Nyheter

Utmaningsrätt: Kvällens viktigaste fråga blev bordlagd…

Nyheter Det är inte många kommuner i landet som har infört utmaningsrätt. Ikväll skulle kommunfullmäktiges ledamöter i Folkets Hus, Vaggeryd, besluta i ärendet. ”Bordlägg frågan”, ”Förvånad över all tid och kraft som läggs på frågan”, ”Äntligen en ideologisk fråga”, ”Vi ser förutsättningar för detta i vår kommun”, ”Jag kan sätta mig som vd och utmana kommunen”, ”Det här är inte allmänhetens åkning”, ”Bordläggning? Då är det bättre vi går hem”

Gert Jonsson (M) yrkar bifall till utmaningsrätt

Ikväll startade fullmäktigedebatten om kommunen ska införa utmaningsrätt. Det blev lång debatt där många åsikter ventilerades.

Gert Jonsson (M) inleder debatten:
– Vi var fem partier som hittade varandra efter valet. Vi gick igenom några punkter som var viktiga för oss. Det var ett givande och tagande såklart. Utmaningsrätt var en av dessa punkter. Hur kan vi få vår verksamhet att utvecklas. Det har tagit lite tid. Den här frågan var på väg upp i våras, covid-19 kom emellan och vi valde att avvakta. Nu är det så att coviden inte är över men det här är en viktig fråga och vi tar nu upp det här igen. Fullmäktiges mål har varit att vi kan välja alternativa driftsformer. Vi måste hitta en ordning i det här. Poängen med detta med utmaningsrätt är att man vänder på stenen, är det någon annan som kan utföra det vi gör. Utmaningsrätten är upp till de entreprenörer som ser vad de kan göra annorlunda. Man kan skicka in väldigt enkelt att ”det här ser väldigt intressant ut”. Nämnd eller styrelsen får säga sitt, är de positiva, går detta vidare till ett upphandlingsförfarande. Så går det här med utmaningsrätten till.

– Häromdagen kom rapporter från näringslivet. Vi har glädjande nog tagit ett kliv i den här riktningen och vi har utvecklat, men länet som i helhet har inte så mycket på entreprenad. Vad är poängen med det här? Jo, jag ser det i flera saker. Man måste se det öppet att man tror att saker och ting kan göras på flera olika sätt. Ekonomin blir inte mindre. Ett system där andra kan hitta ingångar och möjligheter. Det här kan också stämma överens med den näringslivsstrategi som vi antagit. Näringslivsfrågorna är en av de viktigaste frågorna vi har. Vi måste ha ett tillåtande klimat. Det kommer säkert svar att det kan gå åt skogen med entreprenad, men det kan det göra med vår verksamhet också. Viktigt att följa upp, där har vi en läxa att göra. Av många skäl yrkar jag bifall till kommunstyrelsens förslag och säger ja till utmaningsrätt, säger Gert Jonsson (M).

Kenth Williamsson (S) fortsätter:
– Jag tycker att man blir rätt förvånad hur mycket kraft, energi och tid läggs på att kommunal verksamhet ska privatiseras. Vi har sjuka lokaler, arbetsmiljöproblem och nu ångar ni på för att lägga ut verksamheter. Vi vet att riskkapitalbolaget jagar och det är inte detta vi ska använda invånarnas pengar till. Lokalt har vi sett hur illa det kan gå när vi lägger ut fastighetsunderhåll och inte följer upp det ordentligt. Vi ser bristen på kvalitativa uppföljningar. När det gäller våra gemensamma verksamheter har vi i många år betalat skatt för att bygga upp skolor och vårdboende. För oss i (S) är det självklart att våra skattebetalares pengar ska gå till detta och inte till privata fickor. Det innebär tung administration uppgift. Vår verksamhet ska vara i kommunal regi. Vi måste ha en samlad bild av kostnader och vi kan då lättare styra över verksamheten och ge våra invånare mer valuta för pengarna. Vi säger nej till utmaningsrätten, menar Kenth Williamsson (S).

– Vi yrkar på bordläggning av frågan då vi är fulltaliga i kommunfullmäktige, menar Klas Gustavsson (EMP).

– Det är viktigt att vi inte inkräktar på för hög administration. Jag håller med Gert och det är inte mer än ett signalvärde, jag yrkar också bifall, säger Magnus Thelin (L).

Roger Ödebrink (S) ”En ideologisk fråga i fullmäktige – Äntligen! Det här är en ideologisk fråga. Det är ingen fingervisning. Jag har full respekt för femklövern och det hade varit märkligt om ni inte drivit den. Men nu kom den. Det som förvånar mig är att det ett ganska luddigt förslag. Det är det man önskar att det kunde vara ett mer konkret förslag. Får vi nu in företag, exempelvis vår nya förskola, vi gör en utmaning på den. Jag sätter mig som vd och vi utmanar Vaggeryds kommun. Vad gör vi längre fram om vi ändrar oss? Man sparkar inte ut någon. Det ser man i kommuner uppe i Mälardalen. Har man en gång sålt ut en förskola kan man inte köpa tillbaka den. I det här förslaget överlåter man detta tydligt att nämnderna ska ta beslutet. Det ska väl upp i fullmäktige, där högst beslutande organ är. Ingen konsekvensutredning är gjord. Vad händer vid en utmaning som tar över verksamhet? Det finns inga krav på att företaget som kommer in på det här sättet ska ta över personalen. Var finns personalansvaret? I Skillingaryd.nu hittar jag en artikel att Gert Jonsson (M) såg att verksamheten i förskolan kunde utmanas. Det skulle vara intressant att veta hur du tänker med en förskola? Det är bara gå in på kommunens hemsida och starta fristående förskola, vem som helst kan göra det. Det här har funnits jättelänge. Vi hade någon enstaka som gjorde något försök, men man klarar inte kraven, därför blev det inte. Man kan inte bara säga att det är en ingivelse. Tar man det här beslutet så blir det så och då får vi vackert stå för det. Konsekvensutredning och vem tar slutgiltiga beskedet? Vi ställer oss bakom Klas Gustavssons bordläggning”.

– Gert förklarade bakgrunden, det är en ideologisk fråga för oss alla. Synen på privat verksamhet och synsättet är att vi riktar oss mot privat verksamhet med privata utförare. Det är stort signalvärde när det gäller utmaningsrätten. Sen tycker jag så här att vi på något sätt missar kvalitén som Kenth nämnde, men jag tycker det är fel beskrivit. Så är det inte. Kvalitén är något man beställer. Köper man någon verksamhet av privat aktör så köper man också den kvalitén man vill ha. Självklart kan den här verksamheten uppnå alla kvalitativa mål för verksamheten. När det gäller förskolan kontra skolan så tror vi faktiskt att förskolan kan bedrivas i privat regi. Beslutet tar nämnden, självklart, säger Thomas Axelsson (KD).

Mats Oskarsson (M) förtydligade bordläggning… ”Begreppet minioritetsbordläggning är att en tredjedel av ledamöterna kan begäras om ärendet ska bordläggas till nästa möte. Är det majoritetsbordläggning kan vi skjuta ärendet till när vi är fulltaliga”.

Kenth Williamsson (S) fortsätter debattera:
– Vi är ansvarig för en verksamhet. Vi ska göra det som är bäst för verksamheten. Signalvärde? Det är fel, utför man en utmaningsrätt så förväntar sig företagen att det är en utmaningsrätt. När Gert säger att man inte tror att det blir mer administration, det är fel, det blir det. Man måste hantera dessa utmaningar. Är det så att man vill lägga ut något så är det rimligt att välja en del och sedan lägga ut. Nu får man utreda varje utmaning.

– Jag blir mer och mer trygg i det här ställningstagande utifrån vad som hänt. Jag tror att alla förstår vad som står i lagen när det gäller företagen. De måste tjäna pengar. Det är ingen hobbyverksamhet de ska bedriva när de tar över våra skolor. En sak till dig Gert. Du sa att det ska vara tillåtande till entreprenörerna och bjuda in. Jag tror aldrig att jag har hört den borgerliga partierna höra med vår personal när man ska ändra i sin organisation, varför är det en privat vd som ska bestämma? Jag är övertygad om att vi är de bästa arbetsgivarna, menar Annelie Borgström (S).

Roger Ödebrink (S) var flitig i talarstolen ikväll

Roger Ödebrink (S) fortsätter ”Utförsäljning och privatisering… det finns många sätt att säga det. Du säger själv att det inte är någon penningfråga. Det är självklart att nämnderna ska jobba med detta. Här måste också kopplas in andra människor i kommunen, bland annat administrationen, inventarier eller ekonomiska frågor. Lite oroande kan jag tycka. I tjänsteskrivelsen så har man klart och tydligt sagt från kommunledningskontoret att ekonomiska konsekvenser inte kan redogöras, klart det blir mer byråkrati. Gert.. barnomsorgen, det som vi har varit så stolta över. Vi får så mycket cred för den barnomsorgen vi får. Ska vi slå isär den? Det gör mig riktigt orolig. Jag kanske inte är lika noga med vem som klipper gräset eller målar. Men barnomsorgen är jag rädd om”.

– Vi har haft lite olika åsikter och efter den här debatten…. Med en sån fråga där demokratin ska råda ska ett fulltaligt kommunfullmäktige besluta om detta. Vi följer Empartiets förslag om bordläggning. Det är oerhört viktigt att vi är fulltaliga, menar Jan-Olof Svedberg (SD).

– Det var många åsikter som kommer fram och det får man sortera upp. Annelie: Vi satsar på det här. Det är lite det här jag pekar på, vi ska ha många vägar att ta oss fram på. Det handlar om all annan upphandling, vi är en målstyrd kommun. Vi kan nå målen på olika sätt, det måste finnas flera vägar framåt. Den som utför entreprenad så är det inte allmänhetens åkning, säger Gert Jonsson (M).

Jenny Larsen (KD) fortsätter:
– Angående bordläggning och motiveringen att vi ska vara fulltaligt så undrar jag vad vi gör här idag. Är andra beslut viktigare än andra? De här reglerna som gäller nu gäller. Varför ska vi skjuta fram en fråga som vi ändå har olika åsikter om. Bättre vi voterar än bordläggning, då är det bättre vi går hem. Förvaltningen var inte positiva. Men det spelar inte så stor roll för mig. Jag vill att vi ska utmanas, det är en demokratisk fråga.

Kenth Williamsson (S):
– Det var raljerande Jenny, det här en viktig politisk fråga. Trots covid ska vi ha en bra debatt. Det är så mycket annat runtomkring. Det blir fattigt om man inte kan diskutera frågor som är väldigt viktiga. Jag tycker det var ralijerande. Det regelverk som finns är det som vi har som styrmedel för att det ska bli demokratiskt.

Roger Ödebrink (S):
– Det är härligt att höra debatten när man vet vad som komma skall. Det finns S-styrda kommuner som har gjort det. Men jag tycker inte det är bra för det. Jag har inte varit med på en sådan här stor ideologisk fråga tidigare under min politiska karriär. Jenny, om jag tycker den här frågan är den största under min tid, vi har ledamöter som är demokratiskt valda att sitta här i församlingen och då tycker jag det är viktigt att vi tar det här beslutet när alla får säga sitt. BUN är en hjärtefråga för mig, blir lite fundersam när inte nämndordförande följer förvaltningen. Man kanske ska räta ut den här frågan. Det är tunt det här förslaget. Jag har forfarande respekt för att ni driver den här frågan och lite mer information ska såklart vara med. Det här kanske kan bli den stora valfrågan. Ni måste ha mer tyngd i det ni lägger fram.

Ulf Abrahamsson (C):
– Jag har lyssnat och läst och vi har fastnat vid privatisering. Gert pratar om svenskt näringsliv. Men är det någon som har pratat med våra invånare. Jag tror att de vill ha valfrihet. Vi har faktiskt tittat på Tofthagaskolan, vilket är ett gott exempel. Vi är inte särskilt bra på fastigheter. Det kanske finns någon som är bättre på att göra saker och ting än vi. Företräd våra invånare. Vad säger förvaltningen? Nej, vad säger våra invånarna. Jag kan också acceptera en bordläggning.

Roger Ödebrink (S):
– Är det någon idé för nu börjar det dra iväg det här. Våra invånare lägger sin röst var fjärde år. Jag hoppas att man röster på mig utifrån det parti som jag företräder. Förhoppningsvis vet de att jag jobbat med skolpolitik i många år. Representera inte vi Vaggeryds kommun, vem gör det då?  Har förvaltningen några funderingar kring detta, så är det väl inte så konstigt. Klart vi ska bry oss om vad förvaltningen säger. Sedan ska man ta en ställning utifrån den politiska kartan.

Ulf Abrahamsson (C):
– Roger, all heder åt S, vi lyssnade inte på förvaltningen när ni sade ja till Tofthagaskolan. Förvaltningen sa blankt nej. Vi måste också stå för det vi tycker, det är det viktiga.

Annelie Borgström (S):
– Jag tror att våra invånare vill höra vår ideologiska funderingar. Varje dag i veckan skulle jag gå upp och säga nej till privatisering. Jag är rätt lyhörd och jag vet en och annan i borgerliga delen som är tveksam. Det är inte bara vi i (S) som är emot privatiseringar.

Kenth Williamsson (S):
– Man vet hur invånare tänker och tycker. Man har en viss uppfattning. Det är så att privatiseringstiden som varit en tid, den är inte alls lika tydlig nu. Men förslaget med utmaningsrätten är det kraftiga ideologiska förslaget som har kommit från er sida.

Ewa Magnusson (L):
– En liten fundering. Roger du eftersökte mer information. En bordläggning gör inte att mer information till handlingar. Kvalitén är det viktigaste för mig. Utmaningsrätt handlar om kvalité inte om pengar. Vem gör saker och ting bäst. Det finns (S) som är intresserade av valfrihet också.

Gert Jonsson (M):
– Nu måste vi komma till beslut. Jag har respekt för önskan om bordläggning. Det ger också en möjlighet att diskutera den här frågan igen. Vi ser olika på det här. Oavsett hur mycket vi debatterar så kanske det vore läge med en debatt här i fullmäktige igen. Vi vill ge så bra service till våra invånare.

En kort ajournering gjordes innan beslut togs.

Kommunfullmäktiges ordförande Mats Oskarsson (M) finner att frågan inte ska beslutas idag utan enligt bordläggningsförslaget och ett rungande JA hördes från fullmäktiges ledamöter.

Utmaningsrätten kommer således att beslutas i kommunfullmäktiges nästa fulltaliga sammanträde.

Taggar

Dela


7 reaktioner på Utmaningsrätt: Kvällens viktigaste fråga blev bordlagd…

Egentligen ingen skillnad på privat och kommunalt i grunden. Inget av alternativen fungerar utan ordentliga styrdokument, krav och framför allt uppföljning av kvalitet med mera. Privat så är ju naturligtvis vinsten en del av drivkraften, därför viktigt med kontinuerlig uppföljning. I den kommunala delen står personalen för drivkraften att prestera en bra verksamhet, även där är uppföljningen lika viktig eftersom drivkraften hos personal och verksamheter självklart varierar.

Inget av alternativen fungerar helt utav sig själv.

Vi kan ju börja med att förbättra uppföljningen i de kommunala verksamheter vi i dag bedriver.
samt de upphandlingar vi redan nu har mot privata entreprenörer.

Nej Jag säger inte att allt är dåligt i dag, men visst finns det saker som kan bli bättre.

När man lyssnade på gårdagens ”debatt” skulle man kunna tro att utmaningsrätt är något som i sig höjer kvalitet i en verksamhet, eller att det som krävs att en kommunalt driven verksamhet utmanas för att nå en kvalitet som är önskvärd. Då kan man ju undra vad det är för kvalitet man är ute efter och hur det kommer sig att man inte tror sig kunna nå dit i egen regi? Jag hörde inte att våra politiker en enda gång nämnde att man önskade se utmaningsrätten som ett medel att nå ”en likvärdig skola”, vilket är en av de stora brister i svensk skola som framkommit i internationella jämförande Pisa-studier. (Men det kanske underförstått är en av de kvaliteter man syftar på?)
Ett återförstatligande av skolan tycks hursomhelst som en bättre och bättre idé för varje gång jag hör att kommunala politiker försöker reda i skolfrågor.

Skickar med ett boktips till de av våra folkvalda som vill friska upp sina sinnen med nya perspektiv på kvalitet, mätbarhet, förnuft och relationen dem emellan – ”Det omätbaras renässans. En uppgörelse med pedanternas världsherravälde” av Jonna Bornemark.

Självklart en fråga som borde hållas en folkomröstning om. Är inte så säker på att människorna som bor i den här kommunen är så övertygade som ”Femklövern” om att det här med utmaningsrätt är rätt väg att gå. Ni valda politiker bör i stället se till att nämnder och tjänstemän ser till att vi skattebetalare redan idag får valuta för våra skattepengar. Var är det som hindrar en kommunal verksamhet (drift) att inte vara effektivare (billigare) och ha högre kvalitet än en privat? Ingenting!

Den kommunala verksamheten klarar ju inte att hålla budgeten på upphandlade tjänster i dag. det har ju tydligt kommit fram under senaste året. Hur ska de då klara ännu högre volymer av upphandling?

En privatisering kommer bara att leda till otydliga ansvarsfördelningar. Dessutom kommer kommunen att sitta kvar med alla komplicerade verksamheter där privata aktörer inte vill verka då inga lätta pengar finns att hämta.

Driv kommunen så likt en privat verksamhet som möjligt i stället och ta ett helhetsansvar i stället för att runda problemen med att lägga ut delar av verksamheten.

Nivå på kvalitet och uppföljning styrs av upphandlingsunderlaget, även vad som krävs för
att ta tillbaka verksamheten i kommunal regi.

Skönt att Gert och Kent är överens om den bristande uppföljningen av antagna upphandlingar med mera.

Bara synd att det tagit så lång tid att komma fram till detta, när vi redan tappat minst 50 miljoner denna mandatperioden.

Får se om det blir omgående åtgärder på uppföljningen nu när man är överens.

Ja äntligen handlar politiken i kommunen
om ideologi, här finns det en klar skillnad
mellan höger och vänster. En fråga som
kommer engagera människor och öka
intresset för politik. Nu ta ställning till om
man tycker det är ok att företag ska göra
Vinster på våra skattepengar.

Lämna ett svar