Nyheter

Unik affär upphör

Nyheter I 66 år har Skillingaryd haft förmånen av att ha haft en konstaffär men nu är det snart slut med det.

Konsthandel sedan 1952  [1/11]

Birgitta och Bruno med dottern Anette paus men snart är de igång igen med alltså ska göras när en verksamhet ska upphöra.  [2/11]

Konst och åter konst  [3/11]

Birgitta Svensson har drivit konsthandeln sedan 1966.  [4/11]

Bruno Svensson  [5/11]

Snart förändras lokalerna  [6/11]

I konstmiljö  [7/11]

På väggarna...  [8/11]

Anette Svensson har bytt tv-studion mot konsthandeln  [9/11]

Skillingarydsmotiv  [10/11]

Konstnär på palts för en utställning 1998.  [11/11]

I höst kommer Birgitta och Bruno Svensson att lägga ned Skillingaryds Konsthandel som startades 1952 av Brunos pappa Gustav Svensson.

Få så små orter som Skillingaryd har haft en sådan affär som den som framför allt Birgitta i familjen drivit:
– Det har varit fantastiskt roligt, säger Birgitta på sin västgötska dialekt trots att hon bott i Skillingaryd sedan 1966.

Ragnar Hansson vid Skillingaryds Bokhandel hade inramning som Gustav Svensson så småningom övertog. Bruno följde sedan i pappans fotspår och håller än idag lite grann på med inramning men i mindre omfattning.
– Numera är det nog bara jag i Skillingaryd som har inramning, säger 84-årige Bruno som nu tillsammans med hustrun ska börja ta det lite lugnare.

Bruno berättar att det ett tag var fyra som höll på med inramningar i Skillingaryd. Det var även Helmut Lanner, Holger Svensson och Stig Ljung. I dag är det ingen större efterfrågan på inramning och totalt sett har konstintresset sjunkit.
– Felet är att man inte slänger gammal konst för att köpa nytt, skämtar Bruno.

Framåt hösten börjar de tömma huset för att kanske nästa år flytta till något mindre: En central trea är önskedrömmen. Dottern Anette Svensson är just i dagarna ledig från sitt jobb på Nyhetsmorgon på TV4 för att hjälpa föräldrarna igång med sortering av allt i den stora fastigheten.
Förutom ett bostadshus i flera våningar finns det en fabrik på gården där Bruno huvudsakligen jobbat med sitt företag.

Huset med konst i fönster och på väggar har varit i blickfång för inte minst alla som besökt skolbespisningen alldeles mitt emot. Då och då har Birgitta och Bruno också haft separata konstutställningar. Fast grannen skolan har sällan kommit med några elevbesök…
– Jo, Kerstin Hasselberg kom hit med elever ibland så att de skulle få lära sig lite om konst, berättar Birgitta.

Familjen Svensson har många fina minnen av åren i huset och inte minst av utställningarna.
– Vi har haft ett fantastiskt liv här, konstaterar Birgitta.
De minns många konstnärer och kanske framför allt Louis Bastin (1912–1979) och Gunnar Simonsson (1947–).

Makarna har bott mestadelen av sina liv i huset och Bruno minns som liten grabb hur det var kristidsnämnd i en del av bottenvåningen.
Joel Andersson och Erik Nykvist skötte den verksamheten, minns Bruno.

Nu blir det ingen mer konstutställning men man ska ha en utförsäljning. Lite längre fram kan de börja med att förbereda en försäljning av fastigheten. Före en flytt måste de dock hitta en lämplig lägenhet att hyra i Skillingaryd,

Taggar

Dela


3 reaktioner på Unik affär upphör

Det blir en saknad i Skillingaryd. Att gå till Bruno, Birgitta och hund har alltid varit något speciellt. Kanske kommunen kunde köpa fastigheten. Göra lägenheter i fabriksbyggnaden, hyra ut övervåningen och flytta bissefällsutställningen till undervåningen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *