Trycket ökar för assistanshjälp
Nyheter LSS - Lagen om stöd och service till funktionshindrade ökar markant i kommunen och kritik lämnas till Försäkringskassan för slarviga bedömningar.
– Försäkringskassan har blivit hårdare i sina bedömningar dels för att det finns prejudicerade domar men också att det för några år sedan kom nya riktlinjer från regeringen. Vi märker det väl här på socialtjänsten i Vaggeryds kommun då vi har markant ökat behov. När personlig assistans inte blir godkänd längre av Försäkringskassan vänder man sig till kommunen. Vi gör utredning och prövar rätten till stöd, säger Lotta Damberg, socialchef i Vaggeryds kommun.
Om behoven bedöms vara under 20 timmar i veckan ligger det på kommunens bord att ge stöd till personlig assistans. Överstiger behoven 20 timmar i veckan är det Försäkringskassan ansvarar för kostnaderna av assistansen. Vanligt är att personer bedöms ligga under 20 timmar.
– Vi är väldigt noggranna i våra utredningar och gör kompletta utredningar som ibland visar ett behov som överstiger 20 timmar. Då lämnar vi det åter till Försäkringskassan för att låta dem göra en ny bedömning. Idag har vi två heltidsanställda LSS-handläggare, för ett år sedan hade vi en, så trycket har ökat på kommunala utredningar. Det är handläggare som prövar om man har rätt till stöd av personlig assistans, säger Lotta Damberg.
– Det här är komplicerat och vi försöker hitta lösningar så att alla blir nöjda genom att få sina behov tillgodosedda samtidigt som vi har en lagstiftning att förhålla oss till. Även om invånaren inte får personlig assistans kan vi vara skyldiga att tillgodose behovet. Vi ser att det ofta är svårt för de som har svåra kognitiva funktionshinder där man inte får någon assistans för att man kan äta, klä sig och gå på toaletten. Alternativet kan då bli att kommunen erbjuder plats i bostad med särskild service, vilket är en gruppbostad eller servicebostad istället, avslutar Lotta.