Vaggeryds Elverk ska drivas i bolagsform
Nyheter Vaggeryds Energi förvärvar Vaggeryds Elverk. Det beslutade kommunfullmäktige under gårdagskvällen där en av kommentarerna var "sunt beslut". Prislappen är planerad till 121 miljoner kronor
Jörgen Hansson, ekonomichefen, berättar att kommunen fick uppdrag för ett år sedan att undersöka möjligheten att se över att göra Vaggeryds elverk till ett dotterbolag under Vaggeryds energi. I uppdraget ingick att ta fram ett beslutsunderlag innehållande omvärldsanalys av närliggande elnätspriser, värdering med köpeskilling av Elverket, överlåtelseavtal, ansvarsfrågor, finansiering samt ett nytt förslag på ägardirektiv. Under våren har föredragningar hållits i både kommunstyrelsens arbetsutskott och kommunstyrelsen. I augusti i år beslutade kommunstyrelsen att ge förvaltningen i uppdrag att ta fram nödvändiga beslutsunderlag och överlåtelsehandlingar så att kommunfullmäktige igår skulle kunna ta ställning om övergången från förvaltningsform till bolagsform från och med årskiftet.
Rikard Larsson, vd på Vaggeryds Energi, fanns med under kommunfullmäktige och berättar att ”vi är tredje sista elverket i landet som drivs i förvaltningsform. Vi har haft ett mellanting”.
– Bolagsordningen går upp till bolagsverket, förklarar Jörgen Hansson och berättar vidare hur man kommit fram till köpeskillingen.
– Själva värderingen görs av elverkets bokförda värde som via abonnenten betalar, drygt 80 miljoner finns i kablar och skåp, man har lagt på en ytterligare del av det förväntande marknadsvärdet och det är den summans som kommer att lånas för att köpa elverket, menar Rikard Larsson som menar att man tappat 60% av sin elförsäljning då Waggeryd Cell bygger eget och de pengar får komma in någon annanstans men att detta inte har någonting med bolagiseringen att göra.
– Vi har monopol och det bygger på att man får en summa från en intäktsram och vi har en solid grund samtidigt som vi har investerat mycket, menar Rikard och att bolaget inte använt mer än 75% av intäktsramen och att det finns mer utrymme i ramen. Vi har tagit de pengar vi behöver för att bedriva verksamheten.
Ekonomichefen Jörgen Hansson berättade att taxorna eller avgifterna inte ska springa iväg.
– Även att vi justerat så ligger vi faktiskt under nivå som Eon och Vattenfall. Vi står också inför stora investeringar i våra mottagningsstationer. 2020 – 2021 planeras höga investeringar, berättar Rikard Larsson
– Vaggeryds elverk har en balansräkning på 92 miljoner. Det som är intressant är att soliditeten är stabil. Det har varit viktigt att hålla den balansen och det är viktigt att skapa en finansiell stabilitet, menar Jörgen Hansson.
– Det är ett sunt beslut att driva elverket i bolagsform. Vaggeryds Energi kommer att äga Elverket till 100%. Vaggeryds Energi AB har redan köpt rätten till nytt dotterbolag, Vaggeryds elverk kommer att ta med sig sin negativa kassa och tillgångarna förs över och man ger ett aktieägartillskott, som ett räntefritt lån. Vaggeryds Elverk kommer att få tillgångarna och man kommer att lämna 121 miljoner tillbaka till ägarna som stärker kommunens kassa. Den faktiska summan blir klar vid årsskiftet, nu är det bara bedömningar, säger Rikard Larsson, vd på Vaggeryds Energi.
– Reavinsten är 25 miljoner och den kommer att bokföras nästa år, menar Jörgen Hansson.
Bolagets styrelse utses av kommunfullmäktige men när det gäller fiberverksamhet eller fjärrvärme är reglerad och elen är en intäktsram att hålla oss inom.
– Utdelningen skall vara 2,5 miljoner, är det rimligt att lägga det kravet på ett aktiebolag?, undrar Mats Oskarsson (M) och vill ha med ett ”bör” istället för ”skall” i texten.
– Det är styrelsen som ser över det här, i år vet vi vad det är, men nästa år kan det ändra sig, säger Rikard Larsson.
Gert Jonsson (M);
– Vi har haft ett år på oss att känna på det här. Jag yrkar bifall. Vi ska ha formaliserande ägarmöten.
– För oss i (S) handlar det om driftsform som är rätt, vi yrkar också bifall det här förslaget, menar Kenth Williamsson (S).
Kommunfullmäktige beslutade att Vaggeryds Energi tar över Vaggeryds Elverk vid årsskiftet för den planerade summan 121 miljoner kronor.