Nyheter

Vaggeryds Energi bygger för framtiden

Nyheter Det blir lite bök och stök innan arbetet med den nya fjärrvärmeledningen är färdig i Vaggeryd. Etappen runt Nådastigen har precis dragit i gång.

Vaggeryds Energi AB planerar för en modernisering av fjärrvärmeproduktionen i Vaggeryd- och Skillingaryds tätorter. Orterna har i dag separata fjärrvärmenät som ytterligare ska kopplas samman för att huvudsakligen försörjas av en gemensam ny fjärrvärmeanläggning med en strategisk placering centralt i det gemensamma nätet. Man passar samtidigt på att förstärka med ny fiberkabel och i viss mån elkabel när de ändå gräver upp så de får ut mer än bara fjärrvärmen. 

– Det här är en förlängning av det projektet vi började med förra året med att bygga i hop nätet mellan Vaggeryd och Skillingaryd. Då grävde vi fram till AME på Nådastigen och nu fortsätter vi därifrån till Hokvägen. Det kan ju alltid hända grejer som gör att det försenas men den här första etappen utmed Nådastigen hoppas vi ska gå ganska fort. Går allt som det ska så hoppas vi att denna delen av projektet, fram till Hokvägen vara färdigt till jul. Vi börjar första etappen på Nådastigen, sedan fortsätter vi in på Bagarns väg, vidare till Storgatan, Ödestuguvägen och Narvavägen till Hokvägen, berättar Krister Lundgren marknadschef på Vaggeryds Energi.

Här kan man se en karta på hur området kring busshållplatsen kommer att förändras en tid.

Cykelvägen från Ringvägen utmed Nådastigen är avstängd fram till AME redan nu och busshållplatsen kommer tillfälligt att flyttas fram till gamla stationshuset inom ett par veckor. Bussen kommer att gå genom centrum på Stationsgatan och Linnégatan under den här perioden. Cykelförrådet vid busshållplatsen kommer också att tas bort och det blir en tillfällig cykelplats bredvid i stället. Parkeringen vid busshållplatsen kommer att kunna användas som vanligt under arbetets gång, kanske att det blir något trängre. Simhall, sporthall och familjecentral är tanken att de ska kunna bedriva sin verksamhet som vanligt.

Räddningstjänsten ligger i området, hur kommer de att påverkas?

– Vi har en tät dialog med dem och informerar hela tiden. I det här fallet kommer de att kunna åka ut från räddningstjänsten på båda håll ut på Nådastigen eftersom det är öppet på båda hållen därifrån. Det är bara biten in från Storgatan fram till räddningstjänsten som kommer att vara avstängd en tid, fortsätter Krister Lundgren.

– Vi har kontakt med både kommun, SÅM, räddningstjänst och skola. Vi är måna om att hålla dialog med alla så det inte blir några överraskningar. Alla berörda hushåll har fått information i brevlådan. Det kommer att dröja någon månad innan vi kommer vidare in i bostadsområdena. Vi har också ett företag som är ute och kontrollerar alla fastigheter som berörs i närheten för att göra mätningar och besiktningar av hus.

Hos Vaggeryds Energi, Ulrika Lahti, projektledare, Mikael Ingeldi, nytillträdd fjärrvärmechef och Krister Lundgren, marknadschef.

Krister Lundgren, marknadschef hos Vaggeryds Energi.

Det kommer att grävas upp mycket sand, grus och annat material och eftersom det inte får läggas utmed vägen har det schaktats ett område bredvid Vaggeryds Energi på Hermes väg där materialet läggs innan det ska tillbaks igen. 

– Vi får inte lägga upp något material längs vägarna för då är det ingen som kommer ut och hela samhället skulle blockeras. Därför får vi hitta en plats som är så nära som möjligt så att slippa långa transporter, berättar Ulrika Lahti, projektledare.

– Vi kommer att sätta upp skyltar lite här och var så man vet vart man ska vända sig och om det något som inte fungerar får man höra av sig till oss så får vi försöka att ordna det. Vi vill ju att det här ska gå undan men fjärrvärme tar lång tid att bygga, så är det. Det är ett nödvändigt jobb som behöver göras så det finns inget att välja på, avslutar Krister Lundgren.

Vill man veta mer om projektet finns mycket information att hitta på Vaggeryds Energis hemsida.

 


 

En bit av Nådastigen, från Storgatan, kommer att stängas av i en riktning.  [1/4]

Materialupplaget inför arbetet ligger vid området Tor och detta är knappt hälften av alla rör som ska grävas ner.  [2/4]

Krister, Ulrika och Mikael utanför AME på Nådastigen.  [3/4]

Ulrika och Mikael förklarar och informerar.  [4/4]

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *