Uppföljning av budget: Oroväckande att sjukfrånvaron är hög
Nyheter Budgetuppföljning per april 2022 fanns med under dagordningen vid kommunfullmäktige. Det som blev den stora frågan av denna punkt var ”vad gör ni åt sjukfrånvaron som stiger?”
Jörgen Hansson, ekonomichef, föredrog budgetuppföljningen inför 41 ledamöter i kommunfullmäktige under måndagseftermiddagen.
– Det är en oro gällande inflationen. Budgetföljsamhet i nämndernas driftprognoser minus 11,5 varav 9,6 avser inflationseffekt. Det är en viss osäkerhet i prognoserna då det är tidigt på året. Några större engångskostnader inom fastigheter kommer. Vi har en låg investeringstakt under våren och Sörgårdsskolan är största posten på 24 miljoner. BUN har fått 3 miljoner för utemiljön. Reinvesteringen i fastigheter och underhållsåtgärder. Reningsverket i Skillingaryd är en av de större investeringar. Exploateringsverksamheten har hittills haft hög konjunktur i Båramo och Stigamo med flera platser, berättar Jörgen Hansson.
– Sjukfrånvaron är på 9,2 procent. Socialnämnden har aldrig haft en så hög sjukfrånvaro. Nu är vi uppe på 11,3 procent, medan andra ligger lågt. BUN har gått ned till 8,84 från 9,81. Här pratar vi miljoner i kostnader och förluster i verksamheten. Det är viktigt att inte fastna på dessa höga sjukfrånvarotal. Vi har legat på 7 procent innan pandemin. Varje procent är miljoner, summerar Jörgen Hansson, kommunens ekonomichef.
Lennart Karlsson (EMP);
– Varför har vi inte grottat ner oss i sjukfrånvaron? Vad finns det för plan för att motivera vad som hänt? Det här kostar enorma pengar. Är det underbemanning eller sviter av corona?
Jenny Larsen (KD);
– Jag är inte orolig för hur det ser ut just nu. Vi har haft statliga bidrag i vår för covid, men vi vet inte hur det ser ut i höst. Framöver vet vi inte vad som händer.
Lennart Karlsson (EMP);
– Jag gillar inte ordet följa. Ni ska grotta ner er. Det här är allvarligt. Följa gör vi i hela kommunen, men vad gör ni åt det?
Ann-Katrin Löfstedt (M);
– Sjukfrånvaron är hög och den är över 11 procent. Det är allvarligt. Vi har många kvinnliga arbetare, efter graviditetsvecka 20 får man inte jobba. Vi har många som är hemma för vård av barn. Den som är arbetsrelaterad frånvaro är den vi tittar på. Vi saknar sjuksköterskor, vi saknar undersköterskor. Vi anställer de som söker hos oss. Vi har alltså inte folk att anställa. Det finns inte folk som vill arbeta inom vård- och omsorg. Jag är lika orolig som du Kenth.
Gert Jonsson (M);
– Det är komplex att komma tillbaka till låga sjuktal. Det finns inga snabba sätt att säga hur man ska göra.
Lennart Karlsson (EMP);
– Sjukfrånvaron är oerhört allvarlig. Negativa rykten sprider sig. Vi kan inte skylla på covid hur länge som helst. Vad gör ni?
Tuula Ingner (S);
– Jag är undersköterska i botten och har jobbat herrans massa år. Det gäller hela landet. Vi måste göra något för att undersköterskejobbet blir attraktivt. Vi behöver ha bättre löner. Vi behöver ha drägliga scheman som gör att man orkar jobba.
Kommunfullmäktiges ordförande Mats Oskarsson (M) inflikar att det är budgetuppföljningen per april 2022 som ska diskuteras och talarstolen lämnades därefter tom.
Kommunfullmäktige beslutade enhälligt i enlighet med kommunstyrelsens förslag som var att man godkänner budgetuppföljningen som redovisats samt verksamhetsberättelse för nämnder och bolag fram till 30 april i år samt beslut om att ge de nämnder som lämnar negativa prognoser för helåret får i uppdrag att ta fram handlingsplaner i enlighet med kommunfullmäktiges riktlinjer som antogs i juni 2018.
Det handlar om att anställa fler så att våra vårdtagare får en god vård och omsorg på alla plan. Tid ska finnas för varje individ och de som betalar för vården ska ha väl utbildad personal.
Som man bäddar får man ligga heter det. Upp med lönen och bättre scheman och en trevligare attityd. Lyssna på uskorna.