Nyheter

Utställning för Ukraina

Nyheter Denna och nästa helg ställer tre konstnärer ut på Vinden i Skillingaryd. Alla konstnärer har samma tema -  Ukraina.

Tanya Bilous

Det är konstnärerna Tanya Bilous, Anna Ovsiankina och Ludvig Ödman som visar sin konst på Vinden i Skillingaryd. Under utställningen kommer det att samlas in pengar till Barnens Oas genom försäljning av fredsduvor från Lonneberg och försäljning av matkassar. Roger Josefsson, årets Skillingarydsbo, kommer att stå och visa upp kaminer som skänks till Ukraina.

Tanya kommer i från Ukraina och har bott i Sverige i ungefär ett år. Hon målar abstrakta landskap och berättar:

– Jag har bott i Sverige i ett år och jag ser skönheten i landskapen här men jag kan inte släppa kriget i Ukraina. Det är en del av mig och en del av mig är i Ukraina tillsammans med människorna som kämpar för frihet. Jag är här i ett fredligt land och ser de vackra landskapen här i Sverige men i mitt huvud är jag fortfarande i Ukraina med folket. Så detta är reflektioner av att det kan se fredligt ut från utsidan men på insidan ser det inte likadant ut. 

– När man är orolig för sitt land så spelar det ingen roll var man är, man är fortfarande med folket så en del av mig är fortfarande där. Det är en påminnelse om att de fridfulla platser man ser varje dag är inte fridfulla någon annanstans. Fred har ett pris och någon får betala det priset. Oftast underskattar man priset av fred och tror det är är självklart för oss så är det inte överallt. Priset är högt så det är en påminnelse om att även om man lever i ett fredligt land så pågår det krig och vissa människor har inte dessa fridfulla landskap.

Ludvig Ödman

Ludvig Ödman kommer i från Långö utanför Nydala. Han berättar:

– Egentligen jobbar jag som skulptör, jobbar tredimensionellt och  mycket i brons men när kriget startade började jag att teckna. Det var egentligen helt förutsättningslöst, bara för att göra någonting. Min fru kommer i från Ukraina och vi har varit gifta i tio år. Det var som att marken rämnade under oss på något sätt så detta var för att göra utlopp för mina känslor. Jag började teckna en teckning om dagen i ett par månader. 

Efter ett tag var det någon som frågade om jag inte skulle sälja dem så vi tryckte upp en begränsad upplaga av varje original och pengarna av försäljningen gick till Ukraina. Jag tänkte att det vore ju bra om vi sålde tio, femton kopior men det eskalerade ganska ordentligt. Så vi har nog fått i hop ungefär 200 000 kronor till organisationen smeder utan gränser. Min svärfar i Ukraina är smed i Ukraina. Vi köper bilar som vi fyller med förnödenheter och lämnar över. Vi har nog kört ner ett fyrtiotal fordon till Ukraina än så länge.

– Jag är ingen tecknare egentligen och har inte tecknat sedan jag gick på konstskola men jag tycker att det är väldigt roligt. Synd att det skulle krävas ett krig för att jag skulle börja igen. Nu kanske jag tecknar ett par i veckan. Varje teckning är en händelse från kriget och ett urval av teckningarna finns med i en bok som trycktes. Där finns ett register i slutet med lite kommentarer kring alla teckningar. Teckningarna har ställts ut både i Sverige, Ukraina och på den Ukrainska ambassaden i Washington. 

Anna Ovsiankina bor i Ukraina och har skickat sina tavlor till Tanya som har hängt upp tavlorna åt henne

Ludvig Ödman med sin bok.  [1/6]

Den här teckningen visades i Ukrainsk riks-TV.  [2/6]

Det där bordet känns igen.  [3/6]

Målning av Anna Ovsiankina.  [4/6]

Lonneberg har skänkt fredsduvor och pengarna från försäljningen går till Barnens Oas.  [5/6]

Vackert på Vinden.  [6/6]

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *