Vad är en kris för dig?
Nyheter Förra veckan var det krisberedskapsvecka. Under informationsträffen som försvarsutbildarna anordnade fick åhörarna lära sig mer om vad en kris är
– En kris är när det drabbar många människor och stora delar av samhället och grundläggande värden och funktioner. Krisen är ett tillstånd som inte kan hanteras med normala resurser och organisation. Kris är oväntad händelse, förklarar Håkan på Försvarsutbildarna.
Åhörarna vid Skillingehus fick lämna synpunkter vad kris kan vara för något. Det kom upp bland annat terrorattack på Drottninggatan i Stockholm, skogsbranden i Västmanland, tsunami, strömavbrott, översvämning och epidemi.
– Vi alla bör kunna klara sig 72 timmar på egen hand. Det finns inte reglerat i någon lag, men internationellt är det gångbart.Vi har ett mycket större egenansvar idag än vad det förväntas av en för 20–30 år sedan, säger Marie Åkerbladh, ansvarig för säkerhet- och beredskapsfrågor i kommunen.
Först och främst har du ansvar för ditt liv och din egendom. Vi har skyldighet att varna och tillkalla hjälp.
– Offentliga ansvaret är äldrevård, sjukvård, information, Sveriges television och Sveriges radio båda har avtal att ge oss information om kriser, menar Håkan.
– Krisen ska hanteras nära dig. I Sverige finns 290 kommuner, 21 länsstyrelse, 21 regioner, centrala myndigheter och regering. Alla myndigheter har ”tjänstemän i beredskap”, säger Håkan på försvarsutbildarna.
Kommunen har geografiska områdesansvaret som till exempel vid kontakt med andra myndigheter. Kommunerna är också ålagd att göra risk och sårbarhetsanalys.
– Finns inte att tillgå på vår hemsida. Vi måste bli bättre att bli mer tillgängliga. Stor olycka på europavägen eller en stor skogsbrand på skjutfältet kan göra vår kommun väldigt sårbar, avslutar Marie.