Nyheter

Vaggeryds kommun lämnar Sveriges ekokommuner

Nyheter Kommunstyrelsen föreslår att kommunen ska begära utträde ur Sveriges ekokommuner.

Arkivbild

Det var 2012 som kommunen blev medlemmar i föreningen Sveriges ekokommuner med motivering att politiker och tjänstemän fick tillgång till utbildningar, nätverksträffar och information på Internet. Det är 111 kommuner som är medlemmar, men nu menar tjänstemän och en majoritet i kommunstyrelsen att det är dags att lämna föreningen.

Kommunledningskontoret menar att nyttan av medlemskapet inte längre är tillräckligt stor för att motivera medlemskapet. Tjänstemän har inte, av framförallt tidsskäl, kunnat delta i utbildningar och möten och detsamma gäller för politikerna.

Dessutom har det hänt mycket inom länet genom bildandet av Klimatrådet samt att det etablerats regionala nätverk där tjänstemän träffas och deltar.

De tolv nyckeltal som SEKOM har tillhandahållit har använts i miljöredovisningen. Nu har kommunen köpt in ett nytt verktyg, Miljöbarometern, ett digitalt verktyg som ger tillgång till fler nyckeltal som kommunen själva kan välja.

Kommunstyrelsen beslutade med rösterna åtta mot fem att föreslå kommunfullmäktige besluta att Vaggeryds kommun ska lämna föreningen Sveriges ekokommuner. Det var (M), (C), (L), (KD) och (SD) som röstade för utträde medan (S) och (MP) som röstade mot förslaget.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *