VA-policyn viktigt vapen i miljöarbetet
Nyheter På måndag kväll ska kommunfullmäktige besluta om en VA-policy för kommunen.
Därmed tas det andra steget av tre på en väg som ska ge kommunen en tydlig politisk styrning av vatten- och avloppsfrågor.
VA-utmaningarna inför framtiden är stora och kostsamma. Sammanlagt har kommunen 35 mil ledningar, varav en del riktigt gamla. Förnyelsetakten för VA-ledningarna i Vaggeryds kommun ligger för närvarande på 400 år. Men branschorganisationen Svenskt Vatten föreslår en förnyelsetid på mellan 150 och 180 år. I realiteten är livslängden förmodligen än kortare.
Det beräknas kosta 1,2 miljarder att lägga om hela detta stora ledningsnät på en gång. Men så är inte tänkt.
– Det viktiga är att de ställningstaganden som tas i policybeslutet sker i enighet eftersom dokumentet kommer att leva under lång period. Ta gärna en återremiss för att uppnå politisk, lyder rådet från Björn Svensson, kommunens förre VA-chef som som är inkallad som extra resurs i arbetet med policy och VA-plan.
Arbetet i arbetet med de tre stegen för vatten- och avloppsfrågorna: översikt, policy och plan samt genomförande. Björn Svensson berättar att man i VA-planen kommer att föreslå arbetet genomförs i två tidsintervall. Som utgångspunkt kan man tänka sig från exempelvis en intervall för 2018 till 2025 , en för åren 2022 till 2030, alltså lite omlott.
Men vad kommer det att kosta? När politiken går från planering till verkställighet handlar det förstås att handla om stora belopp. Men Björn Svensson menar att kostnaderna ändå blir är hanterbara.
– I och med att vi har låg taxa och låga kapitalkostnader är det ingen ko på isen. Vi har möjlighet att göra detta på ett mjukt och fint sätt så att ingen drabbas hårt, menar han.
Det första steget på vägen mot VA-planen innehöll en översikt av nuläget. Den pekade på stora brister som påverkar miljön.
– Vi har idag för mycket tillskottsvatten i ledningsnätet. Detta har uppstått på flera sätt, genom felkopplade rännstensbrunnar, dåliga ledningar som läcker in och dräneringar runt hus som är felkopplade. Det har medfört att mängden ovidkommande vatten i ledningarna är förhållandevis stor i Vaggeryd kommun, säger Björn Svensson.
Översikten uppmärksammade också enskilda anläggningar på landsbygden under två aspekter:
– Dels måste de olika kommunala organen gemensamt sätta sig ned och bestämma var vi ska skapa VA-områden . Ett VA-område kräver minst ett 20-al fastigheter och här handlar det om livsviktiga frågor när det gäller vattenkvaliteten, säger han.
Det tar mellan fem och tio år att skapa ett sådant VA-område. Närmast på tur står Rastad med så många som 125 fastigheter. Inga beslut är dock fattade.
– De andra aspekten för landsbygden är att få fastighetsägarna att byta ut sina gamla anläggningar, säger Björn Svensson som menar att man allt för ofta inväntar myndigheternas ingripande. Därför krävs tätare tillsyn.