Nyheter

Vaggeryds kommun diskuterar budget

Nyheter Nu ska den kommunala budgeten för 2020 behandlas inför beslut i kommunfullmäktige

Arkivbild

Den ekonomiska ramen för 2020 års budget är drygt 824 miljoner kronor, varav 809 miljoner har lagts ut till nämnder och utpekade satsningar samt till förväntade löneökningar. 15 miljoner kronor ligger kvar i ramen och är inte särskilt utpekade. Som vanligt är det de största nämnderna, barn och utbildningsnämnden och socialnämnden som tar de största resurserna som motsvarar ungefär 80% av den kommunala budgeten. Barn och utbildningsnämnden föreslås få en budget på omkring 391 miljoner kronor medan socialnämndens föreslagna budget är på 250 miljoner kronor. Trots den ökning som föreslås ligger det ett effektiviseringskrav på omkring en procent.

Miljö- och byggnämnden har, i princip, den lägsta budgetramen men föreslås ändå få den största minskningen av sin ram från drygt sex miljoner till fem miljoner. Motivet till den förändringen är att de får in så stora intäkter i form av till exempel bygglovsavgifter att de klarar sin finansiering den vägen.

Den enda nämnd som inte har några sparkrav och inte belagd med effektiviseringskrav är kultur- och fritidsnämnden. Den politiska ledningen vill öka nämndens möjligheter till satsningar när kommunen ökar sitt invånarantal som gjorts de senaste åren och beräknas fortsätta att öka.

När det gäller ökningen av insatser i den kommunala verksamheten på alla plan, såväl för byggnation av bostäder som färdigställande av mark för näringslivet, infrastruktursatsningar med mera så krävs stora resurser. För närvarande ligger låneskulden på en bit över 500 miljoner kronor och beräknas öka.

I det sammanhanget har det diskuterats om att inrätta en internbank för effektiv ekonomisk hantering av kommunens och de kommunala bolagens ekonomi. Vid mötet hanterades frågan och det beslutades att inte bilda en internbank utan ge ekonomichefen i uppdrag att genomföra samrådsmöten två gånger om året med de kommunala bolagens verkställande direktörer för att stärka koncernnyttan inom ekonomiområdet.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *