Nyheter

Trots pandemin – fler anställda i Vaggeryd

Nyheter Coronapandemin har rört om på arbetsmarknaden i Sverige. I Vaggeryds kommun hade fler arbete under första halvåret 2021, jämfört med året före. Framför allt inom offentlig förvaltning har antalet anställda ökat.

Under januari till juni i år hade 6 816 av invånarna i Vaggeryds kommun en anställning. Det är 84 fler än motsvarande period 2020 (motsvarande 1,2 procent).

– Av Sveriges 290 kommuner är det endast i 92 som antalet anställda har ökat under första halvåret i år. De främsta faktorerna bakom utvecklingen är kommunernas geografiska läge samt näringslivsstruktur, säger Fredrik W Andersson, nationalekonom och analytiker på SCB.

Vaggeryd sticker ut med den mest positiva utvecklingen i Jönköpings län. Bland länets kommunerna har Sävsjö haft den största nedgången (−1,2 procent).

Det är framför allt inom offentlig förvaltning som antalet anställda har ökat i Vaggeryd. Under januari till juni anställde branschen sammanlagt 380 personer. Det är 47 personer fler än året före (+14 procent).

– Det här är en utveckling vi även ser i riket som helhet. Offentlig förvaltning är ett exempel på en av de branscher som sysselsätter fler i dag än för ett år sedan. I hela Sverige handlar det om en ökning på över 3 400 personer, säger Fredrik W Andersson.

Däremot var det färre Vaggerydsbor som hade arbete inom utbildningsbranschen under årets första sex månader (−3 procent).

Källa: SCB

Taggar
SCB

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *