Nyheter

Uno stänger dörren efter 30 år

Nyheter Driftledaren Uno Jonsson går i pension efter 30 år på reningsverket i Skillingaryd

Uno Jonsson vid sin arbetsplats där han övervakar driften i kommunen  [1/5]

Uno stänger snart dörren  [2/5]

Även idag bjöds det på tårta. Många leverantörer tackar Uno med go fika  [3/5]

Uno kontrollerar hur mycket vatten det har gått åt senaste dygnet vid respektive vattenanläggning  [4/5]

Unos favoritplats är i labbet  [5/5]

Skillingaryd.nu träffar en, som alltid, glad Uno Jonsson när han gör sina sista dagar som driftledare på Skillingaryds reningsverk.

Uno Jonsson bor i Ekhult tillsammans med frun Viola. Tre barn och sex barnbarn finns i familjen som framöver kommer att få extra omvårdnad. Innan Uno tog anställning på kommunen jobbade han som reparatör hos Arvid Wiss och kyrkvaktmästare i Tofteryd.

Intresset för teknik var stort och 1987 började Uno som maskinist på reningsverket, en tjänst han tog över efter Arne Nykvist.

– Min chef var då Ingemar Elgemark och jag jobbade med dricksvattenproduktion och avloppsrening i Skillingaryd och Klevshult. Vi styrde pumparna manuellt och genomförde enkel provtagning, berättar Uno.

– Det har hänt otroligt mycket på dessa 30 år. Vi tog enkla prov och kontrollerade sjunkhastigheten på slammet och gjorde enkla uträkningar. Vi skickade prov för kontroll en gång i månaden.Idag är det helt datoriserat och är helt annan process och kontroller skickas numera varje vecka, fortsätter Uno.

Uno berättar att 1968 byggdes ett enkelt reningsverk och 1978 gjordes en stor ombyggnad. 1997 byggdes vattenverket och 2001 blev det klart att bygga ut reningsverket. Under det året lades Hok och Vaggeryds reningsverk ner och kommunen rationaliserade.

– Min dåvarande chef, Jan Andersson, betydde mycket i utvecklingen och han stod för mina tre beskrivningar för en bra chef som är tydlighet, synlighet och uppmuntran till ett bra arbete, säger Uno.

Under 2005 fick Uno gå en kurs i mikrobiologi på Uppsala universitet. Där fick han grundkunskaperna för att utveckla det här med reningsteknik utan kemikalier.

– Det roligaste som vi har utvecklat här tillsammans är sidoströms hydrolys. Det innebär att man behöver dosera mycket mindre kemikalier. Vi odlar bakterier och ger dessa speciella förutsättningar för att överleva i olika bassänger. 2006 doserades 70 kubikmeter kemikalier och tio år senare var vi nere i 17 kubikmeter. Det är fantastiskt bra och vi fick miljöpriset även detta år och det kändes mycket hedrande för det arbetet vi har utfört, menar Uno.

Vatten och avloppsdriften betyder jobb dygnet runt. Fem personer har full uppkoppling på alla 67 anläggningar som innebär bland annat nio vattenverk, sju dagvattenpumpstationer, fem reningsverk, 22 pumpstationer i hela kommunen. Vattenverkets produktion kan noteras till 850 000 kubik dricksvatten per år.

– Driftsjobbet innebär så mycket ingredienser. Här finns mekanik, teknik, biologi, kemi, reparation, driftsstatistik, arbetsledning och studiebesök. Otroligt roligt och omväxlande. Sen gör givetvis arbetskamrater, bra chefer och att driften har en stabil organisation otroligt mycket för att man ska trivas på sitt jobb, menar Uno.

På frågan vad Uno ska göra nu är svaren självklara.

– Jag ska börja med en semestervecka i Alperna. Husvagnen är uppställd i Halmstad, det kan vara en frihet att åka ner till även på en måndag när det är fint väder. Stort trädgårdsintresse har jag och mina barn behöver säkert hjälp med sina hus. Jobbet i hembygdsföreningen kommer att ta en del av min tid och jag har faktiskt möjlighet att vara avbytare här på reningsverket om det skulle behövas någon gång framöver, avslutar Uno med ett leende.

Taggar

Dela


Lämna ett svar