Tiokronan till Kvinnojouren gav debatt – ledamöter bytte sida
Nyheter Vid gårdagens digitala kommunfullmäktige fanns motionen om kommunens ansvar för att stödja kvinnor och barn som drabbas av våld i nära relation. Tidigare förslag om att tre av fyra punkter skulle godkännas gjorde att debatten var ett faktum och med en röst blev det enligt motionärens vilja; 10 kronor per invånare till Kvinnojouren i Värnamo. "Man kan inte vara sämre än att man kan ändra sig"
I januari förra året lämnade (S) in en motion gällande hur kommunen stödjer de kvinnor och barn som utsätts för våld i nära relation och där att-satserna var;
Att kommunen gör en kartläggning av våld mot vana och barn i kommunen.
Att kommunen reviderar handlingsplanen när det gäller mäns våld mot kvinnor tillsammans med andra berörda och intresserade i samhället. Handlingsplanen ska också omfatta barn som utsätts eller bevittnar våld.
Att kommunfullmäktige och förtroendevalda får ökad kunskap och information om mäns våld mot kvinnor.
Att kommunen avsätter 10 kronor per invånare i bidrag till Kvinnojouren i Värnamo, i enlighet med den överenskommelse som finns.
I socialnämnden fann man att de tre översta punkterna skulle bifallas, dock ej tiokronan till Kvinnojouren. När motionen avhandlades i kommunstyrelsen där femklöverns röst blev ja till tre översta och nej till fjärde punkten. Men i kommunfullmäktige vände (C) och (MP) helt om och delar av (KD) samt (L) vid omröstningen. Men först debatt;
Nadira Kilim (S);
– Vi vill att kommunen visar att man prioriterar en sådan viktig fråga och att man ska bekämpa mäns våld mot kvinnor. Hela familjen far illa. Många gånger finns det barn hemma som blir vittnen i dessa situationer som oftast försöker ingripa och hjälpa till i våldsamma situationer. Alla drabbas både psykiskt och fysiskt. Samhällsfråga. Det här tjänar politisk uppmärksamhet. Man befarar att många barn och kvinnor blir fast med sina förövare hemma. Vi vill att man ska ha en översyn av bidragen. Den summan kommunen har är inte så generös med tanke på grannkommunerna. Vi vill att den här frågan ska uppmärksammas att man avsätter 10 kronor per invånare för bidrag till kvinnojouren i Värnamo.
Kenth Williamsson (S);
– Det här är en viktig fråga. Stöd och skydd för utsatta samt stöd till utsatt har regeringen nu beslutat. Det måste vi också göra och vi måste dra ett längre strå än vad vi gjort tidigare. Vi tror att det har funnits en överenskommelse och det är flera andra som säger att det funnits en överenskommelse på 10 kronor. Det är konstig om andra kommuner i GGVV lägger pengar men inte vi i den omfattningen. Vi yrkar att man ska lägga 10 kronor per invånare. Vi borde klara detta, jag yrkar bifall till motionen i sin helhet.
Ann-Katrin Löfstedt (M);
– Jag bifaller de tre första punkterna. Den fjärde punkten återremitterades. Vi biföll ett administrativt bidrag på 25 000 kronor, som vi tidigare också gjort. Det sägs finnas en muntligt avtal på 10 kronor. Socialförvaltningen har pratat med representant för kvinnojouren som säger att det förts diskussioner men inget beslut. Man betalar en ersättning per dygn och det är 850 kronor per dygn. Skyddsbehovet har krävt ett längre avstånd. Två personer placerades 2019 i Värnamo, ingen 2020 och inte heller under detta året har någon kvinna varit placerad i Värnamo. Vi betalar 25 000 kronor och Värnamo 10 kronor per invånare, Gnosjö 37 500 till Värnamo och 37 500 till Gislaveds kvinnojour. Riktlinjerna ska revideras minst en gång per mandatperiod och det ska göras i ett bredare aspekt. Den här handlingsplanen ska vara klar hösten 2021.
Annelie Borgström (S);
– Jag yrkar bifall till motionen i sin helhet. Det här handlar om en trovärdighet men också en anständighet. Våldet har inte minskat. Just nu kanske vi inte haft så många, oftast kanske kvinnor placeras långt ifrån. Man ska förebyggas och det ska kriminaliseras. Ytterst sällan jag hör den borgerliga delens synpunkt. Man kan bara konstatera att det är skillnad. Här blir summan 1,71 kronor per invånare, Värnamo 10 kronor. Visa det med handling och inte bara prat.
Thomas Strand (S);
– Det här är en viktig motion. När vi behandlade den här motionen i socialnämnden var vi överens om allt utom en punkt. Vi gör en kartläggning, vi tar fram en handlingsplan och vi är också överens om att öka kunskapen i frågan. Jag skulle påminna om att att-satserna gäller även fullmäktigeledamöter som också ska få mer kunskap. Det här är en viktig fråga. Vaggeryds kommun har råd med detta. Märkligt att inte KD har orken att ställa upp den här frågan. Låt oss satsa för att motverka det våld som finns i samhället. Jag yrkar bifall till det förslaget där hela motionen bifalles.
Magnus Thelin (L);
– Jag yrkar bifall till kommunstyrelsens förslag. Jag satt med i socialnämnden när kvinnojouren var och informerade om sitt arbete. De ska all eloge. Det jag reagerar mot är att det är ”ynkligt lite pengar” som vi ger. Jag tycker inte att man utrycker sig så. Det är skattebetalarnas pengar. Det är inte smakfullt.
Ewa Magnusson (L);
– Det är viktigt att vi får mer kunskap. Det finns fler partier som är engagerade. Tragedier och vi behöver få mer kunskap. Det handlar om hur vi stöttar det här. Bifall till kommunstyrelsens förslag och tack för motionen.
Gert Jonsson (M);
– Socialförvaltningen jobbar med det här. Det här är viktiga frågor. Den sista att-satsen där vi ska ge 10 kronor enligt avtal som inte finns. Det blir en konstig ordning om vi i fullmäktige beslutar om något som nämnden ska ta beslut på. Det är socialnämndens ansvar. Det kan bli principiellt, det är fler nämnder som har bidragsbeslut. Man ska fatta detta i socialnämnden, där har man kunskapen.
Annelie Borgström (S);
– Paraplyorganistionen som är över kvinnojour, tjejjour är att man säger att långsiktiga stöd behövs. Alla ideella krafter behövs. Liberalerna är tydliga och ni vill ge dessa en eloge, det är det enda ni mäktar med. Jag tycker att det är fruktansvärt att höra detta. Hoppas vi alla tar ställning.
Roger Ödebrink (S);
– Ibland blir man lite förvånad av att höra det här från (L). Jag är osäker på hur de andra grannkommunerna om (L) har reserverat sig mot det här för att spara skattepengar. Det låter fint att ha en partiledare som står upp mot det här. Jag ser fram emot att det kommer ett beslut framöver. Lite häpnadsväckande är agerandet.
Ewa Magnusson (L);
– Det finns olika sätt att göra det på, häpnadsväckande är de ord som är mot oss och vårt parti.
Roger Ödebrink (S);
– Det som är förvånansvärt är att ni inte driver att ni ökar upp. Ni är väl med i andra kommuner som betalar med. Vad har vi KD i den här frågan. Jag är förvånad.
Jörgen Johansson (C);
– Vi har diskuterat det här i kretsen rätt så mycket. Vi har dessutom en partiledare som har detta som en hjärtefråga. Och det är en viktig fråga. Det är helt oacceptabelt. Jag har beslutat att yrka bifall till motionen i sin helhet.
Jenny Larsen (KD);
– Tack för en bra motion i den här frågan. Socialnämnden har antagit riktlinjer för myndighetsutövning. Det är inte så att man inte gör någonting. Alla kommuner jobbar olika. Det är ett viktigt arbete och ideella organisationer.
Thomas Strand (S);
– Det är en väldigt angelägen fråga. Däremot blir det lite märkligt om ansvar för skattebetalarnas pengar. Det här handlar inte om några stora miljonåtganade utan att ge extra stöd. Tack (C), det hedrar er. Jag förstår ditt resonemang Gert att nämnden ska hantera. För att det ska vara så att nämnden ska känna trygghet så kanske det behövs stöd i fullmäktige. Därför är det här viktigt. Politik är att vilja och prioritera. Man kan här, med en blygsam insats, göra en stor skillnad. Värnamo kommun har orkat med, de är inte (S)-styrda. Varför kan inte vi?
Kenth Williamsson (S);
– Det blir konstigt när man tar en investeringsbudget på 410 miljoner och att man inte kan ge ytterligare till kvinnojouren. 1,72 krona kan ingen känna sig nöjd med. Gnosjö kommun betalar även till Gislaveds kvinnojour. 10 kronor per invånare känns onekligen väldigt rimligt och det är något som alla kunde ställa upp på.
Ewa Magnusson (L);
– Jag håller fast att det finns olika förslag. Det innebär att vi inte ska ge några pengar till kvinnojouren, jag vill att socialnämnden ska hantera detta.
Kristin Stark (MP);
– Jag kommer att rösta för förslaget i sin helhet. Det här är en viktig fråga. Jag kommer att rösta för helheten i motionen.
Anna-Maria Toftgård (C);
– Jag kommer att yrka bifall till motionen i sin helhet.
Ulf Abrahamsson (C);
– Som mina två företrädare kommer jag också stödja motionen i sin helhet. Hur kan vi sitta i kommunstyrelsen och rösta för något annat? Kanske att vi har för dåligt underlag? Jag tror att vi har något i gömmorna om avtal om 10 kronor. Vi gör en kovändning och säger ja till denna viktiga fråga.
Elisabeth Orella Bravo (V);
– Kvinnojouren påpekar att det behövs pengar. De har inte resurser att hjälpa alla. Jag yrkar bifall till motionen i sin helhet.
Nadira Kilim (S);
– Jag sitter och tänker på Magnus inlägg. Vi pratar om skattepengar. Men menar du att vi lekar med skattepengar? Har någon pratat med dom och insett hur stort och viktigt arbete de gör.
Magnus Thelin (L);
– Jag sa aldrig att vi var emot ett högt bidrag till kvinnojouren. Det jag vänder mig emot är att S pratar om att en gåva är för liten, att det är skamligt liten peng skattebetalarna betalar. Det står jag för. Jag tycker inte att man behandlar skattemedlen på detta sätt. Det är inte mycket i sammanhanget utan sättet man pratar om. Jag tror att invårnna tycker att det låter märkligt.
Atcha Adinda (L);
– Ibland är det uppdelat, men det här har vi samsyn på. Det är många på högre partinivå som jobbar med det
här. När det gäller kvinnor och barn är ett fall ett för mycket. Jag kommer att rösta ja till motionen i sin helhet.
Thomas Axelsson (KD);
– Man kan inte vara sämre än att man ändrar sig. Det var en formfråga i kommunstyrelsen. Självklart stödjer vårt parti de här frågorna. Jag yrkar bifall för motionen i sin helhet.
Kommunfullmäktiges ordförande kunde inte finna vilket förslag som vann utan omröstning gjordes.
Ja, enligt kommunstyrelsens förslag röstade Ewa Magnusson (L), Jenny Larsen och Camilla Ohlsson (KD), samtliga M, Magnus Thelin (L), Pelle Philip (C), samtliga (SD), samtliga (EMP) vilket slutade med 20 röster.
De som röstade nej och därmed ja till hela motionen var samtliga (S), Ulf Abrahamsson, Jörgen Johansson, Ida Philip, Anna-Maria Toftgård (C), (V), Atcha Adinda (L), Thomas Axelsson och Maritha Bengtsson (KD) samt (MP) vilket gjorde att 21 ledamöter röstade för motionen i sin helhet, vilket blev beslutet.
Samtliga punkter i motionen godkändes.
Det här får mina skattepengar gärna gå till! Barn och kvinnor som på något sätt farit illa i en nära relation. Heja er som röstade ja till hela motionen!
Tack Rebecka för ditt stöd! Kvinnojourerna gör ett betydelsefullt arbete för att skydda, stödja och hjälpa. Det är viktigt att stötta dem i deras viktiga arbete.