Nyheter

Utmaning i miljövänlig vecka

Nyheter Miljövänliga veckan – Green Action Week – läs insändaren från Naturskyddsföreningen här.

Den 28 september till den 6 oktober (vecka 40) är det Miljövänliga veckan, som numera bytt namn till Green Action Week, och Naturskyddsföreningen har som alla år en kampanj för mer miljövänlig konsumtion. 

I år satsar vi på att öka medvetenheten om de miljöproblem som vår överkonsumtion av kläder skapar. Idag köper svensken i genomsnitt 25 nya plagg om året. Men för att hålla oss inom hållbarhetens gränser är det max 5 nyproducerade plagg som gäller. Och plaggen måste kunna användas närmare 300 gånger. Förutom stora klimatutsläpp drar så kallat ”fast fashion” med sig en rad miljöproblem, som intensiv användning av kemikalier och vattenslöseri. Tillverkningen av plagget är dessutom utspridd över världen, vilket innebär många onödiga transporter.

Modeföretagen använder raffinerade försäljningsmetoder, som triggar oss till köp. Det leder till en överkonsumtion av kläder. De riktigt billiga modeplaggen används så lite som sju gånger! 

Nu utmanar Naturskyddsföreningen människor att köpa max fem nya plagg under ett år.
Är du redo att anta utmaningen att köpa max 5 nya klädesplagg under ett år? 

Marianne Frick
Naturskyddsföreningen i Vaggeryd

Taggar

Dela


3 reaktioner på Utmaning i miljövänlig vecka

Den aktuella texten är först och främst tänkt att mana till eftertanke. Den täcker förstås inte heller hela innehållet och andemeningen i ”Max 5”-kampanjen, som främst riktar sig till dem som är storkonsumenter av mode. Och det gäller nyproducerade klädesplagg – skor, strumpor och underkläder är undantagna, vilket inte framgick i den korta versionen.

Detta är ännu en av Naturskyddsföreningens fullkomligt orealistiska propåer!
Jag överskrider med råge de gränserna och har inte den minsta avsikt att minska min konsumtion av kläder. Hos mig köps inget i onödan!
För inte länge sedan köpte jag 10 kalsonger. Det blir 10 x 300 gånger dividerat med 365 dagar, alltså 8,2 år som de kalsongerna skall räcka. I Naturskyddsföreningens tankevärld blir det 1,2 plagg som måste återanskaffas årligen. Men dessutom tror jag inte att kalsongerna tål 300 tvättar, så det blir rimligen fler inköp. Jag höftar till med 2 par per år.
Hur länge håller ett par ullsockar? Man kan naturligtvis gå barfota – det gör jag inomhus. Men ändå blir det nog 1-2 par som slits ut årligen. Skogsarbete. Materialet i sockarna är på grund av fotvänlighet inte förhandlingsbart.
Hur länge håller att par arbetshandskar? För min del går det nog årligen åt 2 par skinnhandskar för skogsbruket. På mitt tidigare jobb var det flera par handskar och rockar per dag. Hur räknar SNF för övrigt ett par handskar – är det ett plagg eller två?
Men redan här, och snålt räknat, har vi passerat SNFs fantasier om 5 plagg per år. Kalsonger 2, sockar 2 och handskar 2, det blir 6 plagg.

Till detta kommer frack med hatt (håller 30 år), smoking, mörk kostym, blazer x 2, uddabyxor, tillhörande respektive skjortor. Tidigare gick jag dagligdags i gammal grön uniform m59, men även så slitstarka plagg börjar bli utslitna och svåra att återanskaffa. Sedan är det regnkläder och kläder för fritidsaktiviteter.
På fötterna har man skor, alltifrån svarta släta och lackskor till grova kängor och stövlar av olika typer (skyddsstövlar, högskaftade stövlar, lågskaftade stövlar). Det är mest stövlarna som slits. På händerna har man olika typer av handskar och och på huvudet olika huvudbonader. Jag har lyxat till det med elektrisk värmeväst och elektrisk värmemuff till händerna!

Jag slutar här, för jag tycker jag har räknat upp en rimlig basgarderob och redan här visat hur insiktslös Naturskyddsföreningens tankevärld är. Ändå är det självklart så att det är en hel del jag glömt att räkna upp.

Lämna ett svar