Upp med locket hos Skivaryd
Nyheter Ett ungdomsprogram i tv från Skillingaryd 1978 kommer i fokus om en vecka hos Skivaryd och Per Bunnstad ger lite minnesbilder. Det är programmet Upp med locket som blir aktuellt igen söndagen den 11 februari.
Elever från klass 8 b år 1978. Då var de 14 år. Från vänster: Maria Granefelt, Carina Johansson, Anne Eriksson, Anna Gustavsson, Helen Gerner och Pia Jonsson. Fotografen Lars Hjell och producenten Christoffer Barnekow är också med på bilden som togs utanför Ragges Gatukök den 22 augusti 1978. Foto: Per Bunnstad
Bakgrunden till programmet var att Skillingaryd skulle få tv-pucken hösten 1978, året efter att ishallen stått klar.
En dag blev jag kontaktad av producenten Christoffer Barnekow. Orsaken var att jag var huvudansvarig från Skillingaryd för tv-pucken och nu funderade man på ännu ett tv-inslag från orten.
Ur dagboken 21 augusti 1978
Den 21 augusti träffades vi och jag guidade Christoffer samhället och diskuterade framför allt ungdomsfrågor. Den helt givna frågan var bristen på en fritidsgård. Jag hade själv utbildat mig till fritidsledare åren 1974–1976 och hade haft en praktikperiod på en fritidsgård i Göteborg. Jag visste givetvis vilket behov det fanns även på en mindre ort. Som idrottsledare gick det inte att tro att alla skulle välja idrotten utan det fanns annat för många. Dessutom var det inte bara idrott som gällde för en del utan man ville även h aktiviteter som på en fritidsgård.
Vi diskuterade det här och svaret från oss båda var helt självklart: Det skulle bli ett program som skulle handla om bristen på en fritidsgård.
Redan dagen efter sammanstrålade vi utanför Ragges Gatukök och där väntade ett antal tjejer ur årskurs 8 B. Det blev lite samtal kring behovet av fritidsgård och dessa 14-åringar berättade och intervjuades. Själv gjorde jag en artikel till dagen därpå i tidningen Smålands Folkblad som jag jobbade på.
Det förbereddes på olika sätt för en samling alldeles före tv-pucken. Lokalen kom ganska naturligt att bli NTO-lokalen på Tofterydsvägen – nuvarande Kaffegatan.
Inspelningen gjordes fredagen den 13 oktober. Det var dagen före tv-pucken och redan fullt med aktiviteter i och kring ishallen. Jag kunde därför inte medverka vid själva inspelningen i NTO-lokalen.
Kommunen medverkade med fritidsintendenten Dick Lundberg och ett stort antal ungdomar hade mött upp. Det var även musik med Hawkey Franzén och Ulla Wiklund som ansvariga.
Programmet visades i tv den 13 oktober 1978 och numera finns det utlagt på Youtube. Många minns det här programmet med glädje.
Frågan om fritidsgård löstes inte per automatik trots uppmärksamheten i tv.
Trots löften och ambitioner dröjde det ända till 1991 innan den första riktiga ungdomsgården öppnade i kommunen.
– Det var en lång process, noterade kultur- och fritidschefen Göran Svensson i en intervju i vår tidning år 2020.
Han pekade på att det fanns och finns en stor tilltro till det breda föreningslivets förmåga att lösa detta själva. Han menar att det naturligtvis ligger en sanning i det, men alla passar inte in i det utan kommunen bör stödja olika aktiviteter men också kunna erbjuda fristående verksamhet.
Vid samlingen i Skivaryd blir det tillbakablickar och alla som medverkade då och som har ett intresse av det i dag välkomnas för en nostalgisk eftermiddag.
Först blev det en ungdomsgård i Vaggeryd och senare i Skillingaryd.
• Läs mer kring ungdomdsgårdar och länk till filmen på Youtube
Reportaget i Smålands Folkblad.
Det är med sorg i hjärtat när man tittar på avsnittet, så unga och så oskyldiga dåtidens ungdomar var. Sorgligt är att en del inte finns längre.