Nyheter

Vad händer om tonåringen kör trimmat?

Nyheter Det är många ungdomar som kör mopeder och A-traktorer runtom i kommunen. Tyvärr ser polisen en hel del risksituationer på kvällarna och har en oro för att ungdomar (och andra) ska ta skada. En bild som också delas av kommunens fältsekreterare.

Samverkan mellan Polis och kommunens fältsekreterare, fältarna, är en viktig del i trygghets- och säkerhetsarbetet i Vaggeryds kommun. Foto; Vaggeryds kommun

Enligt polisen är många mopeder trimmade och körs alldeles för fort. Kombinationen av hög fart, okunskap och ungdom är livsfarlig. Det oroar polisen, riskerar barns hälsa och skapar otrygghet för invånarna.

Sedan en tid tillbaka träffar också kommunens fältare fler ungdomar än tidigare med moped eller A-traktor.

– Vi ser att det finns brister i konsekvenstänkandet, både vad gäller sin egen och andras säkerhet, men också att vi behöver visa varandra mer hänsyn vad gäller buller och oljud från motorfordon. Nu när det är sommar med varma kvällar, lediga dagar är det roligt och viktigt att träffas och umgås. Samtidigt måste alla komma ihåg att visa respekt för varandra. Vi vädjar till föräldrar att prata med sina barn om att följa lagar och regler och om riskerna i trafiken. Vi vill också uppmuntra alla vuxna att röra sig ute i samhället, så att vi är fler som ser och hör och agerar, säger fältsekreterarna Patricia Magnusson och Reshat Shabani.

Många mopeder körs alldeles för fort
Genom att prata om riskerna i trafiken kan vi tillsammans minska antalet skadade och omkomna. Du som förälder bör ta reda på om ditt barns moped är trimmad och vidta åtgärder. Tvärtemot vad många tror är det inte svårt att som förälder att ta reda på om mopeden är trimmad. Genom att provköra mopeden kan du kontrollera att den inte går fortare än lagstadgade 25 kilometer i timman för en EU-moped klass 2 och 45 km/tim för en EU moped klass 1.

Vad händer om tonåringen kör trimmat?
Den som kör en trimmad moped riskerar att rapporteras för olovlig körning. Om en EU-moped är trimmad klassas den som lätt motorcykel och då krävs ett körkort för motorcykel. Straffet för olovlig körning är dagsböter. Dessutom återkallas förarbeviset eller körkortet och det kan ta drygt ett år att få ett nytt körkortstillstånd.

Även du som förälder kan dömas till dagsböter eller få körkortet återkallat för tillåtande av olovlig körning om du medvetet låtit ditt barn köra trimmad moped.

I dödsolyckor där föraren var under 18 år var 50 procent av mopederna trimmade (Källa: Trafikverket). Trimningen behöver inte vara orsaken till olyckan men hög hastighet påverkar svårighetsgraden på skadorna. Vid en olycka kan försäkringsersättningen till föraren utebli och föraren kan även drabbas av skadeståndskrav för skador som drabbat motparten.

Källa: Vaggeryds kommun

1 reaktion på Vad händer om tonåringen kör trimmat?

Det är ingen raketforskning att höra att mopederna är trimmade. Det jag stör mig på är att i nutid har ungdomarna på mopederna ingen respekt. Då de ska gasa och släppa gasen och gasa hela tiden för att göra en massa oljud. De ska även varva skiten ur moppen innan de växlar som att alla bryr sig om deras lilla 50-kubiksmotor. Samt ska de ‘toppa’ sina mopeder i samhället… Jag körde trimmat förr och störde ingen i samhället körde i stället utanför samhället där ingen störs. Skiter i om man kör trimmat så länge man har hjärnkapacitet nog att inse att man ska köra lagligt i samhället.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *