Vaggeryds Energi storsatsar med nytt modernt värmeverk
Nyheter Ingen har undgått att det den senaste tiden gjorts mark- och ledningsarbeten mellan Vaggeryd och Skillingaryd. Vi var på plats under torsdagsförmiddagen och träffade representanter från energibolaget där det nya moderna och helautomatiserade värmeverket ska förse kommuninvånarna med fjärrvärme.
Kylan biter i kinderna ordentligt när vi tar på oss reflexväst och hjälm, som är ett måste på byggarbetsplatsen vid Götafors industriområde, strax söder om Waggeryds Cell. Här började bolaget efter sommaren att jämna till ytan och ledningsbyggnationen söderut till Båramo gjordes klart. I dag försörjs fjärrvärmen av två separata anläggningar, en i Skillingaryd och en i Vaggeryd, i december kommer nätet att sammankopplas till den nya fjärrvärmeanläggningen som är strategiskt placerad mellan de båda orterna.
Vi träffar marknadschef Krister Lundgren, projektchef Ulrika Lahti och vd Rikard Larsson som berättar vad som händer i området.
– Här kommer det nya värmeverket att byggas, just nu grävs det ur en del här och där kommer bränsleinmatningen att vara. Ledningsarbetet till Båramo industriområde är klart och snart påbörjas ledningsarbetet till Vaggeryd. Utredningsarbetet påbörjades 2018, tror jag, och vi tittade på en del alternativ. Vi köpte marken här av Scandbio 2019 och nu står vi här. Kommunen prioriterar fjärrvärme och för att kunna hänga med i samhällsutvecklingen var detta nödvändigt att bygga ett nytt värmeverk. Utan detta går det inte att försörja fastigheterna med värme. Vecka 8 kommer kommuninvånarna börja märka av vårt arbete, säger vd Rikard Larsson och tittar norrut mot Vaggeryd.
170 miljoner kronor är budgeten och det kommer bli en mycket modern anläggning där driften är helautomatiserad.
– De gamla pannorna, både i Skillingaryd och Vaggeryd, togs i drift 1984, ledningarna är 30 år gamla så det här var ett måste för att kunna erbjuda fjärrvärme, menar vd Rikard Larsson.
Ledningarna är sju kilometer långa gånger två, då det grävs ned dubbla ledningar. Spillvärme från Waggeryd Cell ska tas omhand, beräknat till hälften av produktionen av värme, och i december i år ska driften vara igång.
Vi tar oss ”till andra sidan lokalvägen” och strax öster om Waggeryds Cell. Här kommer ledningsarbetet att behöva använda cykelvägen och gång- och cykeltrafik får samsas med lokalvägen.
– Vi har bra förutsättningar i marken då det är enbart sand, men som ni ser så blir det lite tajt härvid, säger projektledaren Ulrika Lahti och pekar mot Lagan, bron, järnväg och vägen i höjd med Waggeryds Cell då ledningsarbetet ska kunna kunna byggas till Vaggeryd.
– Mellan vecka 8 till 17 kommer vi att behöva leda ut gång- och cykeltrafikanter till lokalvägen, då vi kommer att anlägga ledningarna under cykelvägen. Vi beräknar med att vara framme ungefär vid vårdcentralen i sommar, menar Rikard Larsson och säger att rören redan är tryckta under järnväg och väg.
Skyddsrör har borrats under E4:an vid Duveled och rören har även borrats under järnvägen samt lokalvägen. Ovansidan av rören ligger knappt en meter under markytan.
Vaggeryds Energi har tillsammans med Waggeryd Cell tecknat ett avtal om återvinning av restvärme. Detta avtal innebär att värme som Waggeryd Cell tidigare kylt bort nu kan användas till att värma upp bostäder, lokaler och industrifastigheter via fjärrvärmenätet.
Från den 20 februari kommer förbipasserande att märka av ledningsarbetet då cyklister och gångtrafikanter kommer ledas upp på Jönköpingsvägen i höjd med Waggeryd Cell. Hastigheten kommer att vara nedsatt, barriärer sätts ut som skydd och farthinder kommer att uppmärksamma trafikanterna.
En ny ackumulatortank ska byggas intill det nya värmeverket som är 50 meter hög. Produktionen är i dag 50 gigawattimmar per år och vd Rikard Larsson räknar med en ökning med 70 procent mer effekt när allting är i drift.
– Det här är historisk satsning i kommunen, summerar energitrion Krister, Ulrika och Rikard.
Fotnot: På Vaggeryds Energi:s hemsida kan man direktfölja bygget med kameran som är uppsatt strax norr om byggarbetsplatsen.
Jan – ett avfallseldat värmeverk måste bli så stort för att fungera att vi måste köpa avfall för driften.
Det avfall vi ”producerar” i Vaggeryds kommun räcker inte.
Det importeras tyvärr avfall från många europeiska länder till Sverige redan för att hålla avfallverken igång.
Modernt vet jag inte.
Varken avfall eller liknande som de flesta brukar satsa på istället för att tra sportera bort det
Kanonbra ju