beslutar skulle åka med för att verkligen se hur de sjuka har det på sina sjukresor. Men för dem skulle det i så fall bli en sjukresa som frisk, vilket borde vara betydligt lättare.

Det är inte bara Lena som allt som oftast istället försöker få hjälp av en anhörig som kan skjutsa och hjälpa till på sjukhuset. Men den anhörige kan ju inte ta ledigt från jobb varje gång, så den sjuke är verkligen beroende av resorna som Landstinget erbjuder.

Men hon hävdar att servicen på de röda bussarna är gudabenådad. Personalen är fantastisk och ställer upp så mycket de bara kan.
Kanske de ska satsa på en mindre typ av buss för att göra det mer attraktivt och tillgängligt för patienter.

Men det ligger något i att ”man måste vara pigg och frisk för att orka vara sjuk” …

 

Landstingets "röda bussar" som transporterar till olika vårdinrättningar.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *