Två miljoner mer till brobygge
Nyheter För lite mer än två år sedan inkom Växjö Tingsrätt med ett meddelande till Vaggeryds kommun gällande miljömål där mark- och miljödomstolen lämnade tillstånd till kommunen att riva och bygga nya broar, samt anläggande av fiskvandringsväg på fastighet vid Södra park i Vaggeryd. Tekniska nämnden beslutade om två miljoner ytterligare
Enligt beslut i mark- och miljödomstolen ska Vaggeryds kommun åtgärda broarna och fördämningen som underspolats vid Kvarnen på Kapellgatan i Vaggeryd. Fastställd genomförandetiden är tre år efter dom, det vill säga 28 december 2023. De beslutade åtgärderna utgör nya broar, utskott, regleringsutrustning, faunapassage med mera. Underlagen för upphandling är inte helt färdiga men tyder på en underfinansierad budget med omkring två miljoner kronor. Bidrag är inte möjligt för anläggande av fauanpassagen eftersom kommunen inte är elkraftsproducent. Tidigare fem miljoner kronor skulle de nya broarna kosta. Kenth Williamsson (S) ordförande i tekniska nämnden:
– Vi har flyttat medel och förstärkt investeringsbudgeten för detta projekt med två miljoner kronor. Vi har den bedömningen att vi behöver mer pengar eftersom priserna har stigit. Kostnaden för åtgärderna har stigit med 41 procent när det gäller bland annat betong.
Allan Ragnarsson (M) ledamot i tekniska nämnden:
– Det är komplicerat när vattenkraft ägs av privatperson och kommunen äger broarna. Man förstärkte bron senaste nu för någon vecka sedan så arbetet bör starta rätt så omgående.
I december 2020 lämnade mark- och miljödomstolen i Växjö privatperson samt kommunen tillstånd till vattenverksamhet enligt miljöbalken där man fick godkänt att riva två broar, uppföra två nya broar inklusive tätningsmurar på fastigheten, att sänka breddutskovets tröskel till nivå +195,00, genom utfyllnad anlägga erosionskydd uppströms broarna, att på fastigheten Södra park 1:1 anlägga en faunapassage och att man ska få genomföra de gräv- och utfyllnadsarbeten som krävs för dessa arbeten.
I vattendomen finns också att läsa att broarbetet inte får genomföras under tiden 1 maj till 31 juli samt att arbetet ska vara utfört inom tre år efter det att domen vunnit laga kraft (det vill säga december 2023.
Bron som också utgör fördämning och reglering för Kvarndammen har varit i behov underhållsåtgärder en längre tid. Åtgärderna blev mycket större när konstruktionen blev underspolad i augusti 2014.
2009 besiktigades bron.
2010-2011 begärde dåvarande tekniska utskott medel för underhåll vid utskovet som var i mycket dåligt skick. Inga medel avsattes.
2013 besiktigades bron och reglering av mark gjordes genom lantmäteriförättning för att fullfölja antagna detaljplaner för allmän utfartsgata, gång- och cykelväg på broarna.
I augusti 2014 dammbrott då hela brokonstruktionen blev underspolad vid högt vattenflöde. Förstärkningsbank med grus lades framför bron för att undvika bortspolning av bron. Körbanan hölls uppe med stämp. Fordonstrafik förbjuds. Gång- och cykeltrafik tillåts.
2015 utredning.
2016 prövades miljöpåverkan för kommande ansökan till mark- och miljödomstolen. Länsstyrelsen beslutade om betydande miljöpåverkan. Tekniska utskottet beslutar om ansökan till mark- och miljödomstolen. Ansökan om vattenverksamhet söks. Samrådshandlingar skickas ut och kammarkollegiet inkommer med skarpt kritiskt yttrande. Ansökan återtas för omarbetning av underlag som är bristfälliga. Omarbetat samrådsunderlag skickas ut.
2017 hanteras och besvaras yttrande på samrådshandlingen. Servitutsavtal upprättas med berörd fastighetsägare.
2018 hanteras och besvaras det ytterligare på samrådshandlingarna.
2019 skickas ny ansökan in till mark- och miljödomstolen. Huvudförhandling i mark- och miljödomstolen. Tillstånd för vattenverksamhet ges, 2020-12-28 med tre års genomförandetid.
2020-2021 saknas det pengar för ett genomförande. Mandatperioden är fylld med stora investeringsprojekt varpå kommunen inte har förmåga att prioritera och genomföra projektet. Medel begärs till kommande mandatperiod.
2022 påbörjade förfrågningsunderlaget. Bidrag för faunapassage är inte möjligt. Höga vattenflöden, problem att avbörda dammen, hög risk för bortspolning av bro.
2023 avsätts det 5 miljoner kronor i budgeten. Upprättande av upphandlingsunderlag av nya broar, regleringsutrustning och faunapassage pågår.
Vaggeryds kvarn är en gammal kvarnplats, tidigare en mjölkvarn, och har använt av Vaggeryd bönder för att mala säd så tidigt som på 1600-talet. Av planbeskrivningen i detaljplanen anges bland annat att kvarnen har anor sedan 1400-talet. Kvarnen är dokumenterad som Waggeryds Kvarnsfors den 16 september 1746. Då fanns det en mjölkvarn och en sågkvarn.
Foto: Martina Ojala