Vaggerydsbion överlevde mot alla odds
Nyheter Det har nu gått drygt 100 år sedan bion kom till Vaggeryd.
Det var 1913 som Brogerhavets ambulerande biograf visade rörliga bilder i NTO-lokalen som låg på Trägatan.
1914 bildades en biografförening. Maskinist blev Alexius Abrahamsson som var morfars far till kände (C)-politikern Ulf Abrahamsson.
1917 startades Byggnadsföreningen Framåt som 1923 tog över bioverksamheten i det nybyggda Föreningshuset.
Nio år senare hade stumfilmen tjänat ut och hösten 1932 visades modern ljudfilm för första gången i Vaggeryd.
Under en föreställning med Edvard Persson-filmen Sol över Klara brann bion ned den 5 mars 1947. Lyckligtvis hann alla ut i tid.
Den 26 december 1949 invigdes en ny biograf som sedan byggdes om i början av 1980-talet. Den var toppmodern med sluttande golv och plats för 500 sittande åskådare. De 2 september 1985 återinvigdes lokalerna som då hade fått det utseende som den i stort sett har idag.
Gammal teknik medförde att det endast visades gamla filmer i Vaggeryd. Därmed tvingades Folkets Hus-föreningen försöka satsa eller avveckla.
Kommunen genom kultur- och fritid ställde sig bakom en sådan satsning. Den 30 oktober 2012 kom beskedet från statliga filminstitutet som banade väg för digitaliseringen av Vaggerydsbion. Den 15 mars 2013 invigdes anläggningen av kultur- och fritidsnämndens dåvarande ordförande Kenth Williamsson.
Nu står Vaggerydsbion inför en ny epok. Digitaliseringen blev det största som hänt sedan ljudfilmens intåg för drygt 80 år sedan.