Trettiotal besökte kyrkogårdsvandringen
Nyheter Bo Holst och Bertil Gunnarsson kyrkogårdsvandrade i Åker när vägkyrkan startade under måndagskvällen
Alla samlades vid församlingshemmet när ”Bertil i Gölgås” uppmanade alla besökare att följa med till nya kyrkogården. Strax innan för grindarna till höger stannade sällskapet till och graven tillhörde Emil Johansson i Föreberg, ”Arvid i Förebergs” far.
– Hemmansägare Emil kom från Fryele och flyttade till Föreberg 1911. Han dog 1924 och yngsta barnet var då ännu inte fött. Arvid, en av hans söner, kände alla i bygden. Arvid behövde inte årtalen i vallängden när vi satt tillsammans i röstningslokalen, han kunde dem utantill, berättar Bertil Gunnarsson.
Bo Holst tog oss med till västra delen av nya kyrkogården där han berättade om Alfred i Hylteryd, 1873 – 1962.
– Jag kom till Hylteryd som fosterbarn 1958, gick halva sjuan i skolan här i bygden och sen fick jag lära mig baka med Wislander, och fick ett mycket bra betyg, som min hustru fortfarande väntar på få ta del av. Alfred föddes i Uljeshult, och jag hävdar att det var i Norrgården. Hans far hette Gunno, så barnen fick heta Gunnosson i kyrkböckerna. När ny präst anlände hit ändrade man namnet till Gunnarsson, varför vet ingen. Hans far Gunno var lite för snäll och agerade borgen hos banken för de flesta. Det här gick inte så bra och senare fick han fördela över sina ägor till sönerna, således tog Alfred hand om Södergårdens snickerifabrik. Alfred gifte sig med en flicka från Hylteryd, Manda. Hon dog tyvärr i barnsäng och sägnen säger att barnet är begravt i Hylteryd. Senare fattade Alfred tycke för en flicka i Norra backen, Pålskog, som hette Amanda. Amanda hade då redan ett barn, vilket var väldigt ovanligt att en ogift flicka hade. Alfred hade också ett barn sedan tidigare med Manda, så det passade bra att de gifte sig. Alfred och Amanda var vagnshjulsmakare och snickerifabriken fanns i Hylteryd. Han nöjde sig inte med det utan 1912 började han bygga Ljungafors kraftverk som tillhandahöll ett 20-tal gårdar med ström, men alla kunde inte köra tröskverket samtidigt. 11 barn fick Alfred och Amanda tillsammans, en dotter Lissie dog tidigt och finns begravd här vid samma plats, berättar Bo Holst.
Nästa grav sällskapet besökte var Emil Andersson från Äddebo, även kallad ”Sven-Emil”. Han var född 1871.
– 1885 dog hans mamma och senare under samma år även hans far. Tre barn blev utan föräldrar. Åkers socken fick gå in och hjälpta till när sådant hände. De sålde gården och även barnen. Emil blev ”såld i sitt eget hem” och bodde kvar hos husets nya ägare fram till 19-årsåldern, då han flyttade till Bissefäll. 1902 gifte han sig med Emma från Äddebo. De bodde först i Föreberg och senare i Nässja. 1910 flyttade de till Äddebo och fick tre barn. Det var lite ”Bullerbyn” där i Äddebo på den där tiden, avslutar Bertil Gunnarsson från Gölgås.
Efter kyrkogårdsvandringen fanns fika i församlingshemmet för besökarna.