Nyheter

Vaggeryds kommunala elbilspark: Topp tre i landet

Nyheter Volkswagen har nyligen anlänt med ny statistik som visar att Vaggeryds kommunala fordonspark visar vägen i elektrifiering och är topp tre i landet.

Arkivbild

Det är en stor skillnad gällande kommunernas elektrifieringstakt visar en ny kartläggning från Volkswagen. Kävlinge kommun toppar listan i landet, där kommunen har 73 procent elbilar i den kommunala bilparken. I toppen ligger också Öckerö och Vaggeryd med 61 respektive 53 procent elbilar. 

Chefen för Volkswagen Personbilar i Sverige, Sten Forsberg, vill lyfta fram Kävlinge, Öckerö och Vaggeryd som visar vägen i elektrifieringen. 

– Vi har gjort den här kartläggningen eftersom studierna visar att den kommunala bilparkens inriktning och antalet laddpunkter har inverkan på invånarnas bilval, vilket särskilt gäller mindre kommuner. 

Enligt undersökningen som är gjord är Vaggeryds kommun på en tredje plats i landet med 53 procent elbilar. Det är 90 kommuner, av landets 290, som helt saknar elbilar i sitt kommunala bilbestånd. 

Lina Larsson, kommunens miljöstrateg, berättar mer; 

– Kommunfullmäktige beslutade i vårt miljöprogram att vi skulle öka antalet fossilfria fordon och miljöbilar och det blev uppstarten kan man säga på vårt uppdrag. 2017 hade vi sju procent miljöbilar och i dag 53 procent, så det känns väldigt bra, kommenterar Lina Larsson. 

– Eftersom vi inte har några andra miljövänliga alternativ, samtidigt som Vaggeryds energi monterat laddstolpar vid varje arbetsplats, så har det här gått hand i hand under flera år. Antalet elfordon har ökat ganska stort generellt i samhället tycker jag. I undersökningen som gjorts har det noterats att vi har 49 kommunala fordon och 26 av dessa är eldrivna. Det är främst socialförvaltningen som ställt om till eldrivna personbilar. När vi räknar i vår kommunala statistik har vi även med andra fordon än personbilar och då främst lättare lastbilar och där våra bolag räknas in också. Så den totala siffran på samtliga kommunala fordon är lite lägre, men just den här undersökningen visar personbilar. Vi får en känsla av att vi har nått kulmen av antalet personbilar som vi kan köra på el. När vi får en biogasmack hoppas vi att flera fordon kan vara med i den här undersökningen, hälsar Lina Larsson, miljöstrateg. 

Taggar

Dela


4 reaktioner på Vaggeryds kommunala elbilspark: Topp tre i landet

Adam, som information installerar jag 18,9 kilowatt solpaneler inom en månad i rakt söderläge. Om leverantören håller vad den lovar. Ja, jag tror också det är rätt med eldrift, men det är långt innan vi är över bäcken och kan ropa hej.

Mats: man måste krypa innan man kan gå och gå i nnan man kan springa. Visst är elfordon i sin linda men det är en extrem teknikutveckling på gång så även om det kanske inte är miljömässigt så bra nu så finns goda chanser att det här blir bra så sikt. Man måste bara våga och sätta bollen i rullning. Så vad gäller batteriteknik är jag inte orolig men självklart måste elen också produceras grönt för att det ska vara en idé. Sol, vindkraft. Kanske kärnkraft ändå trots allt. 😉

Adam, du har säkert rätt i att eldrivna fordon är framtiden.
Tyvärr ser vi fler och fler ”kyrkogårdar” för de fordon som producerats till dags dato. Då har de inte ens passerat tio års ålder. Hittills är eldrivna fordon den största miljöbovarna, men kanske behövs det för att få fram de verkligt bra? Ingenting är enkelt, tyvärr!

Jätteroligt och glädjande! Elfordon är framtiden och att vara med tidigt och ligga i framkant tror jag kan vara mycket positivt!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *