Nyheter

Tio vargangrepp i länet – vad ska tamdjursägaren göra?

Nyheter Under 2020 angrep vargen tio gånger inom länets gränser. Det visar Länsstyrelsen siffror när LRF:s medlemmar informerades.

Angreppen av varg ökar och lodjursangrepp minskar

Linda Andersson, rovdjurshandläggare, berättar mer:

– Vi hade två olika individer som visade sig vara mer besvärliga än normalt förra året. Det visar sig att de här två individerna befann sig även i Hallands län. Den ena vargen, tiken, kom från Gävleborgs län och blev påkörd i november utanför Vaggeryd. Vi har även angrepp av lodjur och de är generellt fler än vargangrepp.

– 180 000 lämnades i skadeersättning under förra året. Oftast fler djur som skadas vid ett vargangrepp. Högsta siffran sedan 2002, fortsätter Linda Andersson.

Angreppen sker oftast på får. En stor riskfaktor är om markenligger mot öppet vatten då vargar simmar bra. Ytterligare en risk är om stängsel inte sluter tätt mot marken. Dessutom visar det sig att det finns en ökad risk för upprepade angrepp på samma ställe som det första.

– Om man misstänker ett angrepp på sina djur – kontakta oss på Länsstyrelsen. Man ska inte vänta, ring på en gång. Besiktningen är alltid kostnadsfri. Vi är måna om att göra besiktningen så forts som möjligt. Vi vill se hur de ligger, finns det spår runtomkring. Om möjligt, täck över djuret som är döda så att man hindrar andra djur att göra mer skador och försvårar besiktningen. Ta hand om de övriga djuren så gott det går. Det kanske finns djur som behöver veterinärvård. Invänta besiktningen. Vi skickar ut sms till de tamdjursägare som bor i den kommun där angreppet skett. Vi lånar ut akutmaterial som kan göra att vargen inte kommer på återbesök. Akutmaterialet ska agera avskräckande, det kan vara vimplar i vattnet, ljusskrämsel, lampor, elnät och lapptyg, berättar Linda Andersson från Länsstyrelsen.

Tamdjursägaren ska anmäla sig till rovdjursalert där information kommer ut, akuta åtgärder är ökad tillsyn, ta in djuren på natten är effektiv åtgärd där det går, se över stängsel, flytta djur till mindre skadeutsatta beten, kadaverhantering…

– Vem som helst kan söka om skyddsjakt. Man kan söka närsomhelst men vi på Länsstyrelsen ser över vad som hänt och det ska inte finnas någon som helst annan lösning. Vi har inte haft ansökan från någon enskild person som vill söka skyddsjakt. Men när man söker är man jaktledare själv. Nu när vi har bestämt skyddsjakt har vi egna jägare och hur jakten ska bedrivas. Vem som helst kan skydda sina tamdjur om ett angrepp begås. Men man ska alltid skrämma bort det, går det inte, har den som ansökt rätt att skjuta, säger Linda Andersson från Länsstyrelsen.

Frågestund.
Det överklagas när det gäller skyddsjakt. Länsstyrelsen: ”På de prover vi har tagit visar att den här vargen inte är genetisk viktig och då har förvaltningsrätten gett oss rätt. Hur det skulle hanteras om det skulle vara en genetisk viktig är oklart. Domstolarna ser lite annorlunda och rättsläget ser svårkommunicerbart ut”.
Är det tre vargangrepp som gäller? Länsstyrelsen ”Ja, händer det inom kort tid och inom samma område så startar vi skyddsjakten”.

Fotnot: Skydd och ersättningar samt hur LRF jobbar med rovdjursfrågan kommer i artiklar framöver.

Länsstyrelsen berättade om förebyggande åtgärder

Taggar

Dela


2 reaktioner på Tio vargangrepp i länet – vad ska tamdjursägaren göra?

Jag känner mig tvungen att kommentera Linda Anderssons uppgifter.
Den vargtik som omtalas, forcerade minst 7 rovdjursavvisande stängsel, på sin väg söderöver.
Om nu Linda Andersson har anammat Olof Libergs tes, att vargar inte hoppar, är det lämpligt att se någon av alla de filmer som finns.
RAS (rovdjursavvisande stängsel) håller ingen Varg ute.

Men att sätta upp sådant kostar pengar.
Enbart för får beräknade LRF att kostnaden skulle uppgå till 6 miljarder för Skåne och 9 miljarder för Mellansverige.

Jag trodde faktiskt att uppfattningen om RAS hade försvunnit från berörda Myndigheter.
Det vore ju på sin plats att gå ut och tala sanning.
”Vi har ingenting och det finns ingenting som avhåller en varg från att äta.”

Lämna ett svar