Nyheter

Tusen amerikanska soldater kommer

Nyheter I maj blir det en storövning i främst Skillingaryd, Hagshults flygbas och Eksjö med bland annat 1000 amerikanska soldater som ”invaderar”. Till det kommer ungefär lika många svenska soldater.

Det kommer att landa helikoptrar i bygden. Arkivbild från Västra Lägret i Skillingaryd.

De amerikanska styrkorna kommer bland annat att luftlandsätta med helikoptrar och de kommer att märkas mycket i bygden.

Jonas Frohlund vid Ing 2 i Eksjö berättar att detta inte direkt har med den svenska Nato-ansökan att göra utan den planerades redan före att denna fråga blev aktuell.

Att USA sänder stora styrkor för en övning är en del i att visa sin förmåga att förstärka Europa och visa för omvärlden att man har kraft att undsätta vid krig.

Övningen kommer att pågå veckorna 17–22, som infaller 22 april – 2 juni men flest aktiviteter andra veckan i maj.

En konsekvens för Skillingaryds del blir att Skillingaryds vårmarknad måste flyttas i tiden eller till annan plats än Slätten. Slätten och hela Västra Lägret kommer att vara stängt för allmänheten under övningstiden.

Taggar

Dela


Läs mer

Amerikansk militärövning leds från Skillingaryd

19 reaktioner på Tusen amerikanska soldater kommer

Sverige kan bara vara neutralt om det är krig i närområdena! För att kunna åberopa neutralitet krävs att man har full kontroll över sitt territorium och det kräver att man har ett starkt sjöförsvar, starkt stridsflyg och en armé som kan skydda alla för en stridande part att nyttja våra hamnar, flygplatser och infrastruktur. Det kan vi inte de närmaste 10 åren!
Björn Hernefeldt, pensionerad sjöofficer.

De 1000 amerikanska soldaterna bodde åka till Ukraina för att där behövs de mycket! Ukraina började rekrytera barn som är 15 år gamla. Varför är inte de amerikanska soldaterna där?

Det är inte USA-soldater som ska åka dit, det kommer att bli mycket värre än det redan är och Ukraina är inte med i Nato. Så de är inte tvingande att närvara.

Stäng av gatorna runt torget och låt knallarna vara där mot en rimlig avgift så lockar det säkert många knallar.

Finns mängder av plats att parkera på. Till exempel, längs med hela järnvägen, andra sidan järnvägen, borta vid gamla Swedform, skolparkeringen, ja det finns mängder med plats i ”närheten” bara man kan tänka sig att ta en liten liten promenad till torget. Är man av lite latare modell så kan man ju be någon att släppas av vid lämplig yta vid stationshuset.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *