Två åtalas efter skjutningen i Hok
Nyheter Nu börjar det rättsliga efterspelet efter skottdramat i Hok tidigare i år klarna. En man åtalas för bland annat synnerligen grov misshandel. En kvinna åtalas för grovt vapenbrott. Offret tvingades amputera foten.
Det var den 17 juni som dramat utspelade sig i Hok. En rad polispatruller ryckte ut till en adress i samhället efter en skottlossning. En man i 50-årsåldern påträffades skjuten på platsen och enligt stämningsansökan så ska mannen ha skjutits i foten med ett avsågat hagelgevär. Hagelsvärmen ska ha krossat skelettdelar och orsakat skador på muskler. Något som ledde till amputation av foten.
Offret själv åtalad
Initialt så var brottsrubriceringen mordförsök, men den har ändrats till synnerligen grov misshandel då den orsakat en bestående kroppsskada i form av amputerad fot och
orsakat synnerligt lidande samt att man menar att gärningsmannen visat synnerlig hänsynslöshet
genom att avlossa ett livsfarligt skjutvapen på nära håll.
Offret i skjutningen är i sin tur åtalad för en rad brott mot en kvinna som befann sig på adressen där skottdramat inträffade. Mannen ska ha fått ett kontaktförbud mot kvinnan och en åtalspunkterna mot honom handlar om en överträdelse vid samma tillfälle som han blev skjuten.
Hotade två kvinnor med avsågat hagelgevär
Den man som är åtalad i skjutningen är i 60-årsåldern och vid tillfället i juni ska han även enligt åklagaren ha gjort sig skyldig till grovt olaga hot mot två kvinnor som befann sig på adressen. Detta genom att rikta eller visa upp vapnet mot/för dem och samtidigt fälla uttalanden med innebörden att han skulle skada eller döda någon av dem eller dess närstående, eller hot med liknande innebörd.
”Vart och ett av hoten är att bedöma som grovt då det påtagligt förstärkts genom att (Gärningsmannens namn) haft ett skarpt vapen i sin hand som han dessutom – i anslutning till hoten – avfyrat mot (Offrets namn), skriver man i stämningsansökan.
Tillsammans med en kvinna i 40-årsåldern står även den misstänkte skytten åtalad för grovt vapenbrott.
”Vapenbrottet är att bedöma som grov då pipan kortats och vapnet manipulerats så att vapnet bedöms sakna lagligt användningsområde samt att det förvarats i en miljö där det kunnat komma till brottslig användning”, står det i stämningsansökan.
Genrebild. Foto: Henrik Skoglund