Nyheter

Till helgen firas kyrkogården

Nyheter Under lördagen kommer det att arrangeras firande när Skillingaryds kyrkogård fyller 100 år. Det blir öppet hus, kyrkogårdsvandring, fotoutställning, fika och mycket annat.

Kyrkoherden Ingemar Persson startar samlingen med ett tal och berättar om invigningen för hundra år sedan. Uno Jonsson kommer att berätta kort om historiken från 1922 tills i dag. Ola Hugosson har jobbat med bilder och kommer att ordna en fotoutställning från bland annat begravningar förr i tiden och om tiden här klocktornet byggdes. Under kyrkogårdsvandringen får man höra berättelser kring fem gravar. 

– Det som stod klart 1922 var likboden, redskapsboden, en bit av muren och de två pargrindarna. Det är tre stora datum som bör uppmärksammas för Skillingaryds kyrkogård. 1922 invigdes kyrkogården, 1930 byggdes klockstapeln, och 1941 kom kapellet till. Sedan utvidgades kyrkogården på flera håll mellan 1953–1960 och resten av muren byggdes. Innan Skillingaryds kyrkogård anlades fanns ingen begravningsplats i Skillingaryd. Då fick ortens befolkning begravas i Tofteryd, säger Uno Jonsson som är en av dem som ska berätta under kyrkogårdsvandringen.

– Kontraktsprosten i Kärda, Viktor Bengtsson, var här och invigde kyrkogården, när klockstapeln invigdes var biskopen Edgar Reuterskiöld här och när kapellet invigdes fick vi besök av biskop Yngve Brilioth som även invigde församlingshemmet till en kyrka samma dag, fortsätter Uno.

– Vi har under lördagen planer på att visa upp en vagn som användes förr, det var den första vagnen som användes att köra kistorna på 1922. Vagnen användes även tidigare i Tofteryd. Det finns också en nyare likvagn som var lite modernare med gummihjul på. Den finns att beskådas i Skillingaryds hembygspark i vagnsmuseet. Det finns också en ännu äldre vagn som står i Tofteryds kyrkstallar, avslutar Uno Jonsson.

Välkommen in!  [1/7]

Ingemar Persson, tf. kyrkoherde, Ola Hugosson, Uno Jonsson och Anna-Karin Görebrant, kyrkogårdsförman.  [2/7]

Kapellet som byggdes 1941.  [3/7]

Ceremoniplatsen med ett smideskors från 1922.  [4/7]

Vackert på kyrkogården.  [5/7]

  [6/7]

Klockstapeln ritades av arkitekt Oskar Öberg och klockorna göts vid Bergholtz klockgjuteri i Göteborg.  [7/7]

Taggar

Dela


1 reaktion på Till helgen firas kyrkogården

Lämna ett svar