Utställningsplats ska utredas vidare
Nyheter ”Orolig över hur unika träfigurer mår i ett oisolerat stall”, ”Vi får se hur avtalet för Stallet ser ut”, ”Utställningen ligger mig varmt om hjärtat”, ”Driften avgör”, ”Ska vi köra över de som vi själva valt”, ”Alla går inte efter partipiskan”. Det blev mycket debatt kring inriktningsbeslutet om Bissefällarns samling
Det var debattsugna politiker som tog plats i höstsäsongens första kommunfullmäktige. Bland handlingarna som skulle upp på bordet i kväll var inriktningsbeslut om var Bissefällarns samling ska vara framöver.
Kommunstyrelsen förslag var att kommunfullmäktige gör ett inriktningsbeslut om att flytta Bissefällarsamlingen till fastigheten Stallet Västra Lägret. Samt att kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige att innan avtalsteckning sker ska ärendet återkomma till kommunstyrelsen för beredning.
Jenny Larsen (KD):
– Jag har en roll till i livet, jag är ordförande i hembygdsrådet. Vi hade en skrivelse till kultur- och fritidsnämnden angående utställningen. Vi har även besökt stallbyggnaden. Vi fick den informationen att det är en historisk byggnad och att man inte får isolera ut- eller invändigt, vi blev oroliga över var vi ska ställa träfigurer. Hembygdsrådet hade då ett annat förslag eftersom huvudinriktning från kommunstyrelsen ska vara en samverkan. Vi är inte heller med på den frågan. Varför har man då samverkan när det kan finnas en annan möjlighet. Därför föreslår jag att man återremitterar ärendet till kultur- och fritid för att se om lokalen är lämplig.
Nadira Kilim (S):
– Jag har förberett något annat. Angående inredningen har vi pratat om och det finns i kalkylen. Jag har inte de här papperna framme men jag kan återkomma. Det som jag tänkte berätta är att första gången när jag såg utställningen med guidningen av Ola Hugosson lärde jag mig mer om folklivet i smålandsbygden, högtider med mera mer än i en bok. Då fattade jag samlingens värde kopplat både till historia och hantverk. Dagens säkerhetsläge begränsar tillgången till besökare till utställningen. Med Olas egna ord är att utställningen inte når våra invånare. Möjlighet att besöka samlingen blir större då Miliseum kan samordna intill stallet och då nå en bredare målgrupp. En förutsättning är att Gunnar Svenssons anhöriga samtycker med förslaget. Flytten av utställningen kan man samverka mellan bland annat förskola, remida, skola och kulturella näringslivet. Allt detta innebär att det skapar en verkstadshörna med digitalisering för de som har svårt att förflytta sig och såklart pedagogisk verksamhet. När man tänker pedagogiska verksamheter tänker man på barn och ungdomar men det behövs inte begränsas. Det var en enad nämnd som beslutat att stallet är platsen och att utställningen äntligen hittat hem och inte finns kvar i källaren på Skillingehus.
Gert Jonsson (M);
– Man kan ställa sig varför denna frågan är här. Vi beslutar i principiell art. Vad är principiellt i detta? Vi ska flytta något från kommunen till något annat. Är det så att kultur- och fritidsnämnden hittar något annan plats så är det verksamhetsknutet. Vi har en kultur- och fritidsnämnd som har jobbat med det här under hela mandatperioden. Man har varit hela vägen helt enig. Det är kultur- och fritidsnämnden som kommit till kommunstyrelse för denna inriktningsfråga. Vi har också lagt till, beror på hur det här avtalet ser ut, att man ska titta på det här en gång till. Det kan finnas fråga om ekonomi och tillgänglighet. Flytta är att utveckla bägge museiverksamheter. Man får lägga ansvaret på nämnden som tagit fram det här och jag uppfattar så har skett. Ibland ställer jag frågan: Vi har från fullmäktige dirigerat att ta ansvar för sina bitar. Kan vi inte lita på nämnderna? Hade man varit oenig är det annat men nu är det inte så. Jag litar på att kultur- och fritidsnämnden kan hantera det här. Bifall till kommunstyrelsens förslag.
Ewa Magnusson (L):
– Den här fantastiska utställningen ligger mig och L varmt om hjärta. Ur ett kulturhistoriskt värde. När jag var ordförande i kultur- och fritidsnämnden utredde vi bland annat Magasinet och byggnaden rakt över Miliseum. Ju mer vi tittade på det här så är det driftandes som är det avgörande. Det spelar ingen roll vilken lokal. Den måste bli publikt och visas för många. Jag vill lyssna på andra förslag än stallet för att i mitt tycke är det drivande och möjligheten att göra den publikt som är avgörande. Exteriörerna får man inte ändra på i stallet om jag inte är felinformerad. Jag avvaktar med bifall för jag vill lyssna på andra alternativ men just nu är Stallet det bästa alternativet.
Kenth Williamsson (S):
– Jag kan instämma i det Ewa säger. Det är en fantastisk fin utställning och värd att synas. Många har sett utställningen och vet vilket värde den har. Det är viktigt att vi försöka jobba vidare med att synliggöra. 2013 gjorde det också ett försök att få till det här i en byggnad rakt över Miliseum. 2013, det är 11 år sedan och det är länge sedan. Vi vill gärna synliggöra vår historia. Kultur- och fritidsnämnden är den nämnd som man ska lyssna på och vi vet att de varit eniga och det gör att de tror jag att de flesta partierna fått info om hur man resonera. Jag yrkar bifall till förslaget.
Ulf Abrahamsson (C):
– Vi ska hålla oss till ämnet. Kan du tala om varför kommunfullmäktige ska lägga sig i. Jag tycker att den här församlingen är det viktigaste som finns. För 10 år sedan, Kenth, så tyckte jag att militärens byggnad hörde hemma. Bra att tiden går ibland. Synen har förändrat. Jag blir orolig för att den blir låst i den militära tanken och inte blir tillgänglig. Magasinet fanns inte tillgänglig för något år sedan. Den kanske är tillgänglig nu. Någonstans tror jag att kultur- och fritidsnämnden borde se över andra alternativ. Men det bygger också på att vi i kommunfullmäktige sätter driftbudget till det. Gör vi inte det så kommer inte utställningen flyttas, som den är värd. Kultur- och fritidsnämnden måste också presentera en hållbar budget. Den som presenteras här är uppe på 200 000 – 250 000 kronor i hyra, det måste vara en korrekt siffra. Finns det andra alternativ? Men viktigaste är att vi ska vara beredda på att betala för en lång tid framöver. Militärens byggnader känns osäkert i dag.
Gert Jonsson (M):
– Kommunfullmäktige väljer varje mandatperiod vilka personer som sitter i nämnderna. Nu har begäran kommit från kultur- och fritidsnämnden om ett inriktningsbeslut. Ska vi köra över de som vi själva har valt? Varför lyfter man inte frågan direkt i nämnden. Nej, man vill ha det i kommunfullmäktige. Det handlar om demokratisk styrning, som vi har.
Jenny Larsen (KD):
– Det var några år sedan inriktningsbeslutet togs, 2019. Jag är glad att det händer något. Nämnden pratar om pedagogiska verksamhet, hur ofta är förskolan på Miliseum? Viktigt att man marknadsför och tar hand om den här utställningen.
Jörgen Johansson (C):
– Det här med en enig nämnd och respekt för kultur- och fritidsnämnden. Alla går inte efter partipiskan utan röstar för det man själv tycker. Nadira och Ewa beskriver värdet på utställningen. Egentligen är det stor del samhällsutveckling och det brinner jag för. Vi håller på med centrumutveckling som vi inte kommit så långt. Blir militären ett skyddsobjekt? Det pågår arbete nere på Movalla som kanske öppnar för nya idéer. Det kanske förändras saker och ting sedan man började diskutera det här för tio år sedan. Magasinet är nu tillgängligt och byggnaden ägs av kommunen. Driftskostnaden kanske är lägre än Stallet. Naturligtvis behövs det någon som tar hand om det. Vi vill ha ett levande centrum. Vi kan flytta in verksamheter in i centrum. Det finns många aspekter att fundera över. Utställningen har ett kulturellt värde. Tänk efter en gång extra, ha inte för bråttom. Magasinet och utseende är en perfekt plats för den sortens av verksamheter. Tittar man på hembygdsföreningen vill de också till Magasinet istället för Stallet. Jag tror att de är med och hjälper till med utställningen, samhällsföreningen är helt för magasinet. Det är många olika hänsyn att se över. Jag vill nog helst pausa den här frågan, kanske 1-2 år för att se vad som händer med Magasinet och med militären.
Katja Wilhelmsson (S):
– Tänkte på det här med partipiskan. Det är tvärtom. Det handlar om tillit till de nämnderna som har mest kunskap.
Jörgen Johansson (C):
– Det var inte riktad mot någon speciellt men det var visst någon som tog åt sig.
Nadira Kilim (S);
– Jag ser fram emot att det utvecklas i samarbete med skolan. Är det svaret på din fråga Jenny? Utvecklig ser vi fram emot.
Ewa Magnusson (L):
– Driften. Vem driftar? Hembygdsrådet är beredda att gå in på en annan plats, det är utställningen som är värd att visa, jag hoppas att hembygdsrådet är villiga att hjälpa till.
Marijo Corkovic (S):
– Jenny du frågar sånt som du borde veta om pedagogiska utvecklingen på Miliseum. Jörgen, jag fattar inte vad du menar med partiska? Vi är eniga.
Jenny Larsen (KD):
– Jag yrkar på återremiss av ärende till kultur- och fritidsnämnden för att säkerställa lokalen är ändamålsenlig.
Roger Ödebrink (S):
– Jag vet inte om jag knappt vågar yttra mig. Jag är inte född smålänning men jag bor i kommunen. Jag har förstått så mycket att det här är en rätt så stor grej. Det finns andra från Småland som täljt figurer. Det här är en stor tillgång för kommunen, inte bara för Skillingaryd och hembygdsrådet som nu säger att man är intresserad av att jobba med det. Jättebra grej att marknadsföra kommunen, ihop med Miliseum. Nu pratar man om jästen när degen är i ugnen. Det är märkligt att inte kultur- och fritidsnämnden sagt något. Jag tänker inte kommentera partipiska utan snarare då C:s argument där man går upp och säger att samhällsutvecklig är vi för, men samtidigt att pausa samhällsutvecklingen i två år. Det får jag inte ihop. Ja, du suckar Jörgen, men det gör jag också när du pratar om partipiska. Ska man nu pausa, det blir konstigt. Återremissen ska vi ta ställning till men jag yrkar bifall till kommunstyrelsens förslag.
Jörgen Johansson (C):
– Ja, Roger. Det finns två vägar. Antingen är jag väldig otydlig eller så gör du allt för att missuppfatta. Jag brinner för samhällsutveckling och givetvis att pausa den här flytten och inget annat.
Gert Jonsson (M);
– Man har uppfattningen att man ska bringa klarhet. Jag gör ett försök. Det här är ett inriktningsbeslut för att man ska få en fråga framåt. Det är skamligt att vi gömt utställningen. Det är ett inriktningsbeslut. Kommunstyrelsen tittar på det här en gång till, beroende på hur avtalet ser ut. Påverkar det tillgängligheten och vilket ekonomiskt utrymme vi har. Återremitterar vi det här, om kultur- och fritidsnämnden väljer att flytta till kommunal fastighet kommer det inte upp hit igen. Att vi ska flytta trägubbar till en kall lokal är inte aktuellt.
Ulf Abrahamsson (C):
– Magasinet har man inte tittat på då det inte varit tillgängligt förrän nu. Man kan inte ta fram en kostnadskalkyl då man inte ställt frågan. Vad kostar det att isolera stallet? Det vet man inte för man har inte ställt frågan.
Kenth Williamsson (S);
– Det här är en fråga som har diskuterat rätt mycket. Tittar man på beskrivningar på lösningar i anslutning till Miliseum som kultur- och fritidsnämnden hade uppe 2021 så är fördelarna många. Konstigt att när man har en enig nämnd och konstutskott så ska man återremittera det för att få ett annat resultat blir konstigt. Jag tycker att någonstans att nämnden har mest sakkunskap i detta och att återremittera det till samma nämnd som redan har uttalat vad man tycker känns inte så strategiskt. Så kan inte tanken vara. Bifall till förslaget.
Mats Oskarsson (M) ordförande i kommunfullmäktige fann att talarlistan var tom och undrade om ärendet skulle avgöras i dag eller återremitteras som var ett av yrkande jämte kommunstyrelsens förslag. Votering begärdes där 25 sa ja till att ärendet ska avgöras i dag och 14 nej, två avstod från röstning.
Kommunfullmäktiges beslut blev att återremittera ärendet, i en så kallad minoritetsåterremiss.
Jenny Larsens yrkande låg som grund: ”Återremittera ärendet till kultur- och fritidsnämnden för att utreda alternativa lokaliseringar och samverkansformer samt säkerställa att lokalen är lämplig för ändamålet”.
Fotnot: Minoritetsåterremiss. En minoritet kan begära återremiss. Den rätten finns för att stärka de demokratiska beslutsprocesserna. Beslut om minoritetsåterremiss ska motiveras för att tydliggöra vad det beredande organet ska utreda.
När Gunnar Svenssons alster fanns samlade i Bissefäll var de placerade i ladugården, några uthus i källaren där han hade sin snickarbverkstad som var ett utrymmen som var uppvärmt.
En fråga i detta handlar som jag förstår det om den tilltänkta lokalen ska isoleras och varmhållas.
Eller det kanske är för besökarnas trivsel?
Sakkunskapen i detta har de som jobbar med hembygdsfrågor till vardags, alltså medlemmarna i hembygdsrådet. Så låt dem var med i utredningen.
Flytta gärna kultur- och fritidsnämndens kansli till Magasinet och förstärk med en tjänst till för de går på knäna. Väl på plats där kan de även sköta Bissefällsutställningen i samarbete med hembygdsrådet och givetvis med Miliseum och andra sevärdheter i Skillingaryd och närområdet.