Nyheter

Tommy gör kornas manikyr

Nyheter Det bästa jobbet enligt Johansson och kanske kommunens ovanligaste? Följ med klövvårdaren på ett av veckans nagelvårdsuppdrag.

Klövar som ska få vård  [1/14]

Slipas och fixas till  [2/14]

Någon centimeter slipas bort  [3/14]

Majros hade sår i klöven därför haltade hon. Nu är det åtgärdat och...  [4/14]

...ett rosa förband passar bra  [5/14]

Förbandet ska vara på en vecka  [6/14]

Majros klar. In med henne till kokompisarna. Ut med Hulda som ska in i klövvårdarmaskinen  [7/14]

Hulda gick vant in i klövvårdarmaskinen. Hon har varit med förut  [8/14]

Remmar läggs under magen innan maskinen lyfter upp Hulda  [9/14]

Snart ska kofötterna bli fina  [10/14]

Klövarna slipas till med vinkelslipen  [11/14]

Så här fina blir fötterna efteråt  [12/14]

Nöjd och lugn  [13/14]

Klar. Fem minuters arbete, sen får Hulda komma in i värmen igen  [14/14]

51-årige Tommy Johansson bor med sin familj i Lilla Trulsabo, Mässeberg, utanför Åker. Han började som avbytare (mjölkar kor så bönder får vara lediga) 1986 och samma år utbildade han sig till klövvårdare. Vi har träffat Tommy när han gör nagelvård på nr 173, Hulda, bördig från Gölgås.

– Det var en annan klövvårdare som slutade och tyckte att jag skulle gå kursen. Och det gjorde jag 1986 i Skåne. Idag finns den ettåriga utbildningen enbart i Skara. Vi är ungefär 80 stycken certifierade klövvårdare i Sverige idag, börjar Tommy berätta.

Runt 6 000 kor om året får nagelvård av Tommy och inom kommunens gränser handlar det om omkring 1 000 kodamer. Är det en mjölkande ko ska man klövvårda henne två gånger om året och är det en amko räcker det med en gång om året. Klövarna växer ungefär fem millimeter per månad.

– Ett par centimeter slipas bort med hjälp av vinkelslip så att ytan på klöven blir slät. Det är för att minska hälta, skador och sår. Klövröta har blivit vanligare i och med lösdriftssystemet och att man har många kor på en liten yta. Klövrötan är en bakterie som trivs i gödsel. Förr när korna stod i bås var det torrare och korna hade sin ”egen miljö” att stå i, då var det mer sällsynt med rötan, berättar Tommy.

– Vi behandlar även sår och andra synliga skador. Viktigt att man året runt har en bra klövhälsa, inte bara när korna är inomhus. Vid de flesta fall hade det varit bättre, om kon har hälta, att bonden hade tillkallat en klövvårdare än en veterinär, menar Tommy.

Ny klövvårdsmaskin inköptes för sex år sedan och den nya är mer ergonomisk då Tommy höjer upp kon när den kommit in i vårdarmaskinen så man slipper böja sig och framför allt slippa lyfta upp kobenen.

– Det här är ett bristyrke. Antalet kor har minskat, men bönderna har fler kor idag än vad man hade förr då man passade på att vårda konaglarna när utsläppet på sommarbetet gjordes. Idag är det klövvård året om, berättar Tommy.

– Det roligaste med det här jobbet är att få vara med djur och att man har 50 kunder och en arbetsgivare, avslutar Tommy med ett stort leende innan nästa ko ska få vinterns manikyr.

Taggar

Dela


Lämna ett svar