Nyheter

Trendbrott i Sverige – här konfirmerades flest

Nyheter För första gången på 30 år ökar andelen konfirmerade från ett år till ett annat. Så många konfirmerade sig i Vaggeryds kommun – församling för församling.

Parallellt med att Svenska kyrkan tappat allt fler medlemmar har antalet konfirmander minskat under det senaste halvseklet. På 1970-talet konfirmerades tre av fyra 15-åringar, någonstans i mitten av 1990-talet var de färre än hälften och sedan 2020 är det färre än var femte. Men i fjol ökade faktiskt andelen konfirmerade något, från 18,9 till 19,8 procent. Även i absoluta tal handlar det om en ökning, från drygt 23 300 personer år 2022 till 24 750 i fjol.

Det är första gången sedan 1993 som andelen 15-åringar som konfirmerar sig ökat från ett år till ett annat. Även i början av 1980-talet noterades en ökning under ett par år. Om det är ett bestående trendbrott återstår att se.

I Vaggeryds kommun handlade det om 41 konfirmander under 2023. Det motsvarar 21 procent av 15-åringarna i kommunen. Det är alltså en ungefär lika stor andel som i riket i stort.

Byarum-Bondstorps församling noterades 22 konfirmander och Skillingaryds församling noterades 17 konfirmander 2023.

I Växjö stift, som församlingarna i Vaggeryd tillhör, konfimerade sig 20 procent av 15-åringarna 2023. Allra högst andel konfirmander i stiftet fanns i Borgholms församling där ungefär hälften av 15-åringarna konfirmerade sig.

Allra högst andel konfirmander i landet finns i Saltsjöbadens församling där 67 procent av 15-åringarna konfirmerade sig 2023.

I en rapport som Svenska kyrkan presenterade i fjol konstateras att antalet konfirmander i gles- och landsbygd har minskat mest under det senaste decenniet, samtidigt som minskningen är mindre i storstäderna – och i Stockholms stift är andelen oförändrad. Skillnaderna mellan stad och land – där det tidigare varit vanligare att konfirmera sig – har alltså minskat.

Enligt samma rapport är det vanligare att de som konfirmerar sig kommer från hem där föräldrarna är välutbildade och har högre inkomster.

Källa: Newsworthy

Taggar

Dela


1 reaktion på Trendbrott i Sverige – här konfirmerades flest

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *