Nyheter

Tredje coronafallet i länet

Nyheter Nu finns ett tredje bekräftade fall i Jönköpings län av nya coronaviruset

Ytterligare en person i Jönköpings län har bekräftats vara smittad av det nya coronaviruset. Den här gången handlar det om en kvinna i 50-årsåldern från Jönköpings län som är närstående till den man som bekräftades vara smittad den 28 februari.

Kvinnan och mannen var med på samma resa i norra Italien och de återvände till Sverige den 24 februari. Kvinnan insjuknade den 26 februari .

Kvinnan har milda symptom och provtogs efter att mannen visade sig bära på viruset.

– Kvinnan hålls nu isolerad i sitt hem, säger biträdande smittskyddsläkare David Edenvik. Hon har så lindriga symtom att hon inte behöver sjukhusvård, men kommer att hålla kontakt med infektionskliniken fortlöpande.

Måndag kväll 2 mars kom svaret som visade att kvinnan var smittad av coronavirus och utvecklat sjukdomen covid-19.

– Vi fortsätter nu med smittspårning och kartlägger kvinnans kontakter. Vi tror dock att de haft mycket få kontakter, även under resan hem till Sverige, säger David Edenvik.

Dessa två senaste bekräftade fall  har ingen koppling till det första fallet i januari.

Den som har frågor om coronavirussjukdomen covid-19 kan ringa det nationella informationsnumret 113 13.

Coronavirus. Presssbild från Världshälsoorganisationen WHO

Taggar

Dela


4 reaktioner på Tredje coronafallet i länet

Vid 16-tiden fick vi höra att det finns cirka 20 isoleringsplatser i F län. Hur många användbara intensivvårdsplatser som finns var oklart.

Karantän hemma är lämpligt om personen inte blir allvarligt sjuk. Om dessa personer behöver mat och andra förnödenheter hoppas jag att någon anhörig eller granne kan ställa varorna utanför dörren. Det är väl det mest enkla värre är det hur många är smittade alla redan.

Med nästan 30 fall i Sverige och där en av de smittade varit en färdtjänstchaufför med allt vad det innebär är det väl ett rimligt antagande att ”nu brakar det loss”. Smittsamheten har efter vad jag sett ansetts vara högre än hos influensa. Jag har tidigare frågat hur man tänkt sig lösa vårdplatsbehovet i en sjukvårdsorganisation som redan nu är underdimensionerad (titta på Södersjukhuseländet som ett exempel). Nu ser vi lösningen – isolering i hemmen. Men någon måste bära dit förnödenheter också…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *