Nyheter

Tveksam till inflyttning på grund av vindkraft

Nyheter En fråga har inkommit till kommunen från en kanske blivande kommunbo som blivit tveksam till inflyttning

Eventuellt en ny kommunbo om inte vindkraftspark blir verklighet

Till kommunen har den intresserade, möjliga nya kommuninvånaren, frågat om vindkraftetablering i östra delen av kommunen då frågeställaren är intresserade av att köpa fastighet vid Torarp.

– Vi känner oss lite tveksamma då vi ser att det eventuellt planeras en vindkraftspark i närheten. Vår tilltänkta fastighet befinner sig enbart 1,3 kilometer från den närmsta planerade verket och deras buller och miljöpåverkan är inget vi vill flytta till, undrar frågeställaren.

Taggar

Dela


14 reaktioner på Tveksam till inflyttning på grund av vindkraft

Kan inte vindkraften betala för intrånget av buller i likhet med vattenkraftens kompensering av fallhöjd. Vindkraften betalar för skapat buller till markägare/husägare i berört område.

Tommy Lindh. Nej, vindkraften kan inte betala adekvat bland annat eftersom de boende och bolagen inte kommer att kunna bli överens om intrångets storlek. Bolagen hävdar hårdnackat dB(A), alltså amplitudmodulerat buller, och det är bara en del av det totala bullret. De som drabbats säger att det är den andra delen av bullret som är det värsta, det lågfrekventa som låter som ett flygplan som flyger förbi, det som faller utanför vad dB(A) mäter. Den andra delen i problematiken är hur prissättningen skall ske. Är det säljaren (den störde) som skall sätta sitt pris och bolagen tacka ja eller nej till budet? Är det bolagen som skall sätta prislapp på intrånget, och har då den boende möjlighet att säga ja eller nej? Eller är det en ”oberoende” bedömare som skall sätta en prislapp, och vilken eller vilka av kontrahenterna får då möjlighet att säga nej?

Detta är ju en given konsekvens av vindkraftsetableringarna. Vi själva hoppade av en budgivning då vi insåg att fastigheten låg på 40 dB-gränsen från kommande vindkraftverk. Det är det området som nu är byggt öster om Bottnaryd.

I praktiken stjäl ju vindbolag och markägare pengar från grannar som får lägre pris för sina fastigheter. Söker man sig till landsbygden så är oftast orsaken att man längtar efter tystnad och naturupplevelser, inte industriområden med pulserande ljud och blink 24-7.

En levande landsbygd hotas naturligtvis på de områden där landsbygdens kvalitéer försvinner. Vem flyttar frivilligt nära vindkraftsverk om man kan välja ett annat område?

Har skrivit detta tidigare, varför inte vinkraftverk i Stockholm och andra städer där friden och tystnaden redan är förstörd. Vid min stuga i vilhelmina ute i skogen har man förstört miljön med ett vindkraftverk nu är stället värdelöst såväl ekonomiskt som praktiskt.
Vem ersätter mig för detta.Börje

Det var väl en klok fråga och den personen har ju möjlighet att välja att flytta någon annanstans. Läget är ju ett helt annat för oss som redan bor och verkar här, men riskerar få detta tryckt upp i ansiktet på oss.

Lämna ett svar