Nyheter

Ulrica och Carl-Johan fick uppskattat pris

Nyheter De pensionerade Hagshultskossorna i Gräshult tilllsammans med ägarna Carl-Johan Bertilsson och Ulrica Björnhag fick mottaga fint länspris igår

Vi börjar såklart inne i ladugården för att kika på tekniken  [1/12]

Filip Berggren från Vaggeryd har varit anställd i Gräshult sedan förra hösten. Nu är han och Lukas Bertilsson på väg för att hämta nyskördat gräs...  [2/12]

Här är dom. Kända i både länet och landet. Hagshultskossorna. Men under prisutdelningen valde de att hålla avstånd  [3/12]

Anders Friberg och Dan Waldermarsson  [4/12]

Ordförande i länets nötköttsdproducenter, Dan Waldermarsson, delar ut diplom  [5/12]

En, numera, känd hälsning  [6/12]

Vi är väldigt tacksamma  [7/12]

Från vänster Dan Waldermarsson, Anders Friberg och Carina Johansson  [8/12]

Ulrica Björnhag och Carl-Johan Bertilsson i Gräshult  [9/12]

Nu kommer grabbarna tillbaka för att lasta av  [10/12]

  [11/12]

Carina Johansson och Filippa Bertilsson förevigar  [12/12]

För 20:e året delas priset ”Årets Nötköttsföretagare” ut av Sveriges Nötköttsproducenter. Carina Johansson från Boda utanför Vaggeryd berättar mer.

– Vi gör det länsvis och tillsammans med LRF. Vi har olika teman varje år och varje län nominerar sina företagare. Syftet är att ta fram goda exempel och inspirerar andra samt förstås att höja statusen för oss på landsbygden. I år var temat innovation och då var inte valet så svårt. Senare i november samlas länens nominerade till den stora prisutdelningen vid ”Köttriksdagen”, berättar Carina som är ansvarig för kansliet i Jönköpings län.

Vår sammankomst i Gräshult startade såklart inne i ladugården där Ulrica och Carl-Johan berättade för ordförande i Sveriges Nötköttsproducenter Dan Waldemarsson från Habo och LRF:s regionordförande Anders Friberg hur deras verksamhet fungerar.

– Vi har en mottagningsdel där vi får ett 10-tal kor åt gången. Alla kor är från samma gård. Vi har ett enkelriktat system här i ladugården och alla får äta så mycket de vill, vi har en automatisk våg som väger kon. Vi har en scanner, där kon går igenom, för att mäta hullet. Vi har börjat utfordra på kvällen och natten då kor är skymnings- och gryningsätare och då behövs mest tillgång till foder. Maten får inte ta slut på natten och vi ser att vi gör åt mer foder nu än tidigare, berättar Carl-Johan Bertilsson.

– Vi har ett 70-tal kor och de är här mellan 8 – 12 månader hos oss. Det tar ungefär 4 – 6 månader för att köttet ska ställa om sig när det gäller omega 3 halten och innan fettet blir gult. Vi utvecklar oss hela tiden och det är en spännande affärsidé vi har, menar Ulrica Björnhag.

När priset ska delas ut går vi ut till de kända Hagshultskossorna. Men trots diverse rop och lockelse stannar de kvar under trädet en bit bort i hagen.

Anders Friberg och Dan Waldermarsson gratulerar Carl-Johan och Ulrica för sin verksamhet och lämnar över diplom och en vacker bukett. Vad betyder priset för Björnhag-Bertilsson?

– Roligt att innovation är temat. Vi har en traditionell verksamhet med klimattänk. Det är ett erkännande för oss och synliggör det arbete vi gör, vilket är mycket roligt. Vi har faktiskt en fantastisk affärsidé. Vi säljer köttet till Stockholm men det kommer framöver även att avnjutas på Madame i Värnamo, säger Ulrica som nämner att spännande nyheter är på gång.

Anders Friberg länsordförande i LRF berömmer Hagshultskossorna.

– Det känns extra kul att vara här idag då jag följt Carl-Johan och Ulrica under deras väg och man visar att man inte är rädd för att tänka nytt.

Temat för årets pris är innovation, vilket är något juryn också tittat särskilt på. Carl-Johan och Ulrica har investerat i ny teknik för resurs- och klimatsmarta lösningar i företagandet, exempelvis automatiska sorteringsgrindar och utfodring, hullskanner, radiostyrd strömaskin och LED-belysning som regleras med sensorer och timer. Hela gården drivs med ett aktivt arbete för att minska energiåtgången, idag drivs gården med 25 A huvudsäkring. På ett strategiskt och kontinuerligt sätt tas resurser tillvara genom att den pensionerade mjölkkon flyttar till Kopensionatet, blir naturvårdare, äter enbart gräs, bygger muskler och fett som blir ett nyttigt och smakrikt kött för restaurang och butik. ReCow – ett sätt att inte bara göra recycling utan upcycling.

Carl-Johan Bertilsson och Ulrica Björnhag startade sin verksamhet hösten 2016. På gården bor ett 70-tal kor som känner varandra sedan tidigare då man kommer från samma mjölkgård. Åldern är mellan 4 – 7 år när de blir Hagshultskossa. I Gräshult får korna väförtjänt pension, en hel hög med kärlek och äter upp sig på foder som är odlat hemma på gården eller max två kilometer från Gräshult.

Taggar

Dela


Lämna ett svar