Nyheter

Ut med toastolen – in med cykeln

Ut med toastolen – in med cykeln

Nyheter Naturligtvis får klimattoppmötet i Paris effekter även för invånarna i Vaggeryds kommun.

Ett synbart bevis på det är att toastolarna förpassats ur miljöhörnorna vid biblioteken och ersatts med cykeln.
Symboliken bakom detta skifte kan man inte ta miste på. Under återstoden av året och en bit in på nästa år byter miljöhörnorna tema från vatten till klimatfrågor.
Den som har vägarna förbi kommunens två stora bibliotek och därmed tillgång till miljöhörnornas budskap bör inte missa tillfället att ta del av den powerpoint-presentation kring vikten av snabba åtgärder kring klimatfrågorna som nio elever i samhällsprogrammets tredje årskurs har sammanställt. Alltså den generation världsmedborgare som fullt ut kommer att få kämpa med klimatförändringarna.
Under videopresentationens fyra och en halv minuter klargörs vad som står på spel i Paris.
– Vi presenterar där 15 bilder i olika färger. Bilderna i grönt berättar om möjligheter, de blå om hot och de lila om fakta, berättar Andrea Andersson, en av medlemmarna i den trojka som idag presenterade projektgruppens arbete.
Denna komprimerade och flyhänta presentation borde alla, även de mest jäktade biblioteksbesökarna, kunna hinna ta till sig.
Omar Derhalli är bördig från Jordanien och hade färska miljörapporterar från släktingar att förmedla. Vädret kastar från intensiv hetta till skyfall på ett ovanligt sätt.
– Det har varit många sandstormar men också något så ovanligt som översvämningar. I flyktinglägren har det uppstått rena lervällingar, berättade han.
– Detta är när något som folket i Jordanien inte är vana vid. Man har inte kläder för detta väder och samhället har heller ingen beredskap för att kunna vidta åtgärder. Därför väljer många att fly sitt land.
Som representant för det uppväxande släktet underströk Teodor Thelander vad som står på spel. Otåligheten i väntan på initiativ från beslutsfattarna är påtaglig hos honom:
– När det är så viktigt att vi ersätter flyg och bilresor med tåg: Hur kan det komma sig att det dröjer 15 till 20 år innan vi får höghastighetståg när kineserna har kunnat göra den övergången på fem-sex år?

Dela


Lämna ett svar