Tioårig resa fortsätter i en ljusnande framtid
Nyheter På torsdag den 14 september fyller Miliseum i Skillingaryd tio år, men man gräver inte ned sig i historien utan blickar framåt mot ett ännu mer innehållsrikt museum.
I dag finns verksamheten i de två gamla mathallarna åt norr och nu har man riktat blickarna även mot de två södra, vilka idag används som magasin.
Av de två södra är målet att det ska bli publik verksamhet i den ena. Den andra fortsätter som magasin.
Stiftelsen Regementsheden som driver Miliseum har just nu två huvudspår: Museum för hemvärnet eller för utlandsstyrkan. Under nästa år hoppas man ha en plan för vad man väljer och en plan för extern finansiering.
Det ska inte behövas fler anställda utan man klarar tillgängligheten med specialmontrar och modern teknik.
Sven Engkvist har varit museichef under alla åren och man kan säga att det för hans del inleddes redan 1984.
– Jag började hos A 6 i Jönköping 1984 med målet att uppföra ett museum, vilket stod klart 1990.
Så småningom växte köpcentret vid A 6 och med tiden togs ett beslut att omlokalisera till Skillingaryd.
Det blev flera års arbete med att planera och förbereda för Skillingaryd. Sven fick jobba parallellt med att avveckla museet i Jönköping och omlokalisera till Skillingaryd. År 2008 anställdes han som projektledare av Vaggeryds kommun. Ombyggnationen av lokalerna stod helt klar under 2012. År 2012–2013 producerades den första basutställningen och den 14 september 2013 var det dags för invigning.
Sven har i år fyllt 60 år och nästa år kan han räkna in hela 40 yrkesår inom museisektorn. Han säger att han överväger att trappa ner efter kanske tre år till. Sven vill släppa fram yngre krafter.
En som varit med under alla tio åren på Miliseum är också ”Seka” Ribic som framför allt har jobbat med dokumentering av bilder. Man närmar sig nu 32 000 inskannade och webpublicerade bilder som är tillgängliga för alla på webbportalen digitaltmuseum.org.
På senare år har även Hrvojka Stanic tillkommit i arbetet.
Sven har även haft en del frivilliga som hjälpt till. Sven-Olov Carlsson, Ola Hugosson och Anders Palm är tre av dem.
2010 sa kommunen ja till sin del i satsningen av Miliseum. Staten hade för sin del förordat satsningen långt innan, omkring 2004, i samband med den nationella museiutredningen Försvar i förvar.
Verksamheten bedrivs av en styrelse där kommunen har två ledamöter: Vincent Persson och Werner Andersson samt att styrelsen själv utser två, just nu Robert Rylander och Peter Fransson, vilken sistnämnde även är ordförande. Under många år var Bengt Dahlqvist annars ordförande, men han har avgick tidigare i år.
I lördags högtidlighölls Miliseums första tio år (2013–2023) och Skjutfältet 125 år (1898–2023), genom en gemensam manifestation tillsammans med Kamratföreningen Smålandsartillerister.