Nyheter

Trofasta vänner får ett värdigt sista avslut

Nyheter Strax söder om länsgränsen finns Flattinge Smådjurskremering. Vi har träffat Flemming Rolin som är sällskapsdjurens begravningsentreprenör och som ger våra trofasta vänner ett värdigt sista avslut.

  [1/11]

  [2/11]

Paviljongen vid minneslunden  [3/11]

Ett litet krypin där man kan fylla i papper till Jordbruksverket  [4/11]

I taket hänger änglar, med små och stora fötter, och på väggen finns husdjurstavlan  [5/11]

  [6/11]

Asksmycke i olika varianter  [7/11]

Flemming Rolin med ny generation på gården. Lilla killen är fem veckor och har ännu inget namn.  [8/11]

"Det började med ett sommarställe. När min hund dog saknade visste jag inte vad som skulle ske. Idag görs ett värdigt avslut för våra sällskapsdjur" berättar Flemming  [9/11]

Inne i paviljongen finns minnessaker från djurägarna  [10/11]

Flattinge smådjurskrematorie  [11/11]

Intill gårdsfastigheten i Flattinge, Vittaryd finns en minneslund där husdjuren får sin sista vila. Gräset är nyklippt ner till paviljongen i skogsgläntan och vi möts av ett flertal minnesplatser som är välbesökta av djurens ägare. I paviljongen finns minnessaker, foton och husdjurens favoritleksaker. 

På gårdsplanen träffar vi Flemming Rolin, entreprenören från Danmark, som i dag har en stark växande verksamhet med hela södra landet som upptagningsområde. Flemming flyttade hit i början på 2000-talet och på gårdsfastigheten fanns då enbart en sommarstuga. 

Hur kommer det här sig, undrar vi förstås?

– Vad händer efteråt? Det är väldigt många djurägare som inte har någon aning om vad som sker. Den dagen det sker ett avslut är det en mycket stor sorg. När jag fick avliva min hund, frågade jag veterinären i Ljungby vad som händer nu och hur man hanterar döda husdjur. Veterinären svarade att kliniken skickade hunden till Bubbetorp i Karlskrona kommun och att det skulle ta åtta veckor innan askan kom tillbaka. Jag funderade då på att anlägga en djurkyrkogård men det fick jag inte, då marken är av lera här på min fastighet. Jag har många års erfarenhet av egna sällskapsdjur som blivit en del av familjen och jag ville behandla mina djur med omsorg och respekt även när livet har flytt. Det var då jag bestämde mig för att starta ett krematorie och året var 2009. Jag hade köpt min fastighet här några år tidigare och använde den som sommarställe. Jag bestämde mig för att här ska jag driva och utveckla min verksamhet, börjar Flemming berätta. 

Sagt och gjort. Flemming kontaktade banken som sa att ”det här kommer aldrig att gå” och fler tips eftersöktes. Ett tillstånd för verksamheten behövdes också från kommunen, länsstyrelsen och Jordbruksverket.

– En kompis till mig sa att ”du har ju en skogsfastighet, ring Landshypotek bank”, vilket jag gjorde. De undrade bara hur mycket jag behövde låna och jag hade pengarna på mitt konto strax därefter. Ljungby kommun har backat upp mig till 100 procent och är här varje år för tillsyn av verksamheten. I dag är vi fem anställda, berättar Flemming. 

– Här tar vi emot djur upp till storleksordningen ”små hästar”. Det kan handla om vilket djur som helst. Känguru, sköldpaddor, ormar, sällskapsgrisar, spindlar, hamstrar, fåglar, marsvin, hundar och katter. Egentligen gör vi allt det djurägaren vill ha. En person ville kremera sin hund tillsammans med tuppen och självklart går vi till mötes att dessa två kompisar ska få sista vilan tillsammans. Det kan kännas omänskligt svårt att fatta ett livsavgörande beslut om den man sett som en kär familjemedlem och som gett så mycket glädje. 

– Efter kremering blir det bara aska kvar och den är steril. Vi har tillstånd att gräva ner askan vid vår minneslund här intill eller så väljer man som djurägare att behålla askan. Vi gör det här på ett värdigt vis och det har tagits fram asksmycken och specialurnor där man kan förvara askan i efter sitt kära husdjur, berättar Flemming och visar asksmycken i alla former. Glaspärlor till armband, öronhänge, halsband med mera som Andrea van Webber designat åt Flattinge Smådjurskremering. Ett asksmycke kan på ett vackert sätt hålla minnet levande. 

Inne i byggnaden finns fina små påsar uppställda på hyllor, inuti är påsen klädd med silkespapper och där finns en urna med djurets namn graverat. På utsidan av de fina påsarna finns ”Tack för att ni gav oss förtroendet, minnet lever, det kan ej jordas. Det kan ej gömmas bland stoft och grus. Nej, det ska leva i fågelsången, i blomsterdoft och i vindens sus”. 

Ägarens och djurets namn finns på påsarna som lagts till rätt destination i södra Sverige. Destinationen utgör en veterinär eller djurklinik där husdjuret hämtats. Ett flertal kylrum finns och här kremeras 20 000 djur om året. Önskar djurägaren expresskremering går det bra och askan finns att hämta några timmar senare efter inlämnandet. 

– Vi hämtar sällskapsdjur i Göteborg två dagar i veckan, en dag är vi i Skåne, den andra dagen Öland och Kalmar. Vårt upptagningsområde är kust till kust i höjd med Uddevalla ungefär, så det är ett stort område. I dag är sällskapsdjuret en familjemedlem och en värdig sista vila ska fås. Förr hörde exempelvis katten hemma i ladugården för att jaga möss. I dag är det en enorm skillnad och en stor förändring har skett sedan jag startade min verksamhet. 

Första byggnaden uppfördes 2009 och 2017 byggdes den andra. Kremeringsanläggningen drivs med 85 procent egenproducerad el och verksamheten är klimatdiplomerat. Flattinge Smådjurskremering är landets första och enda kremeringsanläggning som drivs med egna solceller. Kremeringsugnarna drivs med klimatkompenserad propan av Flogas vilket gör verksamheten klimatneutrala. Verksamhetens fordon körs på förnyarbar HVO 100.

Via en dörr på en av långsidorna finns ett minnesrum. Ett litet rum där små lokalproducerade änglar pryder taket och fin husdjurstavla finns på väggen. Ett litet bord finns i rummet där man som djurägare ska fylla i en deklaration när djuret lämnas hos Flemming. 

– Det är ett handelsdokument från Jordbruksverket. Jag måste kunna redovisa allt som inkommer och det har även att göra med eventuell smittspårning också. Jag föredrar att man lämnar djuret i en kista till oss. Sista resan ska vara värdig.

Vad får en djurägare göra med askan undrar vi?

– Bor man inom detaljplanelagt område behövs ett godkännande från kommunen, utanför detaljplanelagt område kontaktas Länsstyrelsen som beslutar i om man får sprida askan efter sitt husdjur. 

Hur ser verksamheten ut framöver?

– Jag tror att det blir ett ökat tryck. Mest rädd är jag för vad som händer när folk inte vet vad man ska göra med sitt husdjur man har införskaffat sig nu under pandemin. Tyvärr tror jag inte alla har tänkt på djurets framtid när vi återgår till ”det normala”.

– Det här gör jag med mitt hjärta. Jag måste såklart betala mina anställda och driva mina fordon men när exempelvis Djurens vänner har hittat påkörd katt, då hjälper jag till kostnadsfritt. Jag är som en begravningsentreprenör och jag blir ledsen själv också när djurägaren kommer med sitt husdjur i en låda eller kista. Det är mycket sorgearbete. Vi är enda kremeringsanläggning som har öppet dygnet runt och året runt. Att vara tillgänglig är väldigt viktig, avrundar Flemming Rolin innan vi lämnar gården i Vittaryd. 

Taggar

Dela


1 reaktion på Trofasta vänner får ett värdigt sista avslut

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *