Nyheter

Vad säger kommunen om vindkraft i Boarp?

Vad säger kommunen om vindkraft i Boarp?

Nyheter Nu är det dags för kommunen att lägga korten på borden och ta ställning till den planerade vindkraftsparken i Boarp sydöst om Vaggeryd och nordväst om Skillingaryd.

Det är den så kallade Miljöprövningsdelegationen som vill veta vad kommunens politiker anser om den planerade vindkraftsparken i Boarp.
Det var i juli förra året som Eolus AB lämnade in ansökan om att få uppföra 13 vindkraftverk i vad som kallas vindkraftpark Boarp.
Kommunen ska först ta ställning till om det finns tillräckligt med information i ärendet i dagsläget för att man ska kunna säga ja eller nej. Anläggningen ska tillstyrkas/avstyrkas.
Fråga två gäller om kommunen ska
• tillstyrka hela anläggningen

• tillstyrka några verk, avstyrka andra
•  avstyrka hela anläggningen
I mars i år gick Försvarsmakten ut och sa nej till nio av de 13 planerade vindkraftverken efter att i ett tidigare skede inte ha sett några hinder. Men nu visade det sig att vindkraftverken med sina 200 meter höga master skulle inkräkta på det så kallade stoppområdet kring skjutfältet och Hagshult-basen.
Men i juni bestämde sig Eolus trots det för att ta strid:
”Eolus hävdar sammanfattningsvis att Försvarsmaktens riksintresse inte påtaglig skadas av den ansökts vindkraftsetableringen. Snarare förefaller det så att Försvarsmakten försöker utvidga sina sedan tidigare angivna stoppområden kring Hagshult utan rimlig motivering. En fråga som inte besvaras är vad som har förändrats sedan remissen 2012.”
När Försvarsmakten först yttrade sig över vindkraftsparken vid Boarp hade man i mars 2012 inga allvarliga invändningar. Men tre år senare motsatte sig försvaret nio av de 13 kraftverken med motiveringen att de är placerade inom ett område med ”behov av hinderfrihet för Skillingaryds skjutfält.”
Denna nya begränsning i höjdled, som få kände till,  beror på behovet av att kunna göra lågflygningar in mot landningsbanorna på Hagshultbasen, dels på de samövningar mellan markförband och helikopterförband som sker i området.
Vad säger då politikerna i Vaggeryds kommun? Sannolikt kommer frågan att från arbetsutskottet att gå vidare till kommunstyrelsen som sammanträder 7 oktober.

Kanske är det som Per Olof Toftgård formulerade problematiken vid utfrågningen i augusti i fjol:

”Det finns bland politikerna en positiv grundsyn till vindkraften. Men den måste vägas mot den respekt man måste ha för de kringboendes intressen”.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *