Nyheter

Två fall av salmonella har upptäckts

Nyheter Totalt är det ett 20-tal i Sverige, varav två personer i Vaggeryds kommun, som har bekräftats bära på samma typ av salmonellabakterier. Smittskyddsläkaren uppmanar till försiktighet

Arkivfoto; Skölj grönsakerna noga uppmanar smittskydsläkaren

– Det vi vet nu är att vi har två bekräftade fall av samma typ av salmonellabakterier och att bakterierna kommer från samma källa. Två fall i Vaggeryds kommun och resten av fallen är spridda över hela landet, berättar smittskyddsläkaren Malin Bengnér på Länssjukhuset Ryhov.

Salmonella är en tarmbakterier som gör att man får diarré, ont i magen och feber. Bakterien får man i sig via någon form av mat eller dryck.

– Här är utmaningen att hitta källan till bakterien. Det kan vara både från grönsaker och kött. Smittan har ett ursprung från djur, men grönsakerna kan även få med sig bakterierna via exempelvis vattning, säger Malin Bengnér.

– Smittan kan gå från person till person, men salmonella är inte så smittsamt som till exempel vinterkräksjukan. Man blir inte sjuk av enstaka bakterier utan när de fångas i grupp. Själva salmonellabakterien är inte ovanlig, men när man ser ett samband, där flera insjuknat av exakt samma bakterie i olika delar av Sverige, vill vi hitta den gemensamma smittkällan. Vi samarbetar med övriga län när det gäller det här för att ta reda på var de insjuknade personerna har ätit, vad de har ätit. Det viktigast är att få stopp på livsmedlet om det fortfarande finns på marknaden, avslutar Malin Bengnér.

Smittskyddsläkaren tipsar om att skölja frukt och grönsaker noga. Man ska inte hantera rått kött och grönsaker på samma skärbräda eller med samma kniv. Om man har fått bakterien från ett matställe eller livsmedelsbutik behöver det inte betyda slarv utan det kan vara ett parti sallad som är inköpt som innehåller bakterien.

Taggar

Dela


Lämna ett svar