Tuff framtid spås i kommunen
Nyheter Programbudgeten var en stor del av kommunfullmäktige ikväll. Ekonomichefen Jörgen Hansson redovisar. Del 1 av 2.
Ekonomichefen Jörgen Hansson berättade hur budgetberedningen arbete sett ut.
– Vi har ett omfattande budgetarbete och tittar på ombudgeteringar, drar ifrån och lägger till. Det har föranlett en del förändringar från när vi tog budgeten i juni. Vi går in med en analys vid årskiftet, hur ser det ut i nämnderna. Ganska omfattande arbete och många möten. Det mesta är beslutat i den här församlingen. Ni har beslutat skatten. Idag handlar det om att godkänna nämndernas fördelning. Det är egentligen ett mandat som nämnderna gjort. Utöver detta gör vi ett antal ytterligare beslut ikväll, det handlar om kommunstyrelsens behöver möjlighet att omprioritera av investeringar med fyra miljoner under 2019 och 2020. Under en miljon kan kommunstyrelsen bemyndigas. Större investeringar över 4 miljoner är förslaget att det ska gå till kommunfullmäktige. Ett antal justeringar har gjorts i det som inte är påbörjat, börjar Jörgen Hansson berätta.
– Vi omsätter närmare en miljard kronor om året. 10 miljoner är så lite av hela tårtbiten av den hela omsättningen. Det gäller att känna av var man är på väg och vad man beslutar om. Lånen har ökat för oss och när vi tittar så är det ofantlig mycket som påverkar oss.
Jörgen redovisar för kommunfullmäktige vad en hundralapp i skatt består av; 26 kronor till äldre- och funktionshinderomsorg, 25 kronor till grundskolan, 15 kronor till barnomsorgen, 9 kronor till gymnasieskola inklusive vuxenutbildning, 7 kronor till individ- och familjeomsorg, 4 kronor till bibliotek, sim-och sporthall samt övrigt inom kultur- och fritid, 4 kronor går till gatuförvaltning, 6:50 kronor till kommunstyrelsns verksamhet. 1:50 krona går till räddningstjänsten, 1 krona till vardera miljö- och byggverksamhet samt arbetslivsbefrämjande åtgärder.
– Vi behöver ha god ekonomisk hushållning. Vi ska ha en budget i balans och effektiv verksamhet. Hur tar man reda på om man får en effektiv verksamhet? Vi ser att konjunkturen går med ganska kraftigt och vi ser ena massa saker som utmanar oss. Vad får vi för pengarna. Vill vi ha en hög kvalité eller klarar vi oss med lägre kvalité?
– Det kommer att bli tufft framöver, vi måste våga ta beslut. Har vi några ”heliga kor”. Nu står jag här på bästa sändningstid och pratar om vi ska tänka rationellt än vad vi gjort tidigare.Vi har knådat fram och tillbaka. Bruttonationalprodukten är samma, vi har ingen chans att påverka utan bara följa med. Timlönerna förväntas ligga på 2 – 2,5%, kanske mer någonstans. Man diskuterar ganska bra med det här industrimärket. Vi har också prisökning som vi måste finansiera. När man hannar i de här situationen så kanske man tänker att det är någon annan som ska fixa detta. Om vi tittar på räntorna så tror man inte att riksbanken kommer höja avsevärt och det finns inte mycket logik i det här. Sen kommer det att ligga ganska platt. När luvan är flack eller negativ, då är man inne i lågkonjunktur. Om den inte ökar, så finns det ingen inflation som drivs av att hjulen snurrar. När den kurvan är negativ eller plan, då stärker det analysen att vi är på väg in i lågkonjuktur. Skattekronan är 21.49 kronor och 23,3 miljoner mer räknade vi med tidigare, de som är i försörjningskvoten 20 till 64-åringar får bära mer än vad de tidigare fått. Det föds många barn och vi blir äldre. Det blir färre som ska mätta fler.
– Av totala pengen till samtliga nämnder är 80% är barn- och utbildningsnämnd samt socialnämnd. Resterande 20% är övriga nämnder. Den affärsdrivande verksamheten har sjunkit i och med försäljningen av Vaggeryds Elverk. Investeringsbudgeten är bedragen med 100 miljoner sedan i juni. Nu är dessa pengar oprioriterat, tidigare var pengarna satta. Ramen är satt till 338 miljoner av er, så det finns 100 miljoner som är oprioriterade, avrundar Jörgen Hansson innan fullmäktigeordförande ajournerar mötet…
Fotnot; Del 2 publiceras senare ikväll.