Valet 2022: Partierna svarade på naturskyddsfrågor
Nyheter Fyra partier har svarat Naturskyddsföreningen i Vaggeryds funderingar gällande bekämpning av invasiva arter, ökad biologisk mångfald, koldioxidbudget. Här finns svaren från C, S, L och MP
Bekämpning av invasiva arter
Naturskyddsföreningen frågar: Kommunen har valt att satsa på att bekämpa en art åt gången, under ett år i taget.
Ett år är inte tillräckligt för att åstadkomma några resultat, det behövs ett mer långsiktigt arbete. Eftersom det finns flera invasiva arter som breder ut sig alltmer, är det inte tillfredsställande att fokusera på en art. Hur ser ert parti på det problemet?
Centerpartiet svarar: Det görs flera insatser parallellt med bekämpning av invasiva arter även om bekämpningen av sjögull är den som fått mest uppmärksamhet. Bekämpningen av sjögull kommer inte att vara varken klar eller avslutad på ett år, detta är en insats som behöver pågå under flera år. Bekämpning av invasiva arter är ett arbete som kommer att behöva pågå i säkert en generation framåt, men just för att det är ett så långsiktigt arbete behöver det prioriteras. Prioriteringen bör utgå ifrån risken för spridning och växtens farlighet och därför anser vi att till exempel arter av loka måste prioriteras före exempelvis lupin. Nog så viktigt i detta arbetet är att kommunen agerar föregångare på egen mark och inte låter invasiva växter frodas och sprida sig från exempelvis obebyggd tomtmark och gröntippar.
Liberalerna svarar: Vi tycker inte det är tillfredställande att man enbart fokuserar på en art i taget och under ett år i taget, det kommer att ta alldeles för lång tid. Kommunen borde istället snabbt inventera och fastställa de invasiva arter vi känner till och göra en handlingsplan för hur dessa ska hanteras. Kommunen måste också ta fram och sprida informationen till allmänheten om dessa arter, hur de ser ut och hur de kan bekämpas. Utan allmänhetens hjälp får vi aldrig bukt med dessa växter. Viktigt är också att bekämpningen samordnas mellan kommuner, annars riskerar mycket av arbetet att bli bortkastat och måste göras om.
Socialdemokraterna svarar: Socialdemokraterna känner inte till att det skulle finnas ett politiskt beslut som innebär att vi ska bekämpa en art i taget. Det är något som måste pågå fortlöpande med både upplysning till allmänheten, detta finns på kommunens hemsida, och fysisk bekämpning genom kommunens försorg. Det tas beslut om budget varje år och exempelvis bekämpning av sjögull är ett projekt som det beviljas medel för årsvis. Tanken är att det ska fortgå längre tid men denna bekämpning är svår och dyr och det är små ytor som kommunen har möjlighet att jobba med per år. Här gäller det att även jobba med upplysning av personer som rör sig i området för att det hela inte ska förvärras av misstag på grund av olämplig behandling av växten. Vi socialdemokrater vill att tekniska nämnden ska ha medel till sitt förfogande till både bekämpande av invasiva arter och till främjande av biologisk mångfald på fler sätt.
Miljöpartiet svarar: Miljöpartiet i Vaggeryd kommer att verka för att det finns en långsiktig plan för kommunens bekämpning av invasiva arter. Det ska då handla om mer än en art och att bekämpningen måste pågå över flera år. Allmänheten behöver också få information om vilka arter de ska undvika och ta bort från sina trädgårdar så att de inte sprids.
Ökad biologisk mångfald
Naturskyddsföreningen frågar: Kommunen växer, och det planeras för omfattande nybyggnation. Stora markområden kommer att behövas. Då är det viktigt att ha strukturer för att bevara naturområden, tillskapa grönområden och öka den biologiska mångfalden. Hur planerar ert parti att säkerställa det?
Industribyggnader och lagerlokaler är oftast stora komplex, inga gröna ytor, bara sten och grus. Naturskyddsföreningen anser att kommunen bör ställa krav på företagen att skapa gröna refuger, till exempel ängsmarker och vattenspeglar. Vad tycker ni, och hur vill ni arbeta med den frågan?
Centerpartiet svarar: Planering för grönområden vid byggnation i planlagda områden är ett kommunalt ansvar som måste lösas i tidiga skeden i planprocessen. När man kommit så långt att tomten ska säljas så är man redan för sent ute. Ser man tillbaka på projekten de senaste åren så måste man medge att vi inte lyckats helt bra i varken Skillingaryd, Vaggeryd eller Stigamo. Det hade helt klart funnits möjlighet att spara framförallt mer vuxen skog vid de senare exploateringarna. Det har inletts ett arbete om förvaltning av den tätortsnära skogen och det har tagits fram en grönstrukturplan under mandatperioden, tyvärr kommer det dröja ett antal år innan det arbetet får genomslag i vår färdiga detaljplaner.
Liberalerna svarar: Vi delar i stort naturskyddsföreningens syn på detta. Vi vet däremot inte hur mycket vi kan kräva av fastighetsägarna. Kommunen borde därför på ett bättre sätt än i dag planera för gröna öar och vattenytor även inom industriområden när detaljplaner tas fram. Vad gäller blommor och växter i vad man kallar blomsterängar så lade Liberalerna en motion 2019, motionen går ut på att utnyttja våra vägkanter som ändå finns och måste skötas, enklast är att först förlägga slåttern till de tider som ängarna slogs förr i tiden, lite mer komplicerat är det att samla upp de avslagna växterna, helst efter ett par torra dagar förstås så att fröerna lämnas kvar. Om inte växtresterna samlas upp blir det inte rätt miljö för de växter som trivs på en blomsteräng. En finess med just vägkanter är att man sprider miljön för växter och insekter över stora avstånd. Börja i någon ände, vägkanter finns ju även i industriområden, gamla som nya. Ta lärdom, njut av växtligheten och jobba sedan vidare. Men det riktigt stora steget mot biologisk mångfald är att låta delar av skogen förbli skog, nu har vi knappt någon skog kvar, en väldigt stor del är planteringar, skogarna städas och mångfalden är ibland helt utslagen i ett modernt skogsbruk.
För att illustrera hur viktigt det är med gamla träd och döda träd av alla arter skickar vi med en liten broschyr om ett träd, i dag helt ointressant vad gäller skogsägarens ekonomi, men helt otroligt viktigt då det gäller ”Biologisk Mångfald”. Kommunen borde aktivt informera och påverka skogsägare att frivilligt eller genom certifiering avsätta en bit av sin mark så att naturen kan återgå till det som den en gång varit. Gamla träd bör där det är möjligt sparas här och där, och när de dör, låt dem ligga, skicka inte till exempel en stor gammal sälgstock till brännved, lägg den istället i ett skogsbryn så blir det bara mer och mer liv.
Socialdemokraterna svarar: Våra politiker har vid flertal tillfällen påpekat att exploatering måste ske på ett så varsamt sätt som möjligt. Vi vill att det i avtal med exploatörer ska finnas med att träd ska bevaras på tomterna i så stor utsträckning som möjligt och om detta inte är möjligt att de ska ersättas med nyplantering. Vi anser att befintlig natur ska få vara kvar om det är möjligt i stället för att ersättas av gräsmatta. Under den innevarande mandatperioden har vi blivit uppmärksamma på detta och politiker har tagit initiativ till detta vid enstaka tillfällen genom direktkontakt med exploatörer. Detta ska naturligtvis inte behövas utan vi vill att detta ska skrivas in i rutiner för tomtförsäljning så att det alltid uppmärksammas. Att det redan börjat tas initiativ till detta framgår av Miljöredovisningen 2021 på sid 74 under rubriken hänsyn till skyddsvärda träd. Där framgår det tyvärr att detta inte alltid är så lätt att få förankrat i alla led. Här krävs ett förbättringsarbete. I översiktsplaneringen måste det även finnas med gröna områden i bostadsområden och exploateringsområden för att skapa gröna korridorer för att säkerställa att bebyggelsen inte skapar ”murar” som förhindrar naturlig spridning av arter. Vi menar att den grönstrukturplan som kommunen arbetat fram och som ingår som en bilaga till översiktsplanen ger god vägledning för detta. Nu gäller det att vi politiker håller denna aktuell och ser till att beslut tas i enlighet med de förslag som finns presenterade där och att medel för detta tas upp i budget.
Miljöpartiet svarar: Vi har tagit fram en rad konkreta förslag för hur den biologiska mångfalden ska öka. Många av jordens livsmiljöer håller på att förstöras och många arter av växter, insekter, svampar och djur håller på att gå förlorade. Vi måste inse att vi är en del av natur och inte hela naturen. Vi anser att allt levande har ett egenvärde och inte endast när det gynnar människan!
Vi i Miljöpartiet vill:
Att kommunen bör gå före och visa på goda exempel hur vi kan gynna naturen. Använd Grönstrukturplanen när exploatering av nya områden ska ske.
Att minska gräsklippningen av kommunens alla grönytor och låt växtligheten vara kvar på områden som inte används till något annat än en tom gräsyta. Den kan bli till glädje för alla insekter, fåglar och människor som får se en blommande äng i stället för en gråbrun gräsyta. Många dyrbara arbetstimmar, drivmedel och maskinkostnader skulle sparas. Pengarna kan användas på ett bättre sätt, utbilda barn och vuxna i kunskaper om naturen vi lever av, satsa på barn och ungdomars fritidsaktiviteter.
Att uppmuntra kommuninvånare att klippa mindre och lämna vissa ytor till blommor och bin. Tillhandahålla skyltar som talar om att fastighetsägaren hjälper till och rädda den biologiska mångfalden.
Att informera näringslivets företrädare att låta en del av alla deras stora gräsytor vara oklippta! Alla aktörer i samhället kan delta och göra sin del för den biologiska mångfalden.
Koldioxidbudget
Naturskyddsföreningen frågar: Alltfler kommuner i vårt län tar beslut om att upprätta en kommunal koldioxidbudget. Detta är helt i linje med den regionala samverkan som kommunerna anslutit sig till genom Länsstyrelsens program för minskad klimatpåverkan. Vaggeryd har ännu inte beslutat sig för att upprätta en koldioxidbudget. Hur vill ert parti göra, och varför?
Centerpartiet svarar: Koldioxid är en global klimatgas och hanteras därför bäst med ett globalt tankesätt. Tyvärr är klimaträkenskaper i dagsläget relaterade till produktion och inte konsumtion vilket drabbar kommuner eller regioner som producerar mycket och konsumerar lite. Vi anser att minskade koldioxidutsläpp bäst hanteras där kommunen är beställare av varor eller tjänster och att man där sätter mål för minskade utsläpp och premierar inköp med lägre miljöbelastning.
Liberalerna svarar: Vaggeryds kommun har ingen sådan, men efter att ha läst det vi fick tillbaka från naturskyddsföreningen om andra kommuners arbete med detta så står det ganska klart vad vi först bör rikta in oss på, kan vi kapa utsläppen för transporter och arbetsmaskiner, ja då är vi verkligen på väg, så låt oss börja där. Vaggeryds kommun har under en lång tid snurrat kring biogasmackar på flera KF-möten med mera, till slut blev det också bestämt att vi skall jobba för att etablera biogasmackar. Men då behöver man väl biogas! Vi vet inte hur många kor vi har i kommunen, men att en kossa ger cirka 440 mils bilkörning det vet vi, och kossorna lägger ju en del kokor 24/7 oavsett om vi har mackar eller ej, varför då inte utnyttja detta. Vi vill jobba för att utreda och lyfta denna kraftkälla ordentligt. Nummer 1: Inventering av de stora bestånden av nötkreatur. Nummer 2: Kontakt med dessa. Nummer 3: Information, studiebesök, hjälp och stöd under uppbyggnad. Noteras kan att under denna tid vi nu diskuterat naturskyddsföreningens frågor så har det framkommit att det faktiskt pågår ett stort privat projekt med just biogas från kor, så tack för den knuffen.
Socialdemokraterna svarar: Arbetet med att klimatanpassa kommunens verksamhet sker genom det miljöprogram som vi tagit fram. Där presenteras flera åtgärder med olika nyckeltal för att kunna följa utvecklingen. Någon specifik koldioxidbudget ingår inte där men flera åtgärder för att uppnå minskade utsläpp av koldioxid ingår. Många av dessa kommer direkt ur det program som nämns i er fråga. Men vi kan absolut tänka oss att ta fram någon form av koldioxidbudget, då det kan vara ett pedagogiskt sätt att visa hur vi arbetar för att minska koldioxidutsläppen, om det inte tar för mycket resurs i anspråk från övrigt miljöarbete.
Miljöpartiet svarar: Vi vill att kommunen upprättar en koldioxidbudget. På så sätt kan vi tydligare se hur mycket kommunen behöver göra för att uppfylla sin del av målen i Parisavtalet och minska utsläppen av växthusgaser
Till Thomas Axelsson:
Jag mejlade frågorna till en adress som finns på annan sida, ett mejl till dig och ett mejl till en av KD:s representanter i kommunstyrelsen, Marita Bengtsson tror jag. Beklagar att jag inte lyckats nå fram.
Till Gubben:
Naturskyddsföreningen är en politiskt oberoende organisation.
Beklagar att vårt parti inte har fått denna förfrågan. Något har uppenbarligen gått fel i denna hantering.
Varken förfrågan eller påminnelse, har kommit oss till del.
Vi är starkt engagerade i nämnda miljöfrågor, och ber att få återkomma med ett svar.
Thomas Axelsson ( KD), Ordförande
Ändå rätt märkligt att att ni tar naturskyddsföreningen på stort allvar när det har kommit fram att detta är en organisation som står långt ut i vänsterkanten och gillar inte dem på högerkanten. Kanske inte så konstigt när cirka 90 procent av de högsta beslutsfattarna på myndigheter är socialister som ser till att om det blir skifte i regeringen kommer de göra allt för att hälla grus i maskineriet för den nya regeringen. Men detta är nog ingen som vill höra så tätt inpå valet.