Nyheter

Trolleberget: Trafiklösning ska vara långsiktig

Nyheter När kommunstyrelsens arbetsutskott sammanträde i onsdags fanns Trolleberget i Skillingaryd med som punkt. Politikerna informerades om status på nya detaljplanen

Trolleberget i södra delen av Skillingaryd

Initiativet gällande Trolleberget kom under hösten 2021. Kommunstyrelsen ville då, oktober samma år, ta fram ett planprogram för området. Syftet med planprogrammet är att utreda förutsättningarna för etablering av ny bostadsbebyggelse inklusive eventuell förskola, samt möjligheterna till att utveckla såväl som bevara området kvalitativa rekretationsvärden. Ny bebyggelse skall anpassas till tätortens, såväl som områdets, karaktär med ambition om hög arkitektonisk gestaltningskvalité. 

Planprogrammet har sedan dessa varit ute på samråd under hösten 2022 och ett extra samrådsmöte med berörda föreningar och Sörgårdsskolan gjordes för några månader sedan. 

Politikerna fick i veckan information om status. Samrådshandling var ute i november månad och nu kikar kommunkontoret på trafik, miljö och eventuella översvämningar. 

– Vi ska ge det lite mer tid, framför allt när det gäller att lösa trafikfrågan. Bättre att det får ta lite tid och komma tillbaka med ett bra och genomarbetat underlag. Vi behöver en långsiktig lösning och det gäller att hitta de bästa lösningarna från början. En del tror att kommunstyrelsen kan bestämma allt, men vi har också remissinstanser so Länsstyrelsen och Trafikverket och där är vi inte riktigt färdigförhandlade, menar Gert Jonsson (M). 

Thomas Axelsson (KD);
– Trolleberget är viktigt. Nu var det bara en statusinformation och var man är i arbetet. Men visar fem olika förslag på bostadslösningar. Det gäller att vi kommer överens om vilken lösning som är bäst för området. Det jag kan tycka till om är att 200 av 300 planerade bostäder är hyresrätter. Vi är ingen stad utan en mindre ort och då är behovet av villabebyggelser större än hyreslägenheter. 

Kenth Williamsson (S);
– Jag kan säga att jag tycker att det här är ett viktigt område. Det kommer att vara fortsatt rörligt friluftsliv, som ska finnas kvar och vi ska hantera det varsamt. Behovet av hyresrätter är stort i kommunen och vi har inte byggt tillräckligt mycket.

Gert Jonsson (M);
– När planprogrammet är klart så är det första fundament. Därefter krävs det ett detaljplanearbete. Har man ett bra planprogram i grunden går detaljplanearbetet fortare. Men det tar några år i alla fall. 

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *