Vaggeryd sämst i länet på LoNa-projekt
Nyheter Vaggeryds kommun är sämst i länet på LoNa-projekt. Det visar statistik från länsstyrelsen.
Uppgifterna omfattar antalet beviljade LoNa-projekt under åren 20104 till och med 2015.
LoNa står för lokala naturvårdsprojekt och innebär att kommunerna i samverkan med lokala aktörer ska arbeta med lokal naturvård. Flera kommuner har tagit fram naturvårdsplaner, grönstrukturplaner och genomfört projekt som har resulterat i nya kommunala naturreservat.
Sedan 2004 har länsstyrelsen fördelat 22 miljoner kronor till 150 projekt i länets kommuner. Jönköpings kommun har varit klart bäst på detta och det har resulterat i 32 projekt. Som god tvåa kommer Aneby med 18 vilket visar att ambitionsnivå, inte storlek, är viktig.
I GGVV är det endast Värnamo som intar en hedersam placering med 15 projekt, det är fler än vad Gnosjö och Gislaved (båda fem) och Vaggeryd (fyra) har mäktat tillsammans. Vaggeryd delar sistaplatsen tillsammans med Sävsjö.
Under 2016 beviljades bidrag till 21 LoNa-projekt. Vaggeryds kommun fick pengar till ett, nämligen natur- och kulturleden utmed Lagan. Kostnaden beräknas till 540 000 kronor. Av den summa fick kommunen halva summan fördelat på fem år med start 2016. De fyra första åren utgår 50 625 kronor medan slutåret 2020 ger 67 500 kronor.
I förordningen som reglerar LoNa-satsningen har regeringen bestämt vilka projekt som är berättigade till stöd. Åtgärderna måste rymmas under följande kategorier:
• Kunskapsuppbyggnad, inventeringar
• Framtagande av underlag, till exempel kommunala naturvårdsprogram
• Områdesskydd, kommunala naturreservat
• Vård och förvaltning av områden, naturtyper och arter inklusive åtgärder som främjar friluftsliv i natur- och kulturmiljö
• Restaurering av områden, naturtyper och bestånd av arter
• Information, folkbildning och annan kunskapsspridning
Lokala aktörer – föreningar, jord- och skogsbrukare, näringslivet och enskilda är viktiga samverkanspartners i projekten.
Folkvandring till Götaström.