Nyheter

Tre av fyra vindkraftverk kan få startbesked

Nyheter Vid dagens sammanträde hos miljö- och byggnämnden finns anmälan om startbesked för uppförande av fyra vindkraftverk med en totalhöjd om 200 meter enligt tillstånd från Länsstyrelsen. – Det är en stor skillnad mellan ansökan som lämnades in för nio år sedan och den som ni har på bordet i dag. Det här blir en katastrof för oss som bor och lever i området, säger Johanna Karlsson i Mörkhultet.

Arkivbild

Tidigare har anmälan varit hos nämndens beredning där man föreslår nämnden att lämna startbesked för tre vindkraftverk när reviderad kontrollplan inlämnats. Den fjärde ansökta, det sydligaste verket, föreslås nekas startbesked med anledning av att det tekniska egenskapskravet med hänsyn till hälsa inte efterlevs. 

Johanna Karlsson i Mörkhultet, strax söder om Ekesås, blir en av de boende som drabbas av ett eventuellt positivt startbesked. Hon berättar:

– Man kan inte placera verk såsom verk 1 och 2 i förhållande till de två fastigheterna Mörkhultet och Lilla Lund, så nära. Det gäller både avstånds- och väderstrecksmässigt. Det blir en katastrof för oss som bor och lever i byn. 

– När kommunen tog ställning första gången till vindkraftens vara eller icke vara i Boarp var det under en tid då mycket kunskap saknades, både för oss berörda och politiker. Vindbruksplanen fanns inte heller att ta hjälp av. Dessutom så presenterades helt andra verk jämfört med de som blev aktuellt först efter det slutliga tillståndet. Vi har också flera gånger påpekat för kommunen att den ansökan de tog ställning till 2014 inte alls överensstämmer med den slutliga ansökan, det är väldigt stor skillnad, berättar Johanna till Skillingaryd.nu och fortsätter: 

– Eolus har valt att gå från betydligt mindre verk både effektmässigt och till rotordiameter sett, till ett av de största på marknaden som fanns tillgängligt just då, Siemens Games 170 meter rotordiameter och 5,8 megawatt. Nu har Siemens Games själva gått ut och erkänt stora problem med lagerhaveri i rotorns kullager samt brister med rotorbladen. Detta kan innebära brand i rotorhuset och tappade vingar. Det vore en katastrof i skogsmarken runt vårt boende. Det innebär också en förhöjd risk för oss som bor här men också för miljön, då vi har många våtmarker i området. Har man dessutom problem med lager kommer det väl knappast bidra till att man kan hålla ned decibelnivå. 

– Det här har varken domstol eller länsstyrelsen kunnat ta ställning till då det tidigare varit okänt. Nu har ni er sista chans att titta på detta ur ett tekniskt och miljömässigt perspektiv. Vi är väl medvetna om att ni tog ställning till de här verken innan vindbruksplanen fanns i kommunen. Ni är väl medvetna om att OM det funnits när beslutet togs hade det blivit nej. Flera av verken har då brutit mot både avstånd och buller och ett av verken hade dessutom legat utanför vindbruksplanerat område. Kommunen har tidigare fått se både Eolus bullerberäkning som svänger runt gårdarna och den beräkning som vi markägare själva har bekostat, menar Johanna och vänder sig till politikerna i miljö- och byggnämnden inför sammanträdet i dag: 

– Jag önskar att ni väger informationen som ni fått av oss lika tungt som den som ni fått av vindkraftsbolaget Eolus.

I tjänsteskrivelsen inför dagens möte finns följande information:
Bygglov krävs för uppförande, flyttning eller väsentlig ändring av vindkraftverk som uppfyller minst ett av följande kriterier: är högre än 20 meter över markytan, placeras på ett avstånd från gränsen som är mindre än kraftverkets höjd över marken, monteras fast på en byggnad eller har en vindturbin med en diameter som är större än tre meter. Enligt kommunens vindbruksplan ska placeringen av vindkraft ha ett respektavstånd på minst fyra gånger den totala vindkraftshöjden till bostadsbebyggelse, dock minst 700 meter till såväl bostads- som övrig bebyggelse, minst 2 000 meter till tätorterna Vaggeryd och Skillingaryd, 1 500 meter Hok, Svenarum, Bondstorp och Yxenhaga, minst 1 500 meter till övriga områden som är detaljplanelagda för bostäder och minst 1 000 meter till kyrkor. 1 500 meter till åar och sjöars stränder i sin helhet, som i kommunens översiktsplan har pekats ut som LIS-områden. Vindbruksplanen ska ses som ett vägledande planeringsunderlag men är ej juridiskt bindande. 

Taggar

Dela


Läs mer

Startbesked för vindkraftverk: Ärendet återremitterat
Beskedet: Klartecken för fyra vindkraftverk
Vindkraftens startbesked: Boende överklagar nämndens beslut

13 reaktioner på Tre av fyra vindkraftverk kan få startbesked

Vilket gnällande det är på dessa vindkraftverk. Men billig ström vill ni alla ha bara det inte byggs nära där jag bor låter det. För min del får det gärna byggas 900 meter från mitt boende, tycker det är lite trevligt och rogivande när man ser att de snurrar och genererar el, och inte störs de något heller.

Jägarn
Nej det blir inte billig ström i Sverige för att vi bygger fler vindkraftverk. Den elen är redan såld utomlands och kommer inte Sverige till gagn.
Det är inte 900 meter utan 600 meter till de närmaste bostäderna som drabbas.
Vad som stör en person kan ju variera, men tror du är ganska ensam om att tycka att detta https://youtu.be/oPRSsk1Y2Fw?feature=shared
inte är störande.

Du som kallar dig ”Jägarn”. Du är medveten att vindkraftverk påverkar djur och därmed möjligheten till jakt negativt väl?

De som sitter och bestämmer, bryr sig inte om något, så länge pengar är inblandat. Det är inte invånarna som tjänar på detta. Döda landsbygden är det sämsta de gör! Den som säger att invånarna tjänar på detta, kan ju ta sig där inte solen lyser…

Verkar väldigt skumt att man kan söka och få tillstånd att bygga något och sedan bygga något helt annat?!
Har det möjligtvis gått och blivit en prestigefråga – kosta vad det kosta vill….

Nu vill vi se att politikerna lyssnar och faktiskt vågar känna in! Inte bara ta andras åsikter som sina egna!

Ett fruktansvärt dåligt beslut. Ingen hänsyn till boende eller natur. Sänkta värden på fastigheter i närheten som ingen vill stå för. Boendemiljön kraftigt försämrad. Stora naturvärden och skogsarealer blir istället en susande industritomt. Mycket sorgligt och dåligt beslut, helt utan hänsyn till boende i området.

Kalhyggen åt norr och öster. Vindkraftverk åt nordväst till sydväst. En liten bit grusväg åt söder som är orörd som Eolus ville bygga motorväg av sprängsten. Skogen ska skövlas för naturens skull så attStockholmaren, Berlinaren eller någon annan kan hova in gröna pengar….
Lättlurade småsamhällspolitiker sväljer allt med hull och hår. Som en person sade ”jag tycker Stockholmare är smartare än lantisar” kan bara sorgligt hålla med.

Katastrof, detta kommer att sätta Vaggeryds kommun på kartan över fiaskostyre, precis som Lemnhult.
Där de körde över de boende som de gör här.
Det är tydligt att det är en som leder och ett par tydliga röster som driver detta vansinne i kommunfullmäktige. Ställ dem till svars.

Ja nu är vi där vid vägs ände.
Många, många är de politiker och tjänstemän som varit inblandade i ärendet och besluten ända sedan hösten 2012.
Många, många är de politiker och tjänstemän som blundat för de oroande fakta som sakta sakta krupit fram genom åren, det räcker att titta vad som hänt i Danmark som ligger långt före oss vad gäller vindkraft, där agerar man.
Nu idag sitter det x stackars ledamöter i miljö- och bggnämnden med vår lokala katastrof i sitt knä.
//Ken Frick

Det verkar som att inställningen är ”här skall det byggas vindkraftverk, kosta vad det kosta vill”. Det är märkligt resonerat med respektavstånden till tätorter, där det redan bullrar, men kortare respektavstånd till boende där det är knäpptyst. Det är väl dokumenterat att bullret från vindkraftverken upplevs som mindre störande där det redan bullrar, som vid stora vägar och järnvägar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *