Nyheter

Vaggeryds kommun har lägst gymnasiebehörighet i länet

Nyheter Trots en marginell förbättring så är andelen elever som gick ut grundskolan med behörighet till gymnasiets yrkesprogram i Vaggeryds kommun lägst i Jönköpings län under förra läsåret. 78 procent av eleverna var behöriga.

Genrebild Martina Ojala

Det är i ett pressmeddelande från Sveriges Lärare som de nedslående siffrorna presenteras. Statistik från Skolverket visar nämligen att endast 78 procent av de som i somras gick ut nian i Vaggeryds kommun var behöriga till gymnasiets yrkesprogram.

I landet som helhet låg gymnasiebehörigheten förra läsåret på 85 procent. Det är ungefär samma nivå som året innan. Vaggerydseleverna ligger med andra ord sämre än rikssnittet.
– För att elever ska kunna lyckas krävs lärare med rätt behörighet och särskilt stöd till de som behöver det. Det bästa receptet för att öka gymnasiebehörigheten i sin kommun är att satsa på en god arbetsmiljö för att kunna behålla och attrahera lärare och att se till att de nödvändiga resurserna finns på plats, säger Åsa Fahlén som är ordförande för Sveriges Lärare.

Taggar

Dela


9 reaktioner på Vaggeryds kommun har lägst gymnasiebehörighet i länet

Inte ett dugg förvånad!
Kan inte längre räkna på mina två händer hur många gånger mitt barn kommit hem från skolan både ledsen och trött i huvudet efter en intensiv skoldag. Under all kritik vilket stök det är i klasserna. Har själv sett det som förälder.
Ledsamt när man har ett barn med studiemotivation och som vill vara i skolan för att lära sig men inte får det möjligheten på grund av de barn som inte kan bete sig och en skolmiljö som uppenbarligen inte fungerar!
Var är politikerna? Vad gör ni åt problemen?

Den kan kanske bero på en annan demografi för dem som går i skolan idag jämfört med innan?

Har du föräldrar som inte kan, eller rudimentärt i alla fall, läsa eller skriva och kanske även räkna, eller förstår svenska dåligt så är det väl ganska förväntat att de kommer ha svårt att hjälpa sina barn. Samhället/skolan gör såklart sitt bästa och kan komplettera till viss del men kan knappast ersätta en fungerande hemmamiljö.

Det blir kanske närmast att försöka utbilda föräldrarna genom svenska för invandrare och genom andra insatser men helt trivialt är det såklart inte.

Som någon skrev så hade det varit intressant att få lite djupare insikt men detta tror jag är i alla fall en delförklaring.

Sen viktigt att, oavsett anledningen bakom, inte ge upp utan försöka peppa dessa ungdomar att hårt slit i skolan lönar sig. Kanske behöver man också ibland vara rak och resolut och hitta en balans mellan morot och piska och låta ungdomar förstå att det finns ett samhällskontrakt. Dessutom att det inte bara är ett tagande i livet utan man måste också som individ göra sitt. Och att detta gäller alla.

Märker på flera kommentarer att man inte har koll på hur det fungerar i skolan. Utan det stöd som faktiskt sätts in så hade resultaten varit ännu lägre. Det finns flera fel i ekvationen som resulterar i att mer än 20 procent inte klarar skolan med godkänt resultat utifrån mallen vad som är godkänt.
1. Större del psykisk ohälsa vilket påverkar elevernas resultat enormt
2. För lite pengar till verksamheten så det inte finns resurser att sätta in till fler.
3. Studiemotivationen är låg, delvis beroende på höga krav, tråkig undervisningsform och brist på snabba belöningar som internet ger.
4. Det miljoner punkter inom varje ämne som ska klaras av för att vara godkänt. Betygssystemet är galet!

Inte alls konstigt då man vet att de flesta inte får rätt material i ett flertal ämnen: Naturorientering, matte och så vidare… Man borde kolla på vilka lärare som har de ämnen där de flesta har underkänt i, systemfel.

Jag tycker vi drar igång diskussionen om resultat nationelal prov, betyg och glädjebetyg. Det är något som inte stämmer i Vaggeryds kommun…

Vart tog det egna ansvaret vägen? Kan det var så enkelt som att eleverna inte riktigt bryr sig? Fri barnuppfostran och curlade ungar kan säkert vara en del av förklaringen ovan. Föräldrar som anser att så fort ungarna kommer till skolan så försvinner föräldraansvaret.

En fråga av vidare karaktär än att ett fåtal inte får den hjälp de behöver. Över 20 procent som inte kommer vidare i livet med goda baskunskaper är ett systemfel.

Är ärligt talat inte ett dugg förvånad över dessa siffror.
Skolan måste fånga upp dessa elever på ett bättre och snabbare sätt.

Skillingaryd.nu
Gör gärna ett reportage om hur många barn som just nu inte klarar av en skolgång.
Ett reportage om alla hemmasittande elever
För jag lovar, de är många.

Inte konstigt när de inte hjälper de som verkligen behöver den. Då blir det 2-3 år för att komma ikapp och sen sin utbildning. Inte alls bra.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *