Tio frågor om handeln till Jonas Hugosson
Nyheter Jonas Hugosson har under sina 15 år som chef för ICA Supermarket i Vaggeryd sett butikens omsättning växa från 78 miljoner kronor till 120 miljoner.
Men har också fått tiden att räcka till för ett stort samhällsengagemang, inte minst i arbetet med att utveckla ortens centrala delar.
Bland annat har varit med om att dra igång ett omfattande utvecklingsarbete i samverkan mellan handel, kommun och fastighetsägare.
Vår första fråga gäller därför just centrumutvecklingen: När ser vi de första konkreta resultaten av detta samarbete?
– Det är ett tungrott projekt, men samtidigt är det viktigt att vi ser det på lång sikt. Många avkräver snabba resultat, men jag tror att det viktigaste är att veta var vi har målet. Annars blir det lätt så att man vidtar en rad små åtgärder för att snygga till, ändrar lite på den och den gatan för för att några år senare göra om. Detta stämmer inte med den långsiktiga tanken.
– Det är viktigast att man börjar med var man vill vara om 20 år, och har en långsiktig strategi med en bild av hur centrum se ut då och att de åtgärder man vidtar pekar åt samman håll
Vad ser du då mer när du tittar i spåkulan:
– Det är viktigt att vi handlare höjer blicken från den egna verksamheten. Det lätt att fastna i sina egna små problem, men utmaningen för oss entrepenörer inom handeln, fastighetsägare och övriga näringsidkare ligger i att man lyfter blicken för att se vad vi kan bidra med för att det egna samhället ska fungera som en bra plats för konsumenterna att handla på. Vi kommer ingenstans om vi fastnar på det egna, det tror jag är en jätteviktig sak.
– Det kan handla om enkla saker som att uppmana kunden att vända sig till andra handlare på orten eller i Skillingaryd om du inte har en vara. Det borde vara en självklarhet att alla butiker har tillgång till samtliga butikers öppettider och ha koll på vilka produkter och tjänster som erbjuds för att kunna hänvisa dit.
Detta för oss in på projektet Vår lilla stad, som har en hel del kritiker, i varje fall hos allmänheten.
– Men väldigt många fler har positiva synpunkter. Man ska ha klart för sig att Vår lilla stad är ett unikt projekt. Medlemmar i handelsutskottet reser runt och föreläser om Vår lilla stad i andra städer och samhällen som brottas med problem liknande de vi har. Många småkommuner är avundsjuka på oss för att vi har fått handeln, politiken och fastighetsägarna att samarbeta för att bygga upp en levande handel på orten.
Så kritikerna har helt fel?
– Kritikerna är inskränkta och ser bara till sitt egna och lyfter inte blicken. Det där beteendet måste vi släppa och istället se vad vi har att erbjuda: Som vattendrag och vattenspeglar. Var du än befinner i Vaggeryd kan du på några minuter förflytta dig ut i natten. Vilken stad eller samhälle har det och ändå ett levande centrum, bostäder, ett aktiv fritidsliv, föreningar, församlingar. Men vi har ett problem, vi måste höja lägstanivån.
Kan du vidareutveckla det?
– Anta att en barnfamilj kommer hit för att etablera ett företag, man åker runt och tittar, hittar lokal för verksamheten, bostaden är inget problem, de har pengarna. Men sista gången har de med sig sina små barn och när familjen ska äta lunch finns det inget som passar barnen. Med det vill jag inte specifikt peka ut våra matställen, det jag vill säga att ingen kedja är starkare än den svagaste länken. Utmaningen ligger i att höja lägstanivån på allt, tjänster, varor, platser i förskolan, kommunikationerna. Vi måste ha tillgång till lediga lägenheter, tio tomma lägenheter är ingen katastrof. Alla i kedjan måste leverera. Anledningen till att jag valde barnfamiljen som exempel är att man ofta glömmer barnen. Men om barnen säger att här vill vi inte bo då lyssnar föräldrarna. Det räcker alltså inte att allt stämmer till 90 procent.
Något mer som du saknar här på orten?
– Det handlar också om att vi måste leva och mötas utanför arbetet. Vill man se vad den här kommunen behöver räcker det inte att vistas här mellan 8 och 17, man måste bo här och ,vara här på helger och kvällar för att se vad som händer i samhället. Det är väldigt många beslutsfattare som inte bor i vår kommun. Får du en hög befattning i kommunen borde det vara självklart att bo här.
Vilka utmaningar ser du i framtiden för handeln här?
– Framför allt den snabba utvecklingen av e-handeln. Det blir en verklig utmaning för småsamhället som vi måste hitta sätt att möta eftersom små butiker aldrig kommer att kunna lagerhålla allt.
– Jag tror att nyckeln ligger i sättet att möta konsumenten, i det personliga mötet och konsumentens vilja att få det. Som en pratstund över en kopp kaffe, att bjuda på sig själv.
– Men det finns ju också möten där generalagenten och grossisten och den lokala butiken samarbetar på provisionsbasis. Det skulle innebär att butiken blir ett slags showroom.
Men det finns väl också ett kommunalt ansvar när vi blickar in i framtiden?
– Handelsutskottet har nu existerat officiellt i ett år och är en unik sak, ett forum för oss som remissinstans när politikerna ska fatta beslut. Där är det upp till oss att vara tydliga. Faktum är att politikerna vill lyssna, detta är inte en sak som bara står på papperet. Inom handeln gör vi tillsammans mer än någonsin tidigare. Just nu ligger fokus på Skillingaryds centrum. I den yngre generationen finns ingen rivalitet.
Jag vet att du har haft en en hel del synpunkter på antalet parkeringsplatser i Vaggeryd?
– Nu ska Fredrikssons hus i korsningen Östergatan-Viktoriagatan rivas för att ge p-platser. Men det är enbart en nödlösning. Nuvarande norm är tio p-platser per 1 000 kvadratmeter, det innebär att vi på ICA är berättigade till 20 platser när vi behöver 80 till 100 platser. Där ser man problematiken med att inte bo på en ort på en ort utan åker hem när det är fredagskväll. Vi måste bygga ett samhälle som fungerar nu.
Men kommunen gjorde ju en mätning så sent som i våras som visade att p-platserna vi har nu räcker till ?
– Men se på vilka dagar man gjorde mätningarna: inga lönehelger, inga fredagskvällar. Jag håller med om att man inte kan bygga för de absoluta topparna, men man kan heller inte bygga efter bottentillfällen för då har du facit klart redan innan du gör mätningen. Det är ju så att samhället växer men Coop har färre p-platser än tidigare, bank, bostäder, apoteket behöver också p-platser som inte går att dela på.,
– Det innebär att kommunen måste ha kraft att investera först innan de får betalt via skatteintäkterna.
Jonas Hugosson lämnar snart Vaggeryd. Genom ett märkligt sammanträffande kommer chefsbytet sannolikt att ske 1 december vilket är precis på dagen 50 år efter att Bertil Segelström och Bengt Weidman gemensamt startade SW livs som blev ortens första livsmedelshall. Det blev startskott på en utveckling som inom loppet av några få år totalt förändrade Vaggeryds centrala delar.